Research (J&T BANKA)
Akcie v ČR  |  22.09.2023 18:02:53

Příští obchodní týden bude pro domácí trh zkrácený o čtvrteční svátek; trhy už budou vyhlížet další výsledkovou sezónu

Uplynulý týden se investoři zaměřili na zasedání americké centrální banky Fed, a především na následnou tiskovou konferenci šéfa Fedu, Jerome Powella. Fed podle očekávání ponechal úrokové sazby beze změny (5,25-5,50 %). Ovšem Powell naznačil, že do konce roku může přijít ještě jedno zvýšení. I když inflace zpomaluje, centrální bankéři chtějí i tak přibrzdit ekonomiku, aby zajistili, že se inflace bude moci dlouhodobě a udržitelně vrátit na nízké úrovně kolem 2 %. Dodatečně členové měnového výboru Fedu (FOMC) ve svých projekcích očekávají delší trvání zvýšených sazeb, a i na konci příštího roku by sazby měly být kolem 5 %. Bilance bude pokračovat ve snižování v nezměněném tempu 95 mld. USD měsíčně.

Naopak překvapivé bylo nezvýšení sazeb Bank of England (BoE) a Švýcarskou centrální bankou (SNB). Avšak obě zmíněné centrální banky si ponechaly prostor pro případné další zvyšování sazeb dle vývoje makrodat.

Připomenutí pokračování měnové restrikce a pravděpodobně delšího období zvýšených sazeb především v USA přineslo na trh prodejce. Konkrétně USA pak měřeno indexem S&P 500 zakončilo týden o 2,3 % t/t slabší. Evropa prostřednictvím indexu EuroStoxx 600 zakončila o 1,6 % t/t níže. Domácí index PX se snažil odolat výraznějšímu prodejnímu tlaku a odepsal „jen“ 0,6 % t/t na 1345,6 bodu.

Společnosti na BCPP

Colt CZ zveřejnil výsledky za 1H23. Upravený provozní zisk EBITDA byl 1,464 mld. (-18,4 % r/r), mírně nad naším očekáváním 1,451 mld. , ale pod očekáváním trhu 1,498 mld. Colt uvedl, že na ziskovost kromě poklesu tržeb (slabší poptávka po palných zbraních v USA) dopadlo také posílení koruny vůči dolaru. Výrazný zisk na finanční úrovni daný hlavně úrokovými výnosy ze swapů dokázal přetočit upravený čistý zisk do mírného růstu o 1,3 % r/r na 1,199 mld. . Vedení zúžilo výhled na celý rok na tržby 16,0 – 16,4 mld. (+9,7 % až +12,4 % r/r) a upr. zisk EBITDA 3,2 – 3,4 mld. (-4,9 % až +1 %). To je mírně pod původní střední variantou výhledu, která byla 16,1 – 16,5 mld. na tržbách a 3,4 – 3,6 mld. na zisku před odpisy. Titul zakončil týden na 552 (-0,9 % t/t.)

Management CTP uvedl u příležitosti svého dne pro investory, že očekává pro r. 2024 růst upraveného zisku na akcii (adj. EPRA EPS) na 0,80 – 0,82 EUR (vs. oček. trhu 0,83 EUR), tj. o 11 – 14 % z letošních plánovaných 0,72 EUR. Firma také nadále počítá s vyplácením 70 – 80 % zisku formou dividend. CTP potvrdila, že chce do konce dekády rozšířit své logistické plochy na 20 mil. m2 ze současných cca 11 mil. a dosáhnout ročního nájemného 1,2 mld. EUR. Firma během letošního roku zatím pronajala 1,29 mil. m2 nových ploch, což je o 7 % více než ve stejném období loni, a nájemné z nových ploch vzrostlo o 11 %. Titul zakončil páteční seanci na 320 (-4,4 % t/t).

Skupina Energo-Pro, která má obchodované dluhopisy na pražské burze, zveřejnila finanční výsledky za první polovinu tohoto roku. Celkové konsolidované tržby klesly meziročně o 8 % na 699 mil. EUR, provozní zisk EBITDA pak byl vyšší o 52 % r/r na úrovni 169 mil. EUR. Za poklesem tržeb je především nižší cena prodané elektřiny. Za výrazným růstem EBITDA je pak z velké části jednorázová negativní položka v minulém roce. Management dále zvýšil celoroční výhled na EBITDA, kterou očekává v rozmezí 290-310 mil. EUR. Celkově jsme vnímali výsledky podpůrně pro vydané dluhopisy.

