Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Investice  |  06.09.2023 08:02:22

Americký index ISM ve službách se posune dále pod dlouhodobý průměr (Ranní zpráva z finančního trhu)

Americký zahraniční obchod za červenec zřejmě vykáže hlubší deficit, než tomu bylo v předchozím měsíci. Mírně si pohorší i ISM index z oblasti služeb, ačkoli stále zůstane bezpečně nad padesátibodovou hranicí. Německé tovární objednávky podle našeho odhadu zkorigují svůj předchozí růst. Celozávodní dovolené v Česku pak povedou k mírnému poklesu tuzemské průmyslové produkce za červenec. V lehkém deficitu se ocitne i zahraniční obchod.

Závodní dovolené zbrzdily český průmysl

Americká bilance zahraničního obchodu za červenec se zřejmě ve srovnání s červnem prohloubí. Zatímco ve druhém čtvrtletí firmy čerpaly ze svých zásob, nyní očekáváme opětovný tlak na růst importů, a to jak ze strany korporací, tak i spotřebitelů. Z červnových 65,5 mld. USD tak deficit zahraničního obchodu dosáhne podle našeho odhadu 69,2 mld. CZK. ISM ze služeb zůstane i v srpnu pod svým dlouhodobým průměrem (55 bodů). Odložená poptávka byla již uspokojena, takže očekáváme další drobný pokles indexu z červencových 52,7 na 52,5 bodu.

Německé tovární objednávky podle našeho odhadu v červenci výrazně propadnou, a to o -5,1 % m/m po červnovém růstu o 7,0 % m/m. Ten byl ale podpořen mimořádnými objednávkami letadel. Vzhledem k ekonomické situaci v Číně zatím výraznější oživení továrních objednávek nečekáme. V nadcházejících měsících bude úspěchem jejich stabilizace.

V Česku bude zveřejněn tradiční trojboj, tedy červencová průmyslová výroba, zahraniční obchod a výsledek českého stavebnictví. U průmyslové produkce pravděpodobně došlo k nepatrnému meziměsíční poklesu, a to hlavně v důsledku vlivu celozávodních dovolených. Po robustním růstu o 0,9 % m/m v červnu tak očekáváme, že průmyslová produkce v červenci meziměsíčně mírně klesla, a to o 0,2 %. Vlivem vývoje cen na komoditních trzích i situaci v českém průmyslu se zřejmě v mírném deficitu ocitla česká obchodní bilance ( 1,2 mld. CZK. Více jsme se měsíčním předpovědím věnovali zde: https://bit.ly/CMF_Sep23_CZ.

Regionální měny ztrácejí

Společná evropská měna včera ztratila 0,5 % a je nejslabší za poslední tři měsíce (kurz 1,074 USD/EUR). Zpřesněná data mapující náladu v sektoru služeb v eurozóně ukázala, že výsledek je ještě o něco horší, než naznačoval první odhad (finální PMI 47,9 bodu). Naopak dolaru nahrává, že přestože americká centrální banka už další zvýšení sazeb zřejmě nedodá, úrokové sazby na stávající úrovni pravděpodobně nějakou dobu zůstanou. Z amerických centrálních bankéřů dnes vystoupil Christopher Waller, který se vyjadřoval právě v tomto duchu. Pozornost poutal i vývoj cen ropy. Ta poprvé od listopadu 2022 překročila hranici 90 dolarů za barel. Přispělo k tomu oznámení, že Saúdská Arábie prodlouží dobrovolné snížení produkce ropy o 1 milion barelů/den do konce letošního roku.

V regionu žádná zajímavější data zveřejněna nebyla. Stejně jako euro, i regionální měny ztrácely. Nejméně česká koruna, která oslabila o 0,1 % a v odpoledních hodinách se obchodovala za 24,16 CZK/EUR. Naopak největší ztrátu utrpěl maďarský forint, který přišel o více než jedno procento a posunul se na 386,6 HUF/EUR. Polský zlotý oslabil o 0,5 % na 4,49 PLN/EUR.

Autor: Jana Steckerová

Tyto zprávy pro vás vytváří Investiční bankovnictví KB.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář


Přečtěte si také:

03.01.2024Americký ISM zůstane v pásmu kontrakce (Ranní zpráva z finančního trhu) Investiční bankovnictví (Komerční banka)
05.12.2023Aktivita v americkém sektoru služeb se zvedá (Ranní zpráva z finančního trhu) Investiční bankovnictví (Komerční banka)



Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688