kraj-lbc.cz (Liberecký kraj)
Z regionů  |  13.09.2023 08:29:00

Geopark Ralsko pořádá akci Jablka vzpomínek. Bude se soutěžit o nejlepší štrúdl

V pátek 6. října prostoupí Muzeum Vystěhovalectví do Brazílie v Náhlově vůně jablek a štrúdlů, neboť Geopark Ralsko zde pořádá každoroční oblíbenou akci Jablka vzpomínek. Letos se koná již pátý ročník. Součástí programu, který začne v 16 hodin, bude ochutnávka letošní úrody ze zaniklých obcí, beseda o zakládání komunitních nebo školních sadů, ukázka moštování či soutěž o nejlepší štrůdl.

Hostem akce bude Anna Hudská ze spolku Zazemí z Turnova, která představí své mnohaleté zkušenosti se zakládáním komunitních - tedy sdílených sadů a také s možností vybudovat sad na školních pozemcích. „Takové aktivity jsou nám jako geoparku blízké, protože již čtvrtým rokem realizujeme projekt Stromy do škol, v rámci kterého si školy v regionu mohou na vlastním pozemku zasadit strom se zachráněnou regionální odrůdou právě ze zaniklých obcí Ralska,“ doplňuje ředitelka geoparku Lenka Mrázová.

Program však nebude jen o jabloních. Název napovídá, že součástí akce je i oživení paměti na zaniklé obce v Ralsku. Právě tomuto tématu se bude věnovat další část programu – přednáška Ludmily Hůrkové z oddělení uměleckohistorické topografie Ústavu dějin umění Akademie věd. Již druhým rokem se menší tým z Ústavu dějin umění věnuje uměleckohistorickému průzkumu Ralska, který spočívá ve fotodokumentaci, práci s archivními materiály jako jsou matriky, mapy, gruntovní knihy a písemné operáty Stabilního katastru. Ludmila Hůrková představí nové poznatky právě o obci Náhlov, která nikdy zcela nezanikla, ale jejíž podoba se samozřejmě vlivem fungování vojenského výcvikového prostoru Ralsko značně změnila. Účastníci se tedy mohou těšit na historické fotografie a staré mapy.

VÝZVA PRO VEŘEJNOST – přijďte na akci, přineste vlastní upečený štrúdl a zúčastněte se soutěže!

Pořadatel akce Geopark Ralsko se obrací na veřejnost s tím, že každý návštěvník akce se může zúčastnit soutěže o nejlepší štrúdl. Jediné, co soutěžící musí udělat, je přinést vlastní štrúdl. Hlasovat nebude odborná porota, ale přímo účastníci. Každý má právo jednoho hlasu, kterým může podpořit ten štrúdl, který mu nejvíc chutná. Odměnou pro vítěze bude již tradičně Jablkovice, regionální produkt Libereckého kraje.

Akce je zdarma. Je podpořena Libereckým krajem, Městem Ralsko a Mimoň.

Kde se vzaly jabloně v Ralsku?

Oblast geoparku Ralsko byla kdysi prosperující krajinou s množstvím malebných soběstačných vesniček roztroušených mezi lesy a poli. V průběhu 20. století byl ale tento historický ráz kulturní krajiny hrubě narušen pobytem tří armád, v důsledku čehož byla nejen z prostoru zcela odsunuta většina civilního obyvatelstva (českého i německého), ale z povrchu zemského zcela zmizelo přes 20 osad. Bývalé chalupy, statky, domovy, kostely – to vše posloužilo vojákům jako cvičné cíle, zůstala jen holá krajina a nové stavby sloužící vojenským účelům. Po odchodu sovětské armády vládu nad prostorem postupně získala zpět příroda a mizí i poslední stopy bývalých vesnic. Jejich svědci však stále zůstávají na svém místě – staré ovocné stromy.

Tyto staré ovocné stromy se Geopark Ralsko snaží zmapovat a určit, často jde o specifické staré regionální odrůdy, jejichž určení je dnes již komplikované či téměř nemožné. Z roubů některých jabloní a hrušní v péči zkušených zahradníků vyrostly nové stromky, ze kterých pracovníci a přátelé Geoparku Ralsko vysadili novou alej u zaniklé obce Dolní Novina, nazvanou Alej vzpomínek. Jabloně a hrušně starých odrůd díky Geoparku již zdobí i školní zahrady některých přilehlých obcí, kam je zasadily samy děti.

Kontakt pro média:

Lenka Mrázová

Email:: lenka.mrazova@geoparkralsko.cz

Tel.: 739 354 701

Web: www.visitralsko.com

Program v příloze.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688