mmr.cz (MMR)
Ze světa  |  20.09.2023 12:33:00

Bartoš v Londýně řešil rozvoj regionů, bydlení, brownfieldy i decentralizaci a digitalizaci státní s

Místopředseda vlády pro digitalizaci a ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš jednal v Londýně se svými britskými kolegy o další spolupráci v oblasti digitální politiky a agendy ministerstva. Seznámil se s ambiciózní iniciativou Levelling Up, která má za cíl snížit rozdíly mezi regiony. Zajímal se také o přínosy přesunu úřadů do regionů, obnovu brownfieldů a britskou bytovou politiku. Na pracovní cestě ho doprovází podnikatelská delegace firem z oblasti IT, umělé inteligence, kybernetické bezpečnosti nebo chytrých dopravních řešení.

Ministr Bartoš se v pondělí setkal s vedením ministerstva pro „Levelling Up“, bydlení a samosprávy. Cílem jednání byla výměna zkušeností s implementací britské iniciativy Levelling Up, která má podpořit růst mimo hlavní ekonomická centra a smazávat rozdíly mezi regiony. „Řešili jsme jak financování projektů, tak přesuny úřadů do regionů. Mají s tím totiž čerstvou zkušenost. Nedávno přemístili stovky úřednických míst do města Wolverhampton, kde vzniklo druhé sídlo resortu – první takové mimo Londýn. V Česku se o přesunech úřadů blíž lidem mluví dlouho, ale panuje kolem toho celá řada obav,” řekl ministr. S britskými kolegy probral i otázku bydlení. Představil jim náš návrh zákona o podpoře v bydlení, který částečně vychází ze zkušeností Velké Británie. Kontaktní místa pro bydlení, se kterými náš návrh zákona počítá, už tam delší dobu úspěšně fungují. Poradí lidem s bydlením a navrhnou podporu. Vzniknout by jich mělo zhruba 200 v obcích s rozšířenou působností,” dodal Bartoš.

Mezi priority MMR patří mimo jiné obnova brownfieldů. Ministr Bartoš v Londýně navštívil jeden z nejznámějších – bývalou elektrárnu Battersea Power Station, která se po letech chátrání dočkala rekonstrukce. Dnes jsou tu stovky obchodů, restaurace, zábavní centra, ale i byty a kanceláře. „Vzhledem k industriální minulosti Česka i u nás najdeme spoustu podobných chátrajících staveb, které už dávno ztratily svůj původní význam. Vždycky mě potěší, když najdeme cestu, jak je zachránit a vdechnout jim nový život. Úspěšnými příklady jsou třeba průmyslová zóna v Ostravě-Vítkovicích nebo Automatické mlýny v Pardubicích. Další takové areály na svou druhou šanci teprve čekají – je před námi ještě spousta práce,” pronesl ministr.

V úterý s ministrem Gregem Handsem probral digitalizaci v Británii jako vzor pro ČR, jadernou energetiku a možnosti spolupráce např. v oblasti malých jaderných reaktorů. Věnovali se i aktuální situaci na Ukrajině s ohledem na energetickou bezpečnost. Nabitý program pokračoval ve Westminsterském paláci, kde jednal s předsedou parlamentního výboru pro „Levelling Up”, bydlení a samosprávy Clivem Bettsem a dalšími jeho členy. „Britské zkušenosti se nám můžou hodit při uplatňování regionální politiky v Česku, třeba při podpoře bývalých uhelných regionů,” dodal ministr.

Bartoš v Londýně řešil také digitalizaci státní správy. Související témata probíral s předními britskými experty i politiky. Absolvoval setkání s ředitelkou Policy Lab UK Camillou Buchanan, Davidem Eavesem, profesorem na University College London (UCL) a jednou z nejvýraznějších britských osobností v oblasti digital government Paulem Scullym, který je aktuálně ministrem pro Londýn a také pro technologie a digitální ekonomiku.

S velvyslankyní České republiky ve Spojeném království Marií Chatardovou, viceprezidentem Hospodářské komory ČR Radkem Jakubským a Jamesem Watkinsem z londýnské obchodní a průmyslové komory Bartoš zahájil česko-britské podnikatelské fórum. „Velká Británie je největším trhem ICT v Evropě. V zemi je velká poptávka po inovativních a interaktivních IT řešeních v oblastech e-commerce, vzdělávání či zdravotnictví. Naši podnikatelé budou mít možnost na fóru navázat četné kontakty a věřím, že se jim podaří zakotvit na britském trhu a rozvinout vzájemně prospěšnou spolupráci,” řekl vicepremiér.

Ministr se z Londýna přesunul do Oxfordu, kde bude mluvit o možné spolupráci obou zemí v akademické sféře. Čeká ho i debata s českými studenty. Ve čtvrtek bude ve Wolverhamptonu jednat s vedením Department for Levelling Up – prvního ministerského úřadu mimo Londýn. Věnovat se budou otázce snižování regionálních nerovností a vymění si zkušenosti s přesunem úřadů do regionů. Zbytek dne stráví ministr v Birminghamu, kde bude s vedením města řešit revitalizaci postindustriálních oblastí. Pracovní cestu zakončí v pátek v Manchesteru, kde se setká například se starostou Velkého Manchesteru Andym Burnhamem.
Bartoš v Londýně řešil rozvoj regionů, bydlení, brownfieldy i decentralizaci a digitalizaci státní s
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688