Research (Česká spořitelna)
Investice  |  11.09.2023 09:52:21

ČNB snížila sazby PMR ze 7% na 0%

Prognóza ČNB ukazuje, že je potřeba snižovat úrokové sazby už teď. Není se čemu divit: inflace padá podle jejich prognózy jak podťatá na dvě procenta na začátku příštího roku. Pokud by bankovní rada ČNB své experty naslouchala, tak by už snížila sazby o půl procentního bodu. A další snížení by bylo na cestě.

Co jsou PMR?


Bankovní rada se ale uzamkla do své komunikace, kdy dlouho zdůrazňovala, že sazby zůstanou stabilní delší dobu. Například ještě v pátek vyšel rozhovor v Právo s viceguvernérkou Evou Zamrazilovou, kde říká, že “…není to ještě důvod k tomu, otočit kormidlo měnové politiky”.

Ale držet sazby stabilní není udržitelný postoj. ČNB je ve své prognóze přesvědčena, že inflace poklesne na začátku roku rychle k cíli. Recese německého průmyslu rychle ochlazuje českou ekonomiku, v průmyslu už klesá zaměstnanost. Nemluvě o prudkém snížení spotřeby domácností, který poslal reálnou spotřebu Čechů zpět do minulosti. A to až do roku 2016.


Bankovní rada ČNB „alespoň“ snížila úročení povinných minimálních rezerv (PMR) na nulu s účinností od 5. října: „Bankovní rada 7. září 2023 rozhodla o zrušení úročení povinných minimálních rezerv (PMR) s platností od 5. října 2023, od prvního dne nového udržovacího cyklu povinných minimálních rezerv.“

Zajímavé je zdůvodnění: „Česká národní banka přistoupila k tomuto kroku s cílem snížit náklady na provádění měnové politiky při zachování její efektivity.

Obdobné rozhodnutí přijala Evropská centrální banka v červenci 2023. Povinné minimální rezervy nejsou nástrojem měnové politiky ČNB.“ Na jedné straně ČNB čeká, že sníží náklady na měnovou politiku, ale jedním dechem říká, že nejde o nástroj měnové politiky. To jsou paradoxy.

PMR je část úložek bank u ČNB: 2% ze svých primárních závazků, především z vkladů. V srpnu měly banky u ČNB uloženo ve formě PMR 122 mld. CZK. Celkově pak v průměru 2 731 mld. CZK. Do 5.10. budou všechny úložky úročeny repo sazbou. Od 5.10. PMR budou úročeny nulou. Pokud zbytek (2731 – 122) bude úročený nadále repo sazbou, tedy 7%, tak průměrná sazba pro banky z celkových úložek poklesne o 0,3 procentního bodu na 6,7 procenta.

Stane se přesně, co ČNB říká: „snížit náklady na provádění měnové politiky“. Ale bude to mít dopady na měnovou politiku. V nadsázce ČNB de facto rozhodla, že v říjnu sníží sazby, a to zhruba o 0,3 procentního bodu.

Pokud banky nic neudělají, tak jim poklesne úrokový výnos, zisk, kapitál… ale poklesne i příjem státního rozpočtu. Nicméně banky se budou snažit dopad snížit. Přesně jak to měnová politika předpokládá. Snížením sazeb ČNB motivuje banky také snížit úročení vkladů. Snížením sazeb na vkladech domácností a podnikům, ať už běžných účtech nebo spořících účtech, by se měla snížit míra úspor a podpořit investice. To by také mělo pomoci zvýšit spotřebu českých domácností. Ta totiž doposud prudce propadla, nejvíce z celé EU, takže nelze už argumentovat obavami z poptávkových tlaků.

Minulý týden polská centrální banka snížila sazby o 75 bazických bodů. ČNB snížila průměrnou sazbu o cca 30 bodů. Obě měny oslabily, CZK na 24,5.


Mimochodem, oslabení koruny je v souladu s prognózou ČNB. Jako šlo by snížit rovnou repo sazbu než se takhle škrábat přes hlavu. Jde ale o krok správným směrem. A možná by stálo za to i zamyslet se, proč centrální banky typu Fed, Bank of England, Norges Bank, Reserve Bank of New Zealand, Bank of Canada nebo Riksbank v minulosti opustili PMR jako nástroj. Tento týden zasedá ECB. Dnes česká inflace.

David Navrátil

Česká spořitelna je bankou s nejdelší tradicí na českém trhu. Téměř 200 let tvoří jeden ze základních pilířů českého bankovního systému. V současnosti poskytuje služby pro přibližně 4,7 milionu klientů. Od roku 2000 je součástí nadnárodní finanční skupiny Erste Group Bank.

Více informací na: www.csas.cz

Okomentovat na twitteru

Okomentovat na facebooku



Přečtěte si také:

02.11.2023ČNB nemění sazby, pro stabilitu hlasovalo 5 ze 7 členů Raiffeisenbank a.s. (Raiffeisenbank a.s.)
18.12.2020ČNB ponechala sazby v klidu (7:0) Research (J&T BANKA)
15.11.2019Záznam ze zasedání ČNB mírně snížil tržní úrokové sazby (Komentář) Investiční bankovnictví (Komerční banka)



Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688