Nejvíce rostoucí akcií uplynulého týdne na pražské burze byla Pilulka (398 , +2,3 % t/t). Na titulu se neobjevily žádné výraznější nové informace. Posun blíže k 400 hranici přisuzujeme technickému obchodování a korekci předchozího propadu. Naopak nejvíce klesajícím titulem týdne bylo CTP (-4,4 % t/t na 320 ). Firma zveřejnila výhled na rok 2024 (EPS 0,80-0,82 EUR), který byl jen lehce pod průměrným očekáváním trhu (0,829 EUR). Firma dále uvedla, že získala úvěr 200 mil. EUR od EIB na instalaci solárních panelů na střechy svých logistických center. Tento úvěr by měl firmě získat dodatečný příjem a zlepšit udržitelnost jejích projektů. Celkově však převážil vliv zveřejněného výhledu, který nedosáhl na průměrné očekávání trhu.

Výhled na příští týden

Poslední zářiový týden by se měl obejít bez výraznějších očekávaných impulzů. Investoři se tak zaměří na vývoj tržních výnosů, kde se budou dále analyzovat poslední kroky centrálních bank, resp. naznačený výhled. Bude se rovněž jednat o konec kvartálu, a tak se již investoři začnou připravovat na výsledkovou sezónu za 3Q23, která by mohla vrátit akciím trochu pozornosti. Pro příští týden máme celkově neutrální výhled. Ještě připomeneme, že příští obchodní týden bude pro domácí trh zkrácený o čtvrteční svátek.

Akcie Kofoly se budou naposledy obchodovat s nárokem na hrubou dividendu 26. 9. (úterý). Dividenda bude splatná od 1. 11. Výplata 13,5 /akcie znamená při současné ceně akcie hrubý dividendový výnos 4,9 %.

Středeční zasedání ČNB by nemělo přinést změnu v úrokových sazbách (7,0 % 2T-Repo). Avšak trh bude úzce sledovat, jak skončilo hlasování, a především komentáře guvernéra Michla. Dle nás Michl zopakuje svůj jestřábí postoj a nutnost držet sazby výše po delší dobu. Takovýto komentář a žádné zaváhání ze strany ostatních centrálních bankéřů by mohlo zamezit oslabení domácí koruny a tím snížit tlak na budoucí inflaci. Jakékoliv zaváhání či náznak brzkého snižování sazeb by mohlo mít za následek oslabování domácí koruny.

Z makroekonomických zpráv se zaměříme v USA na středeční objednávky zboží dlouhodobé spotřeby za srpen (oček. -0,4 po -5,2 % m/m) a páteční spotřebitelský sentiment měřený univerzitou v Michiganu za září (oček. beze změny 67,7 bodu m/m). V Německu se zaměříme na pondělní indexy IFO, kde se očekává drobný pokles ve vnímání současné situace, ale naopak lehký růst v očekáváních a čtvrteční spotřebitelskou inflaci CPI za září (oček. 4,6 po 6,1 % r/r).

J&T BANKA, privátní a investiční banka úspěšných

Od roku 1998 nabízí služby a poradenství, které řeší nejen současné potřeby klientů, ale zohledňují i širší rodinné vztahy a delší časový horizont. Ochraňují majetek nejen před ekonomickými vlivy, ale i proti legislativním změnám a životnímu běhu. Zahrnují multigenerační správu majetku a nástupnictví, investiční poradenství, obchodování s cennými papíry, správu a strukturování majetku či služby life-style managementu. Vedle komplexních služeb family office a privátního bankovnictví poskytuje specializované financování v oblasti real estate a podnikových akvizic.

Do bankovního holdingu J&T Finance Group SE patří kromě české J&T Banky její slovenská pobočka, J&T Banka d.d. v Chorvatsku a slovenská bankovní skupina 365 (dříve Poštová banka).

Více informací na: www.jtbank.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Okomentovat na twitteru

Okomentovat na facebooku






Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688