EKOSPOL (EKOSPOL)
Reality  |  06.09.2023 11:28:24

České stavebnictví se na začátku prázdnin opět propadlo, bytová výstavba v Praze dál vázne


České stavebnictví na začátku letních prázdnin nenavázalo na červnový mírný růst a vrátilo se k předchozímu poklesu. Stavební produkce v červenci podle aktuálních dat Českého statistického úřadu (ČSÚ) meziročně klesla o 2,1 procenta. V porovnání s předchozím červnem se stavební produkce propadla dokonce o 3,8 procenta. Stavební úřady během letošního sedmého měsíce vydaly o 9,1 procenta stavebních povolení méně než před rokem. Bytová výstavba v rámci celého Česka poprvé po sedmiměsíčním poklesu mírně vzrostla, v Praze zůstává tristní.

Stavební firmy v rámci celé ČR v sedmém měsíci roku zahájily stavbu 2968 bytů, což je meziročně o 8,6 procenta více. Jde o první meziroční růst po sedmi měsících, největší podíl na tom má výstavba bytových domů mimo hlavní město. Tahouny jsou podle ČSÚ hlavně Středočeský a trochu překvapivě také Jihočeský kraj.

Velmi špatná zůstává situace v hlavním městě, kde během července začala stavba jen 252 bytů v rámci zcela nové výstavby, což je v podstatě jeden středně velký rezidenční projekt. O začátku roku evidují statistici v Praze jen 2454 zahájených bytů. Takhle špatná čísla reportoval ČSÚ naposledy v roce 2018. Nedostatek volných nových bytů na pražském trhu se tak prohlubuje a ještě více zhoršuje už tak špatnou dostupnost bydlení.

Pozici lídra bytové výstavby po Praze definitivně převzal Středočeský kraj, kde se letos už začalo stavět 3211 nových bytů. Oproti minulosti i ve středních Čechách roste podíl bytůbytových domech, kterých se už staví více než třetina. Více než v hlavním městě se staví i v Jihomoravském kraji, kde letos firmy zahájily stavbu 2835 nových bytů.

Bytová výstavba i stavebnictví jako celek se tak dále potýká s dopady koronavirové krize i války na Ukrajině. Tyto faktory jen dále prohloubily nedostatek zaměstnanců, větší výstavbu brzdil i dvojciferný růst cen materiálů i prací. Přestože cenový růst v poslední době výrazně zpomalil, cenová hladina zůstává stále velmi vysoko. To bude i nadále hlavní překážkou zotavení celého sektoru, který tak dál zůstává hluboko pod předkrizovým obdobím.

 

RNDr. Evžen Korec, CSc.
Generální ředitel a předseda představenstva
EKOSPOL a. s.

EKOSPOL

EKOSPOL a.s. je dlouhodobým lídrem bytové výstavby v České republice. Během 30 let na trhu EKOSPOL úspěšně dokončil 57 velkých developerských projektů pro více než 10 000 spokojených zákazníků. EKOSPOL staví a prodává byty s optimálním poměrem ceny a kvality. Společnost EKOSPOL je podle mezinárodního časopisu Construction & Investment Journal řazena mezi 50 největších developerů střední a východní Evropy.

EKOSPOL sponzoruje ZOO Tábor. Ohrožené druhy zvířat tak podpoří každý, kdo si u EKOSPOLU koupí byt. Navíc získá celoroční rodinnou vstupenku do ZOO Tábor.

Více informaci na: www.ekospol.cz

07.09. 19:03  stehujem se za Prahu (Vědma)
07.09. 09:56  stehujem se za Prahu (TomasHruby)
07.09. 09:36  stehujem se za Prahu (Vědma)
06.09. 13:09  stehujem se za Prahu (Za_Prahu)





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688