plzen.eu (Plzeň)
Z regionů  |  14.09.2023 00:15:49

Plzeň - Jaderné dny budou hledat cesty k překonání energetické krize

Jaderné dny budou hledat cesty k překonání energetické krize

Zdroj fotografií: archiv ZČU

Zdroj fotografií: archiv ZČU

Jaderná energetikacesta z energetické krize Evropy, to je téma zahajovací konference 13. ročníku Jaderných dnů. Ty budou probíhat od 14. září do 18. října v kampusu Západočeské univerzity v Plzni (ZČU). Organizátoři, jimiž jsou kromě ZČU také společnost ŠKODA JS, a. s., a sdružení CENEN, přiblíží studujícím i veřejnosti jadernou energetiku a poskytnou prostor pro odborné diskuse zaměřené na řešení energetické krize.

Energetika je v současnosti velmi ožahavé téma. O to cennější je, že se konference Jaderné dny, která každoročně nabízí pohled na aktuální dění v oblasti jaderné energetiky, koná na univerzitní půdě. Ta nejen poskytuje ideální prostor pro formulování vizí a názorů, ale především otevírá tuto vzdělávací a popularizační akci velkému množství studentů a studentek z univerzit i středních škol stejně jako široké veřejnosti,“ připomněl rektor ZČU Miroslav Lávička. „Těší mě, že Západočeská univerzita, která šest desetiletí vzdělává špičkové odborníky pro zajišťování spolehlivosti a bezpečnosti provozu jaderných elektráren, se stala tradičním místem konání Jaderných dnů,“ dodal.

Zdroj fotografií: archiv ZČU

Jaderné dny zahájí mezinárodní konference, která bude probíhat 14. a 15. září v prostorách Fakulty aplikovaných věd. Oba dny nabídnou vždy dopoledne kulatý stůl s příspěvky českých i zahraničních odborníků. První den, kdy bude kulatý stůl věnován tématu Podíl jaderné energie na energetickém mixu ČR a EU, druhý den se pak diskuse bude týkat tématu Jaderná energetika a teplárenství – perspektivy zásobování teplem v ČR (?).

Ve čtyřech odborných sekcích, rozdělených do obou dnů úvodní konference, zazní přednášky významných českých i zahraničních expertů z Koreje, Francie a dalších zemí. Hovořit se bude o nových projektech pro jadernou energetiku v EU a ČR a výchově nových odborníků, palivovém cyklu nebo jaderných zdrojích tepla pro dálkové vytápění.

Nedílnou součástí konference bude soutěž studentských prací, představených formou posterů. Ty budou k vidění před posluchárnou v budově Fakulty aplikovaných věd. V každém týdnu přinesou Jaderné dny také odborné přednášky pro studenty středních škol.

Zdroj fotografií: archiv ZČU

Ve vstupní hale Fakulty strojní bude po celou dobu Jaderných dnů instalována výstava s praktickými ukázkami využívání jaderné energie, na které se podílí řada firem z ČR i ze zahraničí. Návštěvníci tu budou mít možnost prohlédnout si model kontejneru pro hlubinné úložiště v ČR, mlžnou komoru, která umožňuje pozorovat dráhy elektricky nabitých částic ionizujícího záření v daném místě, dále modely reaktorů nebo kontejnerů na vyhořelé palivo a vizualizace různých částí jaderných elektráren. Výstava je zdarma přístupná studujícím i veřejnosti po celou dobu konání Jaderných dnů.

Veškeré informace o Jaderných dnech 2023 najdou zájemci na webu:
www.jadernedny.cz

Editace textu: Monika Krausová


Zveřejněno: 13. 9. 2023, Martin Pecuch

Sdílet
 
14.09. 07:20  Dobrý počin (Přemek)
14.09. 07:10  Dobrý počin (Přemek)





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688