ec.europa.eu (Evropská komise)
Evropská unie  |  06.09.2023 11:54:15

Komise označila šest strážců přístupu - Alphabet, Amazon, Apple, ByteDance, Meta a Microsoft (Nařízení o digitálních trzích)

Evropská komise dnes poprvé označila podle nařízení o digitálních trzích šest strážců přístupu – společnosti Alphabet, Amazon, Apple, ByteDance, Meta a Microsoft. Celkem bylo označeno 22 hlavních služeb platforem poskytovaných strážci přístupu. Těchto šest strážců přístupu bude mít nyní šest měsíců na to, aby pro každou ze svých určených hlavních služeb platforem zajistilo plný soulad s povinnostmi uvedenými v nařízení o digitálních trzích.

Podle nařízení o digitálních trzích může Evropská komise jako strážce přístupu označit digitální platformy, pokud poskytují klíčovou bránu mezi podniky a spotřebiteli v souvislosti s hlavními službami platforem. Dnešní rozhodnutí o označení následují po přezkumu, který trval 45 dní a který Komise provedla poté, co společnosti Alphabet, Amazon, Apple, ByteDance, Meta, Microsoft a Samsung oznámily svůj potenciální status strážců. Komise v něm zejména stanovila status strážce pro tyto konkrétní hlavní služby platforem:

Souběžně s tím Komise zahájila čtyři šetření trhu, aby mohla dále posoudit podání společností Microsoft a Apple, které uvádějí, že navzdory dosažení prahových hodnot se některé z jejich hlavních služeb platforem nepovažují za brány:

Podle aktu o digitálních trzích mají tato šetření zjistit, zda dostatečně podložené protiargumenty, které společnosti předložily, prokazují, že dotčené služby by neměly být označeny. Šetření by mělo být ukončeno nejpozději do pěti měsíců.

Kromě toho Komise zahájila šetření trhu, jehož cílem je dále posoudit, zda by iPadOS společnosti Apple měl být označen za strážce, i když nedosáhl prahových hodnot. Podle nařízení o digitálních trzích by šetření mělo být ukončeno nejpozději do 12 měsíců.

Kromě toho Komise dospěla k závěru, že ačkoli Gmail, Outlook.com a Samsung Internet Browser prahové hodnoty podle nařízení o digitálních trzích splňují, takže by mohly být považovány za strážce, společnosti Alphabet, Microsoft a Samsung poskytly dostatečně odůvodněné argumenty prokazující, že tyto služby nelze považovat za brány pro příslušné hlavní služby platforem. Komise se proto rozhodla Gmail, Outlook.com a Samsung Internet Browser za hlavní služby platforem neoznačit. Z toho vyplývá, že společnost Samsung není v souvislosti s žádnou hlavní službou platformy označena za strážce.

Další kroky pro označené strážce přístupu

Po označení mají nyní strážci přístupu šest měsíců na to, aby splnili úplný seznam povinností a zákazů podle nařízení o digitálních trzích, což koncovým uživatelům a podnikatelským uživatelům jejich služeb umožní větší výběr a větší svobodu. Některé povinnosti však začnou platit hned po označení, například povinnost informovat Komisi o každém zamýšleném spojení. Je na označených společnostech, aby zajistily a prokázaly účinný soulad s nařízením. Za tímto účelem mají 6 měsíců na předložení podrobné zprávy o dodržování nařízení o digitálních trzích, v níž uvedou, jak plní jednotlivé povinnosti z něj vyplývající.

Komise bude účinné provádění a dodržování těchto povinností kontrolovat. V případě, že strážce neplní povinnosti stanovené v nařízení, může Komise uložit pokuty až do výše 10 % celkového celosvětového obratu společnosti. Pokud jsou povinnosti porušovány opakovaně, mohou pokuty dosáhnout až 20 %. V případě systematického porušování nařízení je Komise rovněž zmocněna přijmout další nápravná opatření, jako je uložení povinnosti strážci přístupu, aby svůj podnik nebo jeho část odprodal, nebo zákaz, aby strážce získal jakékoli další služby, u nichž dochází k systematickému nedodržování povinností.

V budoucnu by mohly na základě vlastního posouzení příslušných prahových hodnot Komisi předkládat oznámení podle nařízení o digitálních trzích další společnosti. Se všemi příslušnými společnostmi vede Komise v tomto směru konstruktivní jednání.

Souvislosti

Cílem aktu o digitálních trzích je zabránit tomu, aby strážci přístupu ukládali podnikům a koncovým uživatelům nespravedlivé podmínky, a zajistit otevřenost důležitých digitálních služeb.

Spolu s nařízením o digitálních trzích navrhla Komise v prosinci 2020 také nařízení o digitálních službách, kterým chce řešit negativní důsledky určitého chování online platforem působících jako digitální strážci na jednotném trhu EU.

Nařízení o digitálních trzích, které je v platnosti od listopadu 2022 a uplatňuje se od května 2023, má v digitálním odvětví zajistit spravedlivé trhy otevřené hospodářské soutěži. Reguluje strážce, velké online platformy, které poskytují důležitou bránu mezi podnikatelskými uživateli a spotřebiteli a jejichž postavení jim může umožnit vytvářet překážky digitální ekonomice.

Společnosti poskytující alespoň jednu z deseti hlavních služeb platforem uvedených v nařízení o digitálních trzích jsou považovány za strážce přístupu, pokud splňují níže uvedená kritéria. Hlavní služby platforem zahrnují: online zprostředkovatelské služby, jako jsou obchody s aplikacemi, internetové vyhledávače, sociální sítě, některé služby zasílání zpráv, služby platforem pro sdílení videonahrávek, virtuální asistenty, internetové prohlížeče, služby cloud computingu, operační systémy, on-line tržiště a reklamní služby. Jednu společnost lze označit za strážce přístupu několika hlavních služeb platformy.

Existují tři hlavní kvantitativní kritéria, která jsou předpokladem, že společnost je strážcem přístupu ve smyslu nařízení o digitálních trzích: i) pokud společnost dosáhne určitého ročního obratu v Evropském hospodářském prostoru a poskytuje hlavní službu platformy alespoň ve třech členských státech EU; ii) pokud společnost poskytuje hlavní službu platformy měsíčně více než 45 milionům aktivních koncových uživatelů, kteří jsou usazeni nebo se nacházejí v EU, a ročně více než 10 000 aktivních podnikatelských uživatelů se sídlem v EU iii) a pokud společnost splňovala druhé kritérium v posledních třech letech.

Nařízení o digitálních trzích definuje řadu konkrétních povinností, které budou muset strážci přístupu dodržovat, včetně zákazu, aby se podíleli na určitém chování uvedeném na seznamu povinností a zákazů.

Nařízení o digitálních trzích rovněž zmocňuje Komisi k provádění šetření trhu, která slouží: i) k označení společností za strážce přístupu z kvalitativních důvodů; ii) k aktualizaci povinnosti strážců přístupu v případě potřeby; iii) k navržení nápravných opatření, která mají vyřešit systematické porušování pravidel nařízení o digitálních trzích.

Další informace

Jakmile budou vyřešeny otázky důvěrnosti, bude nedůvěrné znění rozhodnutí zpřístupněno na internetových stránkách Komise věnovaných nařízení o digitálních trzích.

Znění v Úředním věstníku EU

Otázky a odpovědi k nařízení o digitálních trzích

Informační stránka k nařízení o digitálních trzích

O strážcích přístupu

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688