jihlava.cz (Jihlava)
Z regionů  |  05.09.2023 13:19:00

Jihlava - Pravidla pro poskytnutí krizového bytu

 

 
 

PRAVIDLA PRO POSKYTNUTÍ

KRIZOVÉHO BYTU

 

1. Úvodní ustanovení

 

1. Tato pravidla upravují podmínky a postup pro poskytnutí ubytování v krizovém bytě ve vlastnictví statutárního města Jihlavy (dále poskytovatel) jako přechodného ubytování pro klienty, kteří se ocitli v krizové životní situaci a potřebují krátkodobé ubytování po dobu nezbytně nutnou k nalezení nového bydlení a k bezodkladnému řešení nepříznivé životní situace.

2. Tato pravidla se nevztahují na pronájem ostatních bytů situovaných v domě, kde se krizový byt nachází.

3. Krizový byt bude poskytován v případě mimořádných situací a problémů jako dočasná pomoc statutárního města Jihlavy. Krizový byt je vyhrazen pro náhlé, akutní situace bytové nouze a řeší naléhavou potřebu krátkodobého ubytování (pro oběti živelních událostí při nenadálé ztrátě bydlení (např. vytopení, požár bytu, popř. domu, statické poruchy, živelní události apod.).

4. O poskytnutí krizového bytu rozhoduje příslušný orgán města: náměstek primátora mající v gesci Majetkový odbor Magistrátu města Jihlavy, příp. Majetkový odbor Magistrátu města Jihlavy (dále majetkový odbor).

5. Krizový byt není možné poskytnout osobám, které by svým zdravotním stavem, chováním či životními návyky mohly ohrozit bezpečnost a zdraví dalších lidí, tedy například osobám s akutním infekčním onemocněním nebo závislým na alkoholu či psychotropních látkách.

 

2. Krizový byt

 

Pro účely krátkodobého ubytování je k dispozici krizový byt: byt č. 11, 1+1 o výměře 53,01 m2 ve 3. nadzemním podlaží domu v Jihlavě, který je ve správě majetkového odboru, oddělení správy realit (dále správce).

 

 

3. Způsob poskytování krizového bytu

 

Byt je poskytován fyzickým osobám:

a)Podmínky pro podání žádosti o poskytnutí krizového bytu

- žadatel je osobou starší 18 let, která potřebuje ubytování, neboť se nachází v mimořádné životní situaci dle odst. 3) čl. 1 těchto pravidel,

- žadatel uvede v žádosti konkrétní důvody pro podání této žádosti s přihlédnutím k předpokladům dle odst. 3) čl. 1 těchto pravidel,

- žadatel a osoby, které s ním budou v krizovém bytě ubytováni (dále ubytovaný), bydlí na území města Jihlavy.

b)Postup řízení

Žadatel podá na příslušném formuláři (k dispozici na www.jihlava.cz nebo na Informačním centru Magistrátu města Jihlavy či na majetkovém odboru) žádost o poskytnutí krizového bytu, která bude mít požadované náležitosti, na úsek bytů Majetkového odboru Magistrátu města Jihlavy. K žádosti žadatel doloží souhlas s poskytnutím krizového bytu dle čl. 1 odst. 4 těchto pravidel. Pověření pracovníci majetkového odboru ověří splnění podmínek pro podání žádosti. Pokud bude žádost neúplná, bude žadatel vyzván k jejímu doplnění.

V případě naléhavé potřeby ubytování klientů mimo úřední hodiny magistrátu města (v nočních hodinách, ve dnech pracovního klidu a volna) se klienti obrací na Městskou policii Jihlava, Křižíkova 10, Jihlava (linka 156, tísňové volání). Klíče od krizového bytu budou, po schválení poskytnutí krizového bytu dle čl. 1 odst. 4 těchto pravidel, žadateli poskytnuty správcem na základě výzvy Městské policie Jihlava. Následující pracovní den po předání klíčů od krizového bytu klient podá příslušnou