Vlada.cz (Vláda)
Z domova  |  11.09.2023 00:01:00

Proti proudu „antibyrokracie“. Koalice se novelou zákoníku práce chystá naložit podnikatelům další papírování (HN)

Zatímco kabinet chystá už třetí antibyrokratický balíček, který má stejně jako předešlé dva zbavit podnikatele zbytečného papírování a administrativní zátěže, ve sněmovně se schyluje ke zcela opačnému kroku. Poslanci se v úterý pokusí přehlasovat názor Senátu a schválit novelu zákoníku práce, jež zkomplikuje podnikatelům zaměstnávání lidí na dohodu o provedení práce. Ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL) říká, že není jiná cesta, protože Česku jinak hrozí sankce ze strany Evropské unie. Právníci či senátoři jsou však jiného názoru.

Celý článek najdete zde.

Novela zavádí do českého právního řádu evropské směrnice o předvídatelných pracovních podmínkách a o sladění práce a rodiny. Zároveň například chystá možnost nařídit lékařům odsloužit přesčasové hodiny.

Měla začít platit už loni v srpnu, nakonec ale kvůli vrácení ze Senátu nevstoupila v účinnost ani letos v září, jak zamýšlela vláda a požaduje unie. Senátoři lékařské přesčasy a další body ponechali v původní verzi.

Novelu však senátoři vrátili s vlastním pozměňovacím návrhem, který zjednodušuje podmínky pro zaměstnávání lidí na dohodu o provedení práce. Argumentují tím, že vládní návrh znamená pro podnikatele další náklady a papírování, třeba v podobě vyplňování výkazů o pracovní době, které nepotřebuje ani jedna strana. „Je to zbytečná byrokracie,“ uvedl při červencovém projednávání senátor Jan Grulich (TOP 09) a navrhl vše nechat na dohodě mezi zaměstnavatelem a pracovníkem.

S tím ale Jurečka nesouhlasí. „Jsme v situaci, kdy nemůžeme jít dál, nemůžeme pravidla rozvolnit,“ argumentoval před senátory s tím, že pokud Česko v září nepřijme evropskou směrnici, hrozí mu sankce 90 milionů korun.

Členové horní komory však upozorňují, že změna vládní novely je namístě. Evropská směrnice podle nich obsahuje dodatek, který umožňuje jednotlivým zemím si znění zákona upravit, pokud by měl zvyšovat administrativní zátěž podnikatelů.

To potvrzují i právníci. „V některých případech, zejména jedná-li se o práva zaměstnanců či spotřebitelů, směrnice umožňují, aby členský stát zavedl příznivější právní úpravu,“ potvrdil pro HN Viktor Kubuš, advokát poradenské společnosti V4 Group.

Podle něj platí zásada, že by stát neměl zbytečně zvyšovat byrokratickou zátěž podnikatelům či jiným subjektům. „Toto pravidlo by se mělo uplatňovat také při zavádění jakékoliv směrnice a stát by měl hledat řešení, která vyvolají co nejmenší zátěž pro podnikatele nebo pro běžné občany,“ řekl.

Vládní návrh novely podle něj zasahuje výrazným způsobem do regulace dohod o práci mimo pracovní poměr. Zaměstnavatel takzvaného dohodáře bude povinen například respektovat pravidla pro rozvrh pracovní doby a písemně ho s ním seznámit aspoň tři dny předem.

Dále zaměstnavatel bude muset dodržovat pravidla pro nařizování práce ve dnech pracovního klidu, nařizování práce přesčas či dodržovat podmínky pro poskytování přestávky na jídlo a oddech. „Co významně zasáhne zaměstnávání mimo pracovní poměr, je povinnost poskytovat zaměstnancům příplatky za práci ve svátek, příplatek za noční práci, za práci ve ztíženém pracovním prostředí a za práci v sobotu a neděli,“ popsal Kubuš.

Vláda se přesto pokusí prosadit ve sněmovně svůj původní návrh. „Nemáme ambici návrh dále upravovat a stojíme za původním zněním,“ potvrdil HN mluvčí ministerstva práce a sociálních věcí Jakub Augusta.

Podobně smýšlejí i vládní poslanci. „Všechna rozhodnutí jsou těžká a je třeba si za nimi stát,“ uvedl předseda poslaneckého klubu KDU-ČSL Aleš Dufek.

To je však proti slibu a záměru kabinetu snižovat byrokratickou zátěž podnikatelů. Ministr pro legislativu Michal Šalomoun (za Piráty), který má antibyrokratické balíčky na starost, tento opačný trend připouští a také on poukazuje na hrozící sankce z unie, pokud novela nevstoupí v účinnost ještě v září. „Byť mě samozřejmě žádná administrativní zátěž netěší, tady musíme jednat opravdu rychle,“ řekl HN. Tvrdí, že to neznamená, že by vláda novelou rezignovala na další odstraňování nadměrné byrokratické zátěže pro podnikatele, živnostníky a občany. „Další zjednodušení pro ně budeme prosazovat do dalších zákonných předpisů,“ uvedl. Klíčová by podle něj měla být další novela zákoníku práce, kterou chystá resort práce a sociálních věcí.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688