Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Investice  |  07.09.2023 10:13:10

Spotřebitelská poptávka v červenci zklamala (Komentář)

Tuzemské maloobchodní tržby za červenec zklamaly. Jejich reálný objem bez prodejů aut se zvýšil meziměsíčně pouze o 0,1 %, zatímco my jsme očekávali růst o 0,5 %. V meziročním vyjádření byly tržby nižší o 1,8 %, což byl ve srovnání s naší prognózou (-3,0 % y/y) i tržním konsensem (-3,1 % y/y) naopak lepší výsledek. Na meziroční vývoj totiž působily revize historických dat, když statistický úřad zhruba o desetinu zvýšil meziměsíční dynamiku pro každý měsíc v období od listopadu 2022 až do červena 2023.

Spotřebitelská poptávka se sice již zvyšuje, avšak jen velmi pozvolným tempem. V červenci maloobchodní tržby bez prodejů aut meziměsíčně rostly již třetí měsíc v řadě. V souhrnu za tyto tři měsíce se však zvýšily pouze o 1 %, což s ohledem na velmi nízkou výchozí základnu znamená, že jejich úroveň stále odpovídala zhruba polovině roku 2018. Z hlediska struktury se v červenci zvýšily tržby za nepotravinářské zboží (o 0,3 % m/m), tržby za potraviny stagnovaly a za pohonné hmoty klesly (o 0,8 % m/m).

Prodeje aut naproti tomu rychle rostly. Meziměsíčně byly v červenci vyšší o 1,1 % po červnovém růstu o 0,3 %. Původně přitom data pro červen ukazovala na meziměsíční stagnaci. Celkové maloobchodní tržby ve výsledku vzrostly meziměsíčně o 0,4 %, tedy stejným tempem jako měsíc před tím.

Tržby za prodej služeb v červenci klesly. Oproti červnu byly celkové tržby za prodej tržních služeb v reálném vyjádření nižší o 0,3 % po předchozím nepatrném růstu o 0,1 %. Jejich úroveň tak zhruba odpovídala stavu těšně před pandemií. Nejvíce se v červenci snížily tržby v oblasti ICT (meziměsíčně o 1,5 %), které tak v podstatě jedna ku jedné kompenzovaly červnový nárůst. Mírný pokles tržeb pak pokračoval v oblasti ubytovacích a stravovacích služeb a také v případě administrativních a podpůrných činností. Nepatrně se tržby naopak zvýšily v profesních, vědeckých a technických činnostech, dopravě a skladování a u činností v oblasti nemovitostí.

Třetí čtvrtletí letošního roku z hlediska vývoje ekonomiky nezačalo úplně dobře. Včera zveřejněná data ukázala na výrazný pokles průmyslové a stavební produkce, zatímco ta dnešní odhalila skutečnost, že oživení spotřebitelské poptávky je zatím jen velmi chabé. Zatímco reálné mzdy již ve druhém čtvrtletí začaly mezičtvrtletně růst a domácnosti stále disponují velkým množství nahromaděných úspor, spotřebitelský sentiment i přes mírné zlepšení zůstává stále nízký. Jeho srpnová hodnota v podstatě odpovídala minimům z dob pandemie (po vypuknutí války na Ukrajině a silné inflační vlně byla důvěra domácností v ekonomiku ještě výrazně nižší). Oživení spotřeby domácností bude klíčové pro návrat tuzemského hospodářství na předpandemickou úroveň, za kterou zaostává jako jediná ekonomika v EU. Právě spotřeba domácností, která ve druhém čtvrtletí zaostávala za předpandemickou úrovní o výrazných zhruba 9 %, je toho hlavním důvodem. Průmysl takovou podporu, jakou poskytoval v průběhu první poloviny letošního roku, ve druhém letošním pololetí již ekonomice pravděpodobně neposkytne. Stále více totiž pociťuje pokles nových zakázek, a tedy i poptávky po své produkci.

Autor: Martin Gürtler

Tyto zprávy pro vás vytváří Investiční bankovnictví KB.



Přečtěte si také:

05.04.2024Spotřebitelská poptávka v únoru nečekaně a silně klesla (Komentář) Investiční bankovnictví (Komerční banka)
12.03.2024Růst spotřebitelské poptávky v lednu pokračoval (Komentář) Investiční bankovnictví (Komerční banka)
12.01.2024Nadějný nárůst spotřebitelské poptávky v listopadu (Komentář) Investiční bankovnictví (Komerční banka)
07.11.2023Spotřebitelská poptávka v ČR stále klesá (Komentář) Investiční bankovnictví (Komerční banka)



Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688