ec.europa.eu (Evropská komise)
Cestování  |  06.09.2023 12:46:52

Přechod k digitálnější koordinaci sociálního zabezpečení: Komise navrhuje opatření, která Evropanům usnadní život a práci v zahraničí a cestování do zahraničí

Komise dnes ve zvláštním sdělení navrhla konkrétní kroky k další digitalizaci koordinace systémů sociálního zabezpečení v Evropě. Sdělení stanoví opatření k zajištění rychlejšího a jednoduššího přeshraničního přístupu ke službám sociálního zabezpečení prostřednictvím plného využití digitálních nástrojů a snížení administrativní zátěže pro občany a podniky.

Opatření zlepší výměnu informací mezi vnitrostátními institucemi sociálního zabezpečení a urychlí přeshraniční uznávání nároků na dávky a jejich přiznávání. To usnadní Evropanům život a práci v zahraničí a cestování do zahraničí, podnikům podnikání v jiných zemích EU a vnitrostátním správním orgánům přeshraniční koordinaci sociálního zabezpečení.

Navzdory dřívějším iniciativám na zlepšení přeshraničního toku informací o sociálním zabezpečení se vnitrostátní instituce, poskytovatelé zdravotní péče a inspektoráty práce stále potýkají s problémy týkajícími se přístupu k údajům a jejich sdílení, které způsobuje nedostatečná interoperabilita mezi vnitrostátními systémy. Náklady vznikají například při vydávání a ověřování dokladů prokazujících nároky.

Dnešní sdělení hodnotí pokrok, jehož bylo dosud dosaženo při digitalizaci koordinace sociálního zabezpečení, představuje probíhající iniciativy v této oblasti a navrhuje budoucí opatření k plnému využití výhod, které může digitalizace přinést.

Hlavní navrhovaná opatření

Komise členské státy vyzývá, aby:

  • urychlily vnitrostátní provádění elektronické výměny informací o sociálním zabezpečení (EESSI) tak, aby byla do konce roku 2024 plně funkční v celé Evropě. Systém EESSI digitalizuje výměnu mezi vnitrostátními institucemi sociálního zabezpečení, aby se upustilo od časově náročných a těžkopádných postupů v listinné podobě,
  • poskytovaly více postupů koordinace sociálního zabezpečení plně online, aby se občané mohli ještě snadněji stěhovat do zahraničí a pracovat v zahraničí a aby měli zajištěný rychlý přístup k dávkám, na které mají nárok. Členské státy mohou vycházet z nařízení o jednotné digitální bráně, které předpokládá, že nejpozději od 12. prosince 2023 budou některé důležité správní postupy občanům a podnikům poskytovány v plném rozsahu online,
  • se plně zapojily do pilotních činností týkajících se evropského průkazu sociálního zabezpečení (ESSPASS), prostřednictvím kterých se zkoumají způsoby zjednodušení přeshraničního vydávání a ověřování dokladů o nároku občanů na sociální zabezpečení,
  • spolupracovaly na zavedení peněženek digitální identity EU (EUDI), které občanům EU umožní nosit digitální verze dokladů o nároku, jako je evropský průkaz zdravotního pojištění (EHIC), což institucím sociálního zabezpečení, inspektorátům práce a poskytovatelům zdravotní péče usnadní okamžité ověřování těchto dokladů.

Komise bude podporovat členské státy EU při provádění těchto opatření tím, že jim bude poskytovat technickou pomoc, a to i prostřednictvím Nástroje pro technickou podporu, a uvolněním finančních prostředků EU, například z programu Digitální Evropa, programu InvestEU, Evropského fondu pro regionální rozvoj a Evropského sociálního fondu plus.

Aktivní úlohu bude rovněž hrát Evropský orgán pro pracovní záležitosti, a to shromažďováním příkladů osvědčených postupů a usnadňováním pravidelné výměny mezi vnitrostátními orgány.

Další postup

Komise vyzývá Evropský parlament a Radu, aby schválily přístup stanovený v tomto sdělení, a vyzývá členské státy a všechny zúčastněné strany, aby na provádění svých opatření spolupracovaly. Komise bude podporovat a sledovat provádění tohoto sdělení na výročních setkáních se zástupci členských států.

Pokrok v digitalizaci koordinace sociálního zabezpečení je rovněž důležitý v souvislosti s probíhajícími jednáními spolunormotvůrců o revizi předpisů EU pro koordinaci sociálního zabezpečení. Komise vyzývá Evropský parlament a Radu, aby urychleně dosáhly dohody o revizi a zmodernizovaly tento právní rámec, a bude i nadále podporovat spolunormotvůrce při dosahování tohoto cíle.

Souvislosti

Občané EU mají právo cestovat do jiné země EU a pracovat a žít v jiné zemi EU. V roce 2021 žilo a/nebo pracovalo v jiné zemi EU, Evropského hospodářského prostoru (EHP) / Evropského sdružení volného obchodu (ESVO) nebo ve Švýcarsku celkem šestnáct milionů cizinců z EU, EHP/ESVO nebo Švýcarska. Předpisy EU (nařízení č. 883/2004 a nařízení č. 987/2009 o jeho provádění) chrání práva občanů v oblasti sociálního zabezpečení při pohybu v rámci Evropy, například pokud jde o zdravotní péči, rodinné dávky a důchody, a zajišťují, aby měli občané co nejrychleji přístup k dávkám, na které mají nárok, v celé EU.

V roce 2021 mělo v Evropě přibližně 235 milionů lidí evropský průkaz zdravotního pojištění (EHIC), který jim pomohl získat neplánovou nezbytnou lékařskou pomoc při pobytu v zahraničí. Důchodcům, kteří mají bydliště v jiné zemi, bylo rovněž vyplaceno šest milionů důchodů. Kromě toho vnitrostátní správní orgány obdržely 3,6 milionu žádostí o doklad o sociálním zabezpečení v přeshraničních situacích.

Díky systému elektronické výměny informací o sociálním zabezpečení (EESSI) vyřešily instituce sociálního zabezpečení v členských státech od roku 2019 rychleji a bezpečněji 16,5 milionu případů týkajících se sociálního zabezpečení osob, které cestují, žijí, studují nebo pracují v jiné zemi EU. Každý měsíc dochází k výměně 2,5 milionu elektronických zpráv.

V současné době dvanáct institucí členských států testuje systém ESSPASS pro přeshraniční digitální vydávání a ověřování dokladů o nároku občanů na sociální zabezpečení, jako je „přenosný dokument A1“ pro účely práce a evropský průkaz zdravotního pojištění pro zdravotní péči.

Další informace

Otázky a odpovědi: digitalizace v oblasti koordinace sociálního zabezpečení

Sdělení o digitalizaci v oblasti koordinace sociálního zabezpečení usnadnění volného pohybu na jednotném trhu

Digitalizace v oblasti koordinace sociálního zabezpečení

Přihlaste se k bezplatnému odběru elektronického zpravodaje Evropské komise týkajícího se zaměstnanosti, sociálních věcí a sociálního začleňování.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář







?
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688