army.cz (MO ČR)
Armáda  |  19.09.2023 11:39:00

ČR, Dánsko a Nizozemsko podepsaly v Ramsteinu dohodu k dodávkám zbraní na Ukrajinu

ČR, Dánsko a Nizozemsko podepsaly v Ramsteinu dohodu k dodávkám zbraní na Ukrajinu Další fotografie Další fotografie

19.9.2023

ČR, Dánsko a Nizozemsko podepsaly v Ramsteinu dohodu k dodávkám zbraní na Ukrajinu

Autor: redakce (ob)

Desítky států, které vojensky podporují Ukrajinu, se dnes znovu sešly na německé letecké základně Ramstein. Na programu jednání, které opět vedl ministr obrany USA Lloyd Austin, byly zejména aktuální informace z bojiště a budoucí rozvoj sil a schopností Ukrajiny. Českou republiku zastupoval náměstek ministryně obrany Daniel Blažkovec, který s ministry obrany Dánska a Nizozemska podepsal tzv. Letter of Intent (prohlášení o záměru, LoI). Tato dohoda, která umožní další dodávky převážně českých zbraní Ukrajině za finanční podpory Dánska a Nizozemska, je podle Blažkovce velkou příležitostí pro české firmy.

„Konkrétně půjde o dodávky dalších tanků, houfnic, ručních zbraní, bojových vozidel pěchoty, kapacit protivzdušné obrany a prostředků elektronického boje či munice od firem našeho obranného průmyslu,“ upřesnil náměstek Daniel Blažkovec. Kyjev získá jak moderní české zbraně, tak modernizovanou techniku, kterou již tamní ozbrojené síly používají. Technika i munice bude v tzv. bojovém stavu a Ukrajině bude předána v příštích měsících a v roce 2024. Cílem je nastavit dlouhodobou spolupráci a podporu ozbrojeným silám Ukrajiny. Prvním dílčím projektem je dar 15 modernizovaných hlavních bojových tanků T-72EA, jež na Ukrajinu poputují v nejbližší době.

 

„Tato dohoda bude znamenat obrovský přínos pro další rozvoj českého obranného průmyslu i pro bezpečnost ČR jako takové. Čeští zbrojaři se díky ní stanou konkurenceschopnější na světovém trhu. Současně se bude jednat o projekty s velkým ekonomickým přínosem pro ČR, včetně pracovních příležitostí pro naše občany,“ vyzdvihl náměstek ministryně obrany.

 

Pro Českou republiku nejde o první projekt, kdy dodá zbraně, jež zaplatí jiný stát. V třístranném projektu s USA a právě Nizozemskem už na Ukrajinu odešlo 45 kusů (z celkových 90) modernizovaných tanků T-72. Dále proběhly či probíhají projekty na dodávky protileteckých systémů MR-2 („Viktor“) či pasivních sledovacích prostředků.

 

Tyto průmyslové projekty na podporu Ukrajiny koordinuje agentura AMOS (Agentura pro mezivládní obrannou spolupráci), která je součástí českého ministerstva obrany. „Naším úkolem je koordinace mezi všemi zapojenými aktéry. Od Ukrajiny získáme informace o aktuální potřebě techniky, české firmy nám představí své nabídky a vše pak předneseme našim zahraničním partnerům, kteří projekt zafinancují,“ vysvětlil ředitel agentury Aleš Vytečka.

 

Podle Jana Jireše, vrchního ředitele sekce obranné politiky a strategie, byla důvodem k uzavření LoI potřeba zajistit dlouhodobou a udržitelnou mezinárodní vojenskou podporu Ukrajině. „S těmito partnery jsme se shodli, že pokračující dodávky materiálu z průmyslových zásob a výroby mají zásadní význam pro obranyschopnost Ukrajiny v příštích měsících,“ podotkl s tím, že společným záměrem bylo sladit iniciativu s urgentními požadavky ukrajinských ozbrojených sil na schopnosti a identifikovat vojenské vybavení, které může být dodáno rychle.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688