Tisková zpráva (Tisková zpráva)
Z domova  |  06.09.2023 15:23:17

Prvňáčci ze Štěpánské zasedli do lavic nového pavilonu z ekologicky udržitelných materiálů, a budou celoročně ve spojení s přírodou


Zahájení nového školního roku a přivítání prvňáčků se v základní škole u svatého Štěpána neslo ve slavnostním duchu. Na nejmenší školáky čekaly totiž zbrusu nové třídy v zahradním pavilonu, který vznikl na pozemku Arcibiskupství pražského. To pronajalo pozemek za úplatu MČ Praha 2 na dobu třiceti let. Pavilon z ekologicky udržitelných materiálů je zcela bezbariérový a poskytne dětem důležité spojení s přírodou.

Slavnostního otevření pavilonu a symbolického přestřižení pásky se zúčastnili starosta Jan Korseska, dále generální vikář Arcibiskupství pražského Mons. Jan Balík a ředitelka ZŠ Jana Páčová. Nechyběli ani další členové ZastupitelstvaPraha 2 a zástupci dodavatelské společnosti POHL.cz.

V útrobách objektu, který je zbudován převážně z přírodních materiálů, vznikly dvě plnohodnotné učebny pro prvňáčky, jedna menší pro výuku jazyků a nechybí ani důležité zázemí pro žáky i učitele (kabinet, šatny a toalety). Použité materiály a technologie pomohou v letním období zamezit nadměrnému přehřívání budovy, v zimě budou působit jako tepelná izolace. Svůj význam má i zelená střecha pavilonu, která v budoucnu nabízí nepřeberné možnosti dalšího využití.

Moderně vyhlížející učebny přímo navazují na okolní zeleň a poskytnou tak dětem celoroční spojení s přírodou. Děti si tak budou moci osvojit zásady ochrany životního prostředí, přírody i zeleně, pozorovat proměny zahrady v jednotlivých ročních obdobích a vyzkoušet si péči o vlastní zahrádku.

Proměnou prošel i samotný pozemek, který byl do té doby využíván jako školní zahrada. V rámci revitalizace zde došlo k položení nového travnatého koberce, výsadbě zeleně a založení bylinkové zahrádky. Obnovena byla i herní část zahrady, vedle nových herních prvků bude dětem sloužit i víceúčelové hřiště.

Školství patří dlouhodobě k našim hlavním prioritám, a já jsem přesvědčen, že je to vidět. Do rozvoje škol každoročně investujeme značné finanční prostředky, opravujeme budovy, rekonstruujeme hřiště, pořizujeme moderní vybavení, a podporujeme je i v oblasti personální. Díky tomu patří naše školy dlouhodobě mezi nejvyhledávanější. Každý rok se k nám hlásí mnohem více dětí, než můžeme kapacitně přijmout, a děti sem dojíždějí opravdu z celé Prahy. Rádi bychom vyhověli všem, ale v rozšiřování kapacit škol jsme limitováni. Většina budov se totiž nachází v historických zástavbách a vztahuje se na ně památková ochrana. O to víc si vážím spolupráce a vstřícnosti Arcibiskupství pražského, díky kterému jsme mohli celý projekt realizovat,“ uvedl u příležitosti otevření nových učeben starosta Prahy 2 Jan Korseska.

„Jsem velmi potěšen, že se podařilo díky společné řeči všech stran vybudovat na pozemku arcibiskupství takto skvělé zázemí pro nové prvňáčky a rozšířit tak kapacitu základní školy v centru Prahy. Obzvlášť, když je v současné době velmi složité sehnat vhodnou budovu či pozemek pro školní potřeby. Je to dlouhodobý problém stejně jako navyšování kapacit škol obecně. Jako zřizovatel 14 škol se s těmito problémy také potýkáme. Věřím, že nový pavilón je skvělým příkladem, jak podpořit rozvoj školství smysluplně,“ dodal Jan Balík, generální vikář Arcibiskupství pražského.

Praha 2 zřizuje 9 mateřských a 10 základních škol. Zcela poprvé dnes zasedlo do lavic 500 prvňáčků, což je nejvyšší počet za posledních deset let

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688