Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Investice  |  22.09.2023 16:24:37

Blížící se vrchol cyklu zvyšování měnověpolitických sazeb (Komentář)

Ostře sledovanou událostí tohoto týdne bylo zasedání amerického Fedu. K zásadnímu překvapení však nedošlo. Klíčovou úrokovou sazbu ponechal beze změny, prostor pro hike v letošním roce, který stále implikuje aktualizovaný dot plot, si však ponechal. I přes pauzu je proto vyznění zasedání jestřábí. Podle nás k dalšímu zvýšení již nedojde a první snížení sazeb přijde až ve Q2 24. Britská Bank of England oproti analytickému konsensu (+25 bb) naopak překvapila ponecháním základní úrokové sazby na 5,25 %, k čemuž se v souvislosti s nižší než očekávanou inflací zveřejněnou den před čtvrtečním zasedáním nakonec přikláněly i sázky finančního trhu. Obecně se tak zdá, že globální cyklus zvyšování sazeb již vrcholí. Na frontě centrálních bank dále v tomto týdnu ještě zvýšily sazby švédská a norská centrální banka. Švýcarská zase překvapivě ponechala sazby beze změny a ta japonská potlačila sázky investorů na začátek utahování měnové politiky.

Dnes zveřejněné PMI v eurozóně byly smíšené. Zatímco ve zpracovatelském průmyslu index oproti očekáváním (44,0 b.) téměř stagnoval, resp. klesl o 0,1 b. na 43,4 b., ve službách oproti konsensu (46,5 b.) vzrostl výrazněji na 47,1 b. Oba indexy však stále zůstávají poměrně výrazně v pásmu značícím pokles aktivity. Výsledky byly smíšené i v jednotlivých členských zemích. Zatímco ve Francii jak průmysl, tak i služby výrazně zklamaly poklesem hlouběji do pásma kontrakce, v Německu došlo ke zlepšení, zejména pak ve službách (stále však pod 50bodovou hranicí). Celkově to vedlo k mírnému oslabení eura, které však do konce dne ztráty vymazalo a končí tak poblíž otevírací úrovně.

Jestřábí pauza Fedu a slabší data z eurozóny pomohly dolaru vymazat ztráty vůči euru. V týdenním srovnání tak končí téměř beze změny. V regionu se tento týden dařilo zejména české koruně a polskému zlotému. Ty v pátek ještě výrazně navýšily solidní zisky a mezitýdenně posílily o 0,8 % a 1,3 %. Druhý zmíněný těžil z komentářů tamních centrálních bankéřů, kteří zmínili zužující se prostor pro další výrazný pokles sazeb podobný nedávnému 75bodovému snížení. Pro tuzemskou měnu byl oporou růst korunových sazeb o 20-25 bb dle splatnosti v týdenním srovnání, zatímco dolarové a eurové sazby vzrostly „pouze“ o 6-14 bb, resp. 3-9 bb. Maďarský forint naopak ztratil vůči euru 1,2 %.

Autor: Kevin Tran Nguyen

Tyto zprávy pro vás vytváří Investiční bankovnictví KB.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688