ec.europa.eu (Evropská komise)
Evropská unie  |  06.09.2023 12:47:00

Ochrana obchodu EU v roce 2022: ochrana průmyslu a pracovních míst v EU

Z dnešní zprávy o činnostech EU na ochranu obchodu za rok 2022 vyplývá, že Evropská komise loni nadále aktivně a asertivně hájila výrobce z EU před nekalými obchodními praktikami tím, že důsledně uplatňovala právní předpisy a zajišťovala účinnost opatření. Komise rovněž podnikala kroky k zajištění toho, aby třetí země správně uplatňovaly pravidla na ochranu obchodu. V tomto ohledu bylo dosaženo určitých úspěchů při zajišťování nepřetržitého přístupu výrobců z EU na vývozní trhy. Ke konci roku 2022 bylo v platnosti přibližně 177 opatření, z nichž téměř pětina řeší praktiky obcházení.

Nejvyšší počet opatření EU na ochranu obchodu se týká dovozu z Číny, Ruska, Indie, Koreje a USA. Unijní opatření chrání v EU téměř půl milionu pracovních míst v ocelářství, odvětví hliníku či chemickém a keramickém průmyslu. Největším problémem, který poškozuje evropský zpracovatelský průmysl, je i nadále dumpingový a subvencovaný dovoz z Číny.

Monitorování a prosazování v zájmu zajištění účinnosti

V zájmu zajištění účinnosti nástrojů EU na ochranu obchodu je nezbytné monitorovat přijatá opatření a náležitě postupovat proti jejich obcházení. V roce 2022 obsahovala všechna nařízení, kterými se uložila konečná opatření, ustanovení o monitorování, jež mají riziko obcházení minimalizovat.

Komise zahájila v roce 2022 dvě šetření zaměřená proti obcházení a jedno antiabsorpční šetření s cílem přezkoumat údajné kroky vývozců, jejichž účelem je obcházení cel a oslabení jejich účinnosti.

Ochrana obchodu a ruská válečná agrese vůči Ukrajině

V návaznosti na nevyprovokovanou a neodůvodněnou vojenskou agresi Ruska vůči Ukrajině pozastavila EU dovozní cla na veškerý ukrajinský vývoz do EU, což zahrnuje pozastavení výběru cel v rámci platných opatření EU na ochranu obchodu uvalených na dovoz (zejména plochých za tepla válcovaných výrobků ze železa, nelegované nebo ostatní legované oceli a některých bezešvých trubek a dutých profilů) z Ukrajiny.

Ochranné opatření EU týkající se oceli bylo v případě dovozu z Ukrajiny pozastaveno.

Pokud jde o antidumpingová opatření na dovoz z Ruska a Běloruska, na který se vztahují omezující opatření (sankce), Komise svá opatření na ochranu obchodu zachovala, a to i u výrobků, na něž se vztahují sankce. Tento aspekt se nijak neprojevil ve zjištěních šetření, při nichž byla prokázána existence nekalých obchodních praktik ze strany Ruska a Běloruska působících újmu. Ochranné kvóty EU v oblasti oceli, které byly dříve přiděleny Rusku a Bělorusku, byly přerozděleny jiným vyvážejícím zemím v poměru k jejich podílu na celkovém dovozu v roce 2021, čímž se zajistilo, že budou uspokojeny potřeby uživatelů oceli v EU.

Šetření ve třetích zemích, jež se týkají vývozu z EU

Jako důležité se ukázalo i zajišťování správného uplatňování pravidel na ochranu obchodu ze strany třetích zemí, neboť zásahy Komise vedly k určitým úspěchům při zajišťování nepřetržitého přístupu výrobců v EU na vývozní trhy. V roce 2022 došlo k výraznému poklesu počtu opatření na ochranu obchodu uložených proti vývozu z EU – z 30 v předchozím roce na loňských 12.

Pokud jde o nově zahájená šetření proti členským státům EU, došlo v roce 2022 k výraznému poklesu, neboť bylo zahájeno pouze 7 nových šetření zahrnujících 3 antidumpingová a 4 ochranná řízení, přičemž v roce 2021 jich bylo 26. Za posledních deset let je to jeden z nejnižších počtů nově zahájených šetření proti vývozu EU.

Souvislosti – statistiky

Ke konci roku 2022 bylo v platnosti 177 opatření na ochranu obchodu (151 antidumpingových, 25 antisubvenčních a 1 ochranné opatření). 38 platných opatření bylo výsledkem šetření zaměřených proti obcházení.

Bylo zahájeno 5 nových a 41 přezkumných šetření. Pro srovnání. v roce 2021 bylo zahájeno 14 nových a 28 přezkumných šetření. V roce 2022 uložila Komise 11 konečných opatření (oproti 12 v roce 2021).

Nejvyšší počet opatření EU na ochranu obchodu se týká dovozu z Číny, Ruska, Indie, Koreje a USA. Nástroje na ochranu obchodu proti vývozu z EU nejčastěji využívají Spojené státy, které uplatňují 38 platných opatření. Následují Čína a Turecko (18 platných opatření), Brazílie (11) a Kanada a Indonésie (9).

Další informace

Výroční zpráva o ochraně obchodu 2022

Pracovní dokument útvarů Komise 2022

Politika EU na ochranu obchodu

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688