Město Benešov (benesov-city.cz)
Z regionů  |  21.09.2023 14:50:00

V duchu udržitelné mobility Benešov tuto sobotu pořádá výzvu „Jde to i bez aut.“

Pro účast ve výzvě je klíčové navštívit tři sousední města (Benešov, Týnec n. S., Bystřice) v jejich infocentrech. A jak již název napovídá, auto mezi povolené dopravní prostředky nepatří.
Akce motivuje místní k zdravému pohybu venku i k poznávání benešovského regionu, zároveň však upozorňuje na potřebu eliminace osobní automobilové dopravy.
 

 
 
V rámci Evropského týdne mobility, který trvá od 16. do 23. září 2023, město Benešov spolu se sousedním Týncem nad Sázavou a Bystřicí v sobotu 23. září 2023 organizuje výzvu „Jde to i bez aut!“.

Krokem, kolem, busem, vlakem aneb Objevuj trojlístek BenešovTýnec nad SázavouBystřice.

Ve spolupráci se Zdravými městy Týnec n. S. a Bystřice město Benešov navazuje na evropský Den bez aut (#carfreeday nebo česky #denbezaut), který probíhá každoročně 22. září, má poukázat na přijatelnější způsoby dopravy a také podporuje omezování městského automobilismu. Den bez aut tři sousední města společně oslaví v sobotu 23. září výzvou „Jde to i bez aut!“.

„Nezáleží na tom, zda půjdete pěšky, projedete se na kole, využijete veřejnou dopravu, nebo vše zkombinujete – jen auta nejsou povolena,“ vysvětlují pořadatelky akce a koordinátorky aktivit Zdravého města Benešov Iva Lajpertová a Aneta Barešová. Cílem výzvy je navštívit všechna tři města a v jejich infocentrech nasbírat razítka – odměnou za splnění všech tří check pointů bude sběratelská placka s vyobrazením trojlístku měst Benešov, Týnec n. S. a Bystřice.

Mimořádně o zářijových sobotách pojede také benešovská MHD, kterou účastníci výzvy mohou využít pro přiblížení k sousedním městům (více informací najdete zde).

MHD Benešov můžete využít např. ze zastávky Nová Pražská nebo Na Bezděkově (zastávky nejblíže Masarykovu náměstí), část trasy se svést a až po vystoupení pokračovat po svých. Ze zastávky Nová Pražská vás MHD 1 odveze každých 30 minut až k Albertu, vybrané dopolední spoje až do Pomněnic. Z Terminálu se pětkou dostanete zase na Černý les. Dvojka nabídne v hodinovém intervalu spojení do Mariánovic, odkud je to do Bystřice už coby kamenem dohodil. S přestupem bude možné od vybraných vložených spojů dvojky na Terminálu přestoupit na spoje pětky na Černý les nebo čtyřky na Konopiště.

Při své cestě do Týnce nad Sázavou můžete využít MHD 3, jejíž konečná zastávka Buková Lhota je již za polovinou trasy z Benešova do Týnce (nebo zpět). Cestou můžete ale vystoupit i dříve, třeba v Pomněnicích, na rozcestí u Racku, Chlístově nebo u odpoledních spojů i ve Zbožnici nebo Žabovřeskách. Pro zjištění přesného spoje využívejte aplikaci PID.

Několik doporučených pěších i cyklistických tras si pro účastníky výzvy připravila Městská Knihovna Benešov (další modelové trasy najdete na mapkách na konci článku):

Trasa BenešovTýnec:
  • Cyklistická trasa (cca 30 km): start v Benešově (Turistické informační centrum na Masarykově náměstí), pokračování do Týnce nad Sázavou přes Zbožnici a Úročnici, průjezdný bod Turistické informační centrum v Týnci n. S., zpět do Benešova přes zříceninu hradu Kožlí, Chvojen a Konopiště
  • Pěší trasa (cca 13 km): start v Týnci n. S. v Turistickém informačním centru, dále k Muzeu hradu Týnec, přes ulici K. H. Máchy, dále do Úročnice, přes Žabovřesky, Konopiště a zpět do Benešova
Trasa BenešovBystřice:
  • Cyklistická trasa (cca 24 km): start v Benešově, poté k sádkům a kolem soustavy rybníků (Jarkovický, Semický a Splavský) přes Jarkovice a Semovice až do Městského kulturního a informačního centra Bystřice (Ješutovo nám. 14, 257 51 Bystřice), zpět přes Nesvačily, Tvoršovice, Kožlí, Chvojen a Konopiště až do Benešova
  • Pěší trasa (cca 11,5 km): start v Bystřici, poté do Semovic, Jarkovic, kolem Papírny na Chvojen, poté ke Konopišťskému rybníku a nakonec přes zámek a jeho park až do Benešova
Pro rychlejší pohyb přímo po Benešově můžete využít sdílená kola nextbike. Na Masarykově náměstí, kde se nachází nextbike stojan (před budovou soudu), bude k dispozici více kol než obvykle. V rámci výzvy můžete šlápnout do pedálů a dojet až k hlavnímu parkovišti na Konopišti, kde je oficiální stanice. Tam můžete kolo nechat a pokračovat do Týnce pěšky.

Výzva „Jde to i bez aut!“ je vyvrcholením Evropského týdne mobility v Benešově, v rámci něhož proběhla řada vzdělávacích aktivit. Podívejme se blíže, o co se jednalo:

Pěšky do školy – ZŠ a MŠ z Benešova se zapojily do výzvy, která v rámci týdne mobility nabádá rodiče i děti, ať se do školy nedopravují auty. Každá zapojená třída soutěží o nejlepší chodecký výkon. Třída, která bude ve výzvě nejaktivnější, dostane od vedení města Benešov odměnu. ZŠ na Karlově v tomto ohledu zorganizovala výzvu „Pěšky na Karlov“, kdy zaměstnanci školy z domluvených výchozích bodů doprovodili skupinky dětí přímo na vyučování.

Vzdělávání v bezpečnosti silničního provozuŠkolní děti ve spolupráci s PČR kontrolovaly bezpečnost silničního provozu přímo v terénu a rozdávaly smajlíky – ty pozitivní pro vzorné řidiče a ty negativní naopak pro ty, co jeli příliš rychle nebo nedali chodcům přednost na přechodu. Školáci hlídkovali v pondělí 18. září a ve středu 20. září v ulici Nová Pražská.

Modelové trasy pro cyklistickou i pěší dopravu mezi městy Benešov, Týnec n. S. a Bystřice:
bystřice2
týnec




bystřice




 
Zodpovídá: Mgr. Tereza Lípová
Vytvořeno / změněno: 21.9.2023 / 21.9.2023

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688