Cez.cz (ČEZ)
Energie  |  11.09.2023 08:28:00

Roste druhé největší solární parkoviště v Česku. V České zbrojovce pod fotovoltaikou zaparkuje téměř 200 aut. Fotovoltaika má výkon 474 kW a vyrobí 486 MWh bezemisní elektřiny ročně

 

*Druhé největší solární parkoviště vzniká v České zbrojovce ze skupiny Colt CZ Group

*Fotovoltaika má výkon 474 kW a vyrobí 486 MWh bezemisní elektřiny ročně
*Veškerá elektřina z 718 panelů bude spotřebována v areálu zbrojovky
*Úspora emisí CO2 je 260 tun; ekvivalent, který ročně pohltí 32 hektarů lesa
Nové parkoviště pro auta zaměstnanců České zbrojovky v Uherském Brodě bude zastřešovat fotovoltaická elektrárna. Takzvaný carport bude mít výkon 474 kW a vyrobí pro společnost, která je součástí mezinárodní skupiny Colt CZ Group, celkem 486 MWh elektrické energie, což odpovídá spotřebě přibližně 140 běžných domácností. Uspoří se tím zároveň 260 tun CO2, což je množství, které ročně pohltí 32 hektarů lesa. Dodavatelem fotovoltaické elektrárny je společnost ČEZ ESCO, přední poskytovatel úsporných a nízkoemisních řešení v energetice. Vlastní solární elektrárna přispěje k cíli skupiny Colt CZ snižovat emise CO2 a navyšovat spotřebu energie z obnovitelných zdrojů.

Dokončená fotovoltaická elektrárna má 718 solárních panelů a zaparkuje pod ní 179 aut. Do provozu má být uvedena do konce letošního roku.

„Nové parkoviště využijí zejména naši zaměstnanci, a také přijíždějící hosté a obchodní partneři. Při jeho výstavbě jsme se rozhodli postupovat co nejvíce inovativním a zároveň k přírodě šetrným způsobem. Veškerou vyrobenou elektřinu spotřebujeme přímo v uherskobrodském závodě, díky čemuž zvýšíme naši energetickou soběstačnost a zároveň učiníme naši výrobu zase o stupínek ekologičtější, přesně v souladu s naší firemní politikou. Ekologické projekty budeme nadále aktivně rozvíjet,“ říká Jan Zajíc, generální ředitel a předseda správní rady České zbrojovky.

Carport zároveň chrání auta zaměstnanců a návštěvníků před rozmary počasí. V zimě chrání auta před napadaným sněhem, v letních měsících bude vozy naopak stínit od silného slunce, takže se zaměstnanci nebudou po práci vracet do nepříjemně přehřátých vozů.

Jsme rádi, že stále více našich zákazníků se zajímá o vlastní výrobu z fotovoltaických panelů. Solární elektrárna umožňuje firmám nejen šetřit náklady na energie, ale také životní prostředí. Jsme rádi, že právě nás si Colt CZ Group vybral pro výstavbu inovativního projektu solárního carportu, který je druhým největším u nás v Česku.Díky solárním panelům na carportech je daný prostor využit dvakrát, tzn. nejen pro parkování automobilů, ale i pro výrobu elektřiny. Jako bonus jsou zaparkované automobily kryty před nepřízní počasí,“ uvádí generální ředitel ČEZ ESCO Kamil Čermák.

Největší tuzemská fotovoltaika zastřešující parkoviště se nachází přímo u Jaderné elektrárny Dukovany. Za první rok provozu dokonce překonala původně očekávané množství vyrobené energie, a potvrdila tak, že jde o správný způsob využívání solárních panelů. Fotovoltaikou zastřešené parkoviště se navíc těší velké oblibě u zaměstnanců, kteří ho přednostně využívají pro parkování svých aut. I přes delší vzdálenost od hlavního vstupu do elektrárny je vždy plně obsazeno jako první. Důvodem je právě ochrana automobilů před přímým sluncem v létě, v zimě před sněhem a námrazou.

Skupina ČEZ připravuje do roku 2030 nové obnovitelné zdroje s hlavním podílem fotovoltaických elektráren o celkovém výkonu až 6 000 MW. Vzniknou na brownfieldech, na pozemcích bývalých dolů, na znehodnocených průmyslových plochách a na půdách nízkých bonit.

Česká zbrojovka a.s. se sídlem v Uherském Brodě, založená v roce 1936, je hlavním evropským provozním závodem skupiny Colt CZ Group. Vyrábí ruční palné zbraně pro komerční využití i ozbrojené složky. Její produkty jsou úspěšné i ve sportovní střelbě dle pravidel IPSC, pro kterou vyrábí špičkové sportovní pistole. Své výrobky exportuje do více než 90 zemí světa. Společnost je součástí globální skupiny Colt CZ Group, která sídlí v České republice a zaměstnává více než 2000 lidí ve svých výrobních závodech v České republice, Spojených státech, Kanadě, Švédsku, Švýcarsku a Maďarsku.

ČEZ ESCO je předním českým expertem na úsporná energetická řešení, dodavatel bezemisní a zelené elektřiny skrze certifikáty původu a partner českého průmyslu a veřejné správy na cestě k dekarbonizaci a udržitelnosti. Zajišťuje komplexní řešení energetických potřeb – od instalace decentrálních ekologických zdrojů včetně bateriových úložišť, přes firemní elektromobilitu na klíč až po projekty energetických úspor a komplexní dodávky technického zabezpečení budov (TZB). ČEZ ESCO chce do roku 2030 postavit nebo provozovat pro potřeby svých zákazníků fotovoltaické elektrárny o celkovém instalovaném výkonu 300 MW. Půjde o instalace převážně na střechách, carportech a ve výrobních areálech zákazníků.

Martin Schreier , mluvčí ČEZ









Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688