ec.europa.eu (Evropská komise)
Evropská unie  |  18.09.2023 17:04:00

Druhý digitální dialog na vysoké úrovni mezi Komisí a Čínou (EU–Čína)

Druhý digitální dialog na vysoké úrovni mezi Komisí a Čínou

Komise dnes pořádala druhý digitální dialog na vysoké úrovni s Čínou. Tento dialog, který se konal v Pekingu a společně mu předsedali místopředsedkyně pro hodnoty a transparentnost Věra Jourová a místopředseda Státní rady Číny Čang Kuo-čching, se týkal klíčových otázek, jako jsou regulace platforem a dat, umělá inteligence, výzkum a inovace, přeshraniční tok průmyslových dat nebo bezpečnost výrobků prodávaných online. Prostřednictvím videopříspěvku se do diskuse zapojil také komisař pro spravedlnost a práva spotřebitele Didier Reynders.

Obě strany vedly podrobnou debatu o klíčových oblastech digitální politiky a digitálních technologií. Komise poskytla aktuální informace o vývoji regulace v EU, především o aktu o digitálních službách a aktu o digitálních trzích.

Obě strany si vyměnily názory na problematiku umělé inteligence (UI). Komise informovala o vývoji v oblasti aktu o umělé inteligenci a s ohledem na nedávné zprávy OSN zdůraznila význam etického využívání této technologie při plném dodržování všeobecných lidských práv.

Komise zopakovala, že podporuje vypracování celosvětových a interoperabilních norem v oblasti informačních a komunikačních technologií (IKT) a apelovala na čínské orgány, aby zajistily spravedlivé a na vzájemnosti založené podnikatelské prostředí v digitální oblasti.

Vyjádřila rovněž znepokojení nad obtížemi, s nimiž se v důsledku uplatňování nedávno přijatých právních předpisů potýkají podniky z EU v Číně, když chtějí využívat svá průmyslová data. Jednání o této otázce budou pokračovat v rámci hospodářského dialogu na vysoké úrovni, aby se našlo konkrétní řešení.

Komise vysvětlila svůj přístup ke snižování rizik v rámci Evropské strategie hospodářské bezpečnosti, který spočívá ve zmírňování rizik, jež mohou ohrozit její dodavatelské řetězce, kritickou infrastrukturu a technologickou bezpečnost.

Pokud jde o bezpečnost výrobků, Komise a Čína uvítaly podpis akčního plánu pro bezpečnost výrobků prodávaných online.

Jeho účelem je dále posílit dialog a spolupráci mezi Evropskou komisí a Všeobecnou celní správou Číny (GACC). Obě strany se dohodly na rychlé výměně informací o nebezpečných výrobcích prodávaných online, na pořádání pravidelných seminářů za účelem výměny informací a znalostí o právních a správních předpisech a osvědčených postupech a na organizaci specifických osvětových a školicích akcí pro podniky prodávající online na téma pravidel EU v oblasti bezpečnosti výrobků.

Čína sdělila aktuální informace o svých politikách a postupech v digitální oblasti. Obě strany se dohodly, že budou pokračovat v jednáních na technické úrovni a za tímto účelem obnoví dialog mezi Čínou a EU o IKT.

Souvislosti

První digitální dialog na vysoké úrovni mezi EU a Čínou proběhl v září 2020, ale od té doby se již žádný další nekonal. Obnovení tohoto dialogu oznámila předsedkyně Komise Ursula von der Leyenová během své návštěvy Pekingu 6. dubna 2023.

Od roku 2009 udržuje Komise s Čínou dialog na technické úrovni o informačních a komunikačních technologiích (IKT), který se týká problematiky IKT a digitálních politik, jakož i regulačních otázek. Od roku 2020 se ale přestaly tyto dialogy pořádat. Další kontakty s Čínou probíhají na poli vědy, technologií a inovací v rámci projednávaného společného plánu budoucí spolupráce mezi EU a Čínou v těchto oblastech.

EU se aktivně angažuje v oblasti správy umělé inteligence, zejména prostřednictvím legislativního návrhu aktu o umělé inteligenci. Na mezinárodní úrovni se pak této problematice věnuje v rámci hirošimského procesu skupiny G7. Rovněž přispívá k diskusím o celosvětové správě, které inicioval generální tajemník OSN.

Další informace

Akční plán pro bezpečnost výrobků prodávaných online

EU–Čína: První digitální dialog na vysoké úrovni mezi Komisí a Čínou

Quote

S Čínou jsme dnes vedli otevřenou diskusi o klíčových aspektech našich digitálních politik a technologií. Spolupracovat chceme tam, kde můžeme dosáhnout významného pokroku. Také jsme dnes učinili důležitý krok vpřed v oblasti ochrany spotřebitele. A v neposlední řadě se musíme věnovat oblastem, v nichž se neshodneme. Naše obavy a různé názory nevyřešíme za jediný den, ale budeme pokračovat v dialogu o digitálních záležitostech, které jsou pro naše ekonomiky i společnosti tak zásadní.
Věra Jourová, místopředsedkyně pro hodnoty a transparentnost 2023-09-18

Pokud jde o umělou inteligenci, data a další klíčová digitální aktiva, máme odlišné přístupy a systémy. EU je otevřeným kontinentem, ale má nastavená svá pravidla hry. Nyní se naskýtá příležitost zavést komplexní soubor digitálních pravidel. Vedle toho požadujeme větší reciprocitu, která umožní evropským podnikům přístup na čínský trh. V tomto ohledu jsme se také dohodli, že obnovíme náš dialog o IKT.
Thierry Breton, komisař pro vnitřní trh 2023-09-17

Doba online spotřeby bez hranic se již definitivně stala realitou a přinesla s sebou i nové celosvětové výzvy, které musíme řešit. Znamená to, že v zájmu ochrany spotřebitele musíme dále posílit mnohostrannou spolupráci. Akční plán mezi EU a Čínou o bezpečnosti výrobků prodávaných online zvýší bezpečnost tohoto způsobu nakupování nejen pro Evropany, ale i pro čínské spotřebitele. Pomůže například rychleji a účinněji identifikovat nebezpečné výrobky prodávané online a stáhnout je z trhu. Jedná se o všestranně výhodnou situaci a důležitý krok ke zpřísnění norem na ochranu spotřebitele v Evropské unii i mimo ni.
Didier Reynders, komisař pro spravedlnost 2023-09-17

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688