Cez.cz (ČEZ)
Akcie v ČR  |  11.09.2023 09:39:52

ČEZ: České jádro dodalo jubilejních 800 TWh bezemisní elektřiny. Českým domácnostem by to stačilo na půl století


Bezemisní elektřinu, která odpovídá padesátileté spotřebě českých domácností, už vyrobily obě české jaderné elektrárny. Jubilejní výroby 800 TWh elektřiny dosáhly čtyři dukovanské a dva temelínské bloky v neděli v 17:55 hodin. Téměř čtyři desetiletí je tak „jádro“ klíčovým tuzemským energetickým zdrojem, který aktuálně kryje čtyřicet procent české spotřeby. Jeho význam by v následujících letech měl významně posílit.

Českým domácnostem by historická výroba jaderných elektráren vystačila na půl století. Zdravotnictví a školství pak ještě o deset let déle. Česká republika má elektřinujádra od května 1985, kdy byl spuštěn první dukovanský blok. Od července 1987 pak Dukovany vyrábí elektřinu ze všech čtyř bloků. Mladší Temelín se k moravské elektrárně připojil prvním blokem v prosinci 2000, druhý blok zahájil výrobu o dva roky později. Česko se nadále řadí mezi třicítku nejvyspělejších zemí světa, které jsou schopny provozovat jaderné elektrárnyObě elektrárny průběžně modernizujeme. Výrazně jsme zlepšili bezpečnostní parametry a dokázali jsme bezpečně zvýšit jejich výkon o téměř 500 MW. Tedy jako bychom postavili další menší jaderný blok nebo uhelnou elektrárnu. To vše bez emisí a záboru půdy. A samozřejmě počítáme i s dalšími rozvojovými projekty,“ říká Daniel Beneš, generální ředitel a předseda představenstva ČEZ.

Obě stávající elektrárny bude ČEZ provozovat celkově minimálně šedesát let. V případě Dukovan to znamená minimálně dvacet let, u jihočeského Temelína dokonce čtyřicet let„Obě elektrárny modernizujeme a udržujeme v kondici s ohledem na předpokládaný minimálně šedesátiletý provoz. Jen letos do jejich bezpečnosti a efektivity provozu ročně investujeme téměř šest miliard korun a stále hledáme možnosti, jak zvýšit bezpečnostní parametry i naši efektivitu,“ konstatoval Bohdan Zronek, člen představenstva ČEZ a ředitel divize jaderná energetika

Jaderná elektrárna Dukovany od začátku provozu v roce 1985 vyrobila 501,8 TWh elektřiny. Jaderná elektrárna Temelín zahájila provoz 21. prosince 2000 a od té doby vyrobila 298,2 TWh elektřiny

Aktuálně je v provozu pět jaderných bloků z šesti jaderných bloků. Pro výměnu paliva a bezpečnostní kontroly je od 18. srpna odstaven druhý temelínský blok.

 

Ladislav Kříž, Ing.
manažer útvaru a hlavní mluvčí
Komunikace
ČEZ, a. s.


Okomentovat na twitteru

Okomentovat na facebooku






Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688