Jablonec nad Nisou (mestojablonec.cz)
Z regionů  |  06.09.2023 11:01:00

Jablonec nad Nisou - Sběrem elektroodpadu přispíváme k ochraně životního prostředí

?

Elektrospotřebiče jsou součástí našeho každodenního života a jen těžko si jej bez nich dokážeme představit. Elektroodpad je tak v současné době jedním z nejrychleji rostoucích druhů odpadu. Jablonec nad Nisou si vybral ke spolupráci pro zajištění sběru a recyklace již vysloužilých elektrozařízení kolektivní systémy ASEKOL a ELEKTROWIN.

Elektroodpad obsahuje řadu zdraví škodlivých materiálů a díky zajištění správné recyklace vysloužilých elektrozařízení přispíváme k ochraně životního prostředí. Recyklace navíc umožňuje opětovné materiálové využití a patří mezi základní principy cirkulární ekonomiky. „Míra opětovného materiálového využití je velmi vysoká a dle jednotlivých typů výrobků dosahuje až 95 %. V roce 2022 jsme v Jablonci vytřídili 249 806 kg elektrozařízení, které bylo následně zpracováno s využitím nejlepších dostupných technologií a v souladu s evropskými standardy,“ říká Lenka Opočenská náměstkyně primátora pro životní prostředí a strategii města.

Jakým rozsahem naše město přispělo k lepšímu životnímu prostředí, se dozvídáme z environmentálního vyúčtování. Díky zodpovědné recyklaci vznikají úspory spotřeby elektrické energie, primárních surovin, vody, okyselování prostředí a produkci skleníkových plynů.

Certifikáty environmentálního vyúčtování od společností Asekol a Elektrowin vyčíslují přínos Jablonce nad Nisou k ochraně přírody v roce 2022. Vyplývá z nich, že díky množství námi odevzdaných elektrozařízení jsme uspořili 2 345,59 MWh elektřiny, 225 411,69 litrů ropy a více než 160 tun primárních surovin. Navíc jsme snížili emise skleníkových plynů CO2 ekv. o 1 654 tun.

Každý kus vytříděného elektra se počítá, což dokazuje příklad 100 vytříděných notebooků, které uspoří 10 MWh elektřiny. Takové množství odpovídá 3leté spotřebě elektřiny rodiny žijící ve standardním bytě. Za 100 kg vytříděných elektrospotřebičů se ušetří takové množství ropy, které by stačilo na výrobu benzínu pro cestu z Prahy do Paříže. „Vysloužilá elektrozařízení odevzdávejte ve sběrných dvorech Smetanova, Belgická a Dalešická. Pro odložení drobných elektrospotřebičů je možné využít červené kontejnery umístěné na veřejných stanovištích tříděného odpadu,“ nabádá ke správnému třídění Barbora Šnytrová, pověřená vedoucí oddělení cirkulární ekonomiky a dodává: „Děkujeme všem, kteří pečlivě třídí odpad a přispívají tak k ochraně životního prostředí.“ (red)

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688