ec.europa.eu (Evropská komise)
Nové technologie  |  22.09.2023 15:25:00

Digitální suverenita – K dnešnímu dni vstupuje v platnost evropský akt o čipech

Digitální suverenita

K dnešnímu dni vstupuje v platnost evropský akt o čipech. Tento akt zavádí ucelený soubor opatření, která mají Evropské unii zajistit bezpečnost dodávek, odolnost a vedoucí postavení v oblasti polovodičových technologií a aplikací.

Polovodiče jsou základními stavebními prvky digitálních a digitalizovaných výrobků. Pro moderní digitální ekonomiku jsou zásadní – používají se v chytrých telefonech, automobilech i v kritických aplikacích a infrastrukturách ve zdravotnictví, energetice, obraně, v komunikacích a průmyslové automatizaci. Polovodiče také stojí v centru velkých geostrategických zájmů a celosvětového technologického závodu.

Evropský akt o čipech konkrétně posílí výrobní činnosti v Unii, podnítí evropský ekosystém v oblasti navrhování, podpoří přenos do výrobního měřítka a napomůže inovacím v celém hodnotovém řetězci. Prostřednictvím evropského aktu o čipech chce Evropská unie dosáhnout svého cíle, že do roku 2030 zdvojnásobí svůj současný podíl na světovém trhu na 20 %.

Tři pilíře evropského aktu o čipech

Evropský akt o čipech stojí na třech hlavních pilířích.

První pilíř aktu – iniciativa Čipy pro Evropu – posiluje vedoucí postavení Evropy v oblasti technologií tím, že usnadňuje přenos znalostí z laboratoří do továren, staví chybějící most mezi výzkumem a inovacemi na straně jedné a průmyslovou činností na straně druhé a podporuje industrializaci inovativních technologií evropskými podniky. Iniciativu bude realizovat primárně společný podnik pro čipy.

Evropská unie podpoří iniciativu Čipy pro Evropu částkou 3,3 miliardy eur a očekává se, že odpovídající prostředky na ni vynaloží i členské státy. Tyto investice budou konkrétně podporovat zavádění moderních pilotních výrobních linek, aby se urychlily inovace a technologický rozvoj, budování cloudové návrhářské platformy, zřizování kompetenčních center, vývoj kvantových čipů, vytvoření fondu pro čipy, aby se usnadnil přístup ke kapitálu a k dluhovému financování, jakož i další činnosti.

Druhý pilíř evropského aktu o čipech stimuluje veřejné a soukromé investice do výrobních zařízení pro producenty čipů a jejich dodavatele.

Tím, že láká k investicím a posiluje produkční kapacity ve výrobě polovodičů, vytváří tento pilíř rámec pro zajištění bezpečnosti dodávek. Za tímto účelem stanoví rámec pro „integrovaná výrobní zařízení“ a „otevřené továrny EU na polovodiče“, které jsou první svého druhu v Unii a přispívají k bezpečnosti dodávek a k odolnému ekosystému v zájmu Unie. Komise již v době návrhu aktu uvedla, že prvním zařízením svého druhu může být poskytnuta státní podpora, v souladu se Smlouvou o fungování Evropské unie.

Ve třetím pilíři pak evropský akt o čipech zavádí koordinační mechanismus mezi členskými státy a Komisí, aby byla posílena spolupráce s členskými státy i mezi nimi navzájem, aby byly monitorovány dodávky polovodičů, aby mohla být odhadována poptávka a předvídány výpadky a aby v případě potřeby mohla být aktivována krizová fáze. Jako první krok byl 18. dubna 2023 zaveden polovodičový výstražný systém. Tento systém umožňuje všem zainteresovaným stranám hlásit narušení dodavatelského řetězce.

Další kroky

K dnešnímu dni vstupuje v platnost taktéž nařízení o společném podniku pro čipy, a může tak být zahájena realizace hlavní části iniciativy Čipy pro Evropu. Začne také fungovat fond pro čipy. Se vstupem aktu o čipech v platnost rovněž formálně započne svou činnost nově zřízená Evropská rada pro polovodiče, která bude klíčovou platformou pro koordinaci mezi Komisí, členskými státy a zainteresovanými stranami.

V rámci druhého pilíře bude moci průmysl žádat o to, aby byl plánovaným prvním zařízením svého druhu udělen status „integrovaného výrobního zařízení“ nebo „otevřené továrny EU na polovodiče“. Tento status znamená, že zařízení budou zřízena a provozována v rámci Unie a budou moci využít zjednodušeného přístupu k administrativním žádostem a povolením. Zařízení s tímto statusem budou muset splňovat příslušná kritéria, aby bylo zajištěno, že přispějí k cílům EU a že budou spolehlivými dodavateli čipů v dobách krize.

Souvislosti

Společnou evropskou strategii pro polovodičové odvětví poprvé nastínila předsedkyně Komise Ursula von der Leyenová ve svém projevu o stavu Unie v roce 2021. V únoru 2022 navrhla Komise evropský akt o čipech a spolu s ním zveřejnila cílený průzkum mezi zainteresovanými stranami, aby shromáždila podrobné informace o poptávce po čipech a deskách a mohla lépe porozumět tomu, jak nedostatek čipů ovlivňuje evropský průmysl. Evropský akt o čipech posléze projednávaly Evropský parlament a členské státy EU. K politické dohodě dospěly v dubnu 2023. Přijatá opatření pomohou Evropě dosáhnout jejích cílů v rámci Digitální dekády 2030 a podpoří zelenější, inkluzivnější a digitálnější Evropu.

Další informace

K dnešnímu dni vstupuje v platnost evropský akt o čipech – Otázky a odpovědi

Evropský akt o čipech – Otázky a odpovědi

Evropský akt o čipech – Informativní přehled (online)

Evropský akt o čipech – Informativní přehled

Sdělení k evropskému aktu o čipech

Quote

Celosvětový závod o vedoucí postavení v čipech je skutečností a Evropa si v něm musí zajistit aktivní účast. V EU máme velké talenty a skvělý výzkum, ale chybí nám provázání tohoto potenciálu s výrobou a uváděním do praxe. Akt o čipech podpoří investice a výzkumná zařízení, aby se Evropa mohla stát inovační mocností se silným podílem na světovém trhu.
Věra Jourová, místopředsedkyně pro hodnoty a transparentnost 2023-09-20

Dnešní vstup evropského aktu o čipech v platnost je pro Evropu rozhodujícím krokem vpřed při určování vlastního osudu. Investice už jsou v běhu, doprovází je výrazné veřejné financování a vše je zasazeno v pevném regulačním rámci. Evropa se stává průmyslovou mocností na trzích budoucnosti, která bude schopna zásobovat sebe i svět vyspělými i pokročilými polovodiči – polovodiči, které jsou základními stavebními prvky technologií, jež budou utvářet naši budoucnost, náš průmysl a naši obrannou základnu.
Thierry Breton, komisař pro vnitřní trh 2023-09-20






Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688