HK ČR (Hospodářská Komora ČR)
Přeprava  |  22.09.2023 12:05:10

Komora prosazuje na evropské půdě flexibilnější pravidla pro řidiče zájezdových autobusů

Hospodářská komora prostřednictvím Evropského hospodářského a sociálního výboru (EHSV) prosazuje mírnější a flexibilnější pravidla minimálních povinných přestávek a dob odpočinku pro řidiče v autobusové turistické přepravě. Zaměstnavatelská skupina EHSV, v níž má Komora svou zástupkyni, poukazovala na rozdílnost práce šoférů nákladní přepravy a osobní turistické dopravy. Při příležitostné přepravě osob je nezbytná větší flexibilita řidičů, mj. s ohledem na požadavky cestujících, což navrhla Evropská komise letos v květnu v příslušném nařízení. EHSV na dnešním plenárním zasedání přijal text předložený zaměstnavatelskou skupinou, který v intencích návrhu Komise podporuje flexibilitu v tomto odvětví.

EHSV přijal text zaměstnavatelské skupiny, který volá po možnosti odložit řidičům začátek denní doby odpočinku o 1 hodinu jednou týdně (mezi dvěma týdenními dobami odpočinku), pokud doba řízení nepřesáhne 7 hodin, neboť většina turistických zájezdů je zpravidla kratších než osm dní. Řidiči by měli mít zároveň možnost rozdělit si 45minutovou přestávku v řízení až na 3 pauzy, z nichž každá trvá nejméně 15 minut, jak navrhuje Evropská komise.

„Pro odvětví autokarové turistiky, které značně trpělo během pandemie covidu-19, a zároveň ho velmi trápí nedostatek řidičů, přináší návrh Komise konečně flexibilitu a možnost přizpůsobit se lépe požadavkům cestujících. Zajistí lepší rozložení doby odpočinku a přestávek v řízení. Vedle toho také doporučujeme přijmout další opatření pro přilákání nových pracovníků do autokarové turistiky, a to harmonizací pravidel pro získávání řidičských průkazů a finanční podporou pro jejich získání,“ vysvětluje zástupkyně Hospodářské komory v EHSV a viceprezidentka sekce EHSV pro dopravu, energetiku, infrastrukturu a informační společnost Alena Mastantuono.

Sami řidiči prostřednictvím svých profesních asociací očekávají, že nová pravidla povedou ke zlepšení pracovních podmínek a usnadní dodržování pravidel, což sníží stres řidičů, a nepřímo tak zvýší bezpečnost silničního provozu. Navíc únava není v autokarové turistice obecným problémem, protože průměrná doba jízdy za den se pohybuje mezi 4 a 5 hodinami.

Miroslav Beneš
Odbor vnější komunikace
Hospodářská komora České republiky

Hospodářská komora České republiky

Hospodářská komora ČR je nejvýznamnějším reprezentantem podnikatelské sféry. Sdružuje více než 16 000 členů organizovaných v 59 komorách v regionech a ve 124 oborových asociacích. Více než 60 ze 100 největších českých firem je členem HK ČR.

Posláním Hospodářské komory je vytvářet příležitosti pro podnikání, prosazovat a podporovat opatření, která přispívají k rozvoji podnikání v ČR, a tím i k celkové ekonomické stabilitě státu.

Více informaci na: www.komora.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688