Město Bruntál (mubruntal.cz)
Z regionů  |  07.09.2023 12:53:00

Na Bruntálsku stále chybí lékaři. Obce hledají řešení.

Pediatři, stomatologové a dnes už i praktičtí lékaři. Těchto profesí je na Bruntálsku nedostatek a mnozí z pacientů musí vyhledávat zdravotní péči v jiných městech i mimo region. Proto se obce sdružené v dobrovolném svazku Bruntálsko dohodly, že částkou 400.000 podpoří lékaře nebo lékařku, která se rozhodne na území svazku otevřít novou ordinaci, nebo rozšířit či udržet v případě mezigenerační obměny ordinaci stávající.
Lékař - pixabay

Podle zákona o obcích mají samosprávy povinnost „vytvářet pro své občany podmínky pro uspokojování potřeb ochrany a rozvoje zdraví“. „Reálně ale obce a malá města na Bruntálsku žádné prostředky na to, aby k sobě lékaře dostaly, nemají. Můžeme je motivovat třeba symbolickým pronájmem ordinací za jednu korunu nebo zařízením ordinací. Ani to ale bohužel mnohdy nestačí.“, uvedl starosta Vrbna pod Pradědem Petr Kopínec.


„Hlavním cílem této naší aktivity je podpora dostupnosti lékařské péče pro občany členských obcí našeho svazku. Dotace by měla pokrýt zejména náklady se zřízením, nebo rozšířením nových ordinací“, uvedl předseda DSO, starosta Horního Benešova Pavel König.


Žádosti o dotaci od lékařů budou přijímány průběžně do konce roku. „Mezi základní kritéria pro udělení dotace patří potřebnost daného druhu lékařské péče na území DSO Bruntálsko, nebo počet hodin praxe v pracovním týdnu. Naprostá většina pacientů takto podpořené praxe však musí mít trvalý pobyt na území členských obcí svazku.“, uvedl starosta Bruntálu Martin Henč. Podmínky dotace jsou dostupné na webu svazku obcí.

„Podpora dostupnosti lékařské péče ze strany obcí a měst není žádnou novinkou. Podmínky našeho programu jsou však odlišné v tom, že podpoříme nejen zubní, ale jakoukoliv potřebnou lékařskou praxi na území všech 24 členských obcí svazku“, doplnil starosta König, který se vytvářením podmínek pro dostupnou lékařskou péči pro občany zabývá několik posledních let.


Město Horní Benešov v roce 2020 postavilo z vlastních prostředků za téměř 25 mil. nové zdravotní středisko, ve kterém ordinuje lékař pro dospělé a dětská lékařka. V budově máme také zubní ordinaci, kterou nám vybavila krnovská nemocnice a nedávno se nám podařilo získat i gynekoložku. I přesto všechno nesmíme usnout na vavřínech. Už nestačí oslovovat lékaře ještě na vysoké škole, nebo zařídit nově příchozím lékařům či lékařkám byty, případně místa v mateřské škole pro jejich děti. Proto aktuálně připravujeme i jednu stavební parcelu, pokud by chtěli bydlet v rodinném domě a do města se přestěhovat natrvalo“, zakončil starosta König.

logo Svaz Obcí Bruntálsko

Pozn. Členské obce svazku DSO Bruntálsko: Město Andělská Hora, Město Bruntál, Město Horní Benešov, Město Vrbno pod Pradědem, Obec Bílčice, Obec Dvorce, Obec Dlouhá Stráň, Obec Karlova Studánka, Obec Karlovice, Obec Křišťanovice, Obec Leskovec nad Moravicí, Obec Ludvíkov, Obec Mezina, Obec Milotice nad Opavou, Obec Moravskoslezský Kočov, Obec Oborná, Obec Razová, Obec Rudná pod Pradědem, Obec Staré Heřminovy, Obec Staré Město, Obec Světlá Hora, Obec Svobodné Heřmanice, Obec Široká Niva, Obec Valšov.

Zodpovídá: Jiří Ondrášek
Vytvořeno / změněno: 7.9.2023 / 7.9.2023
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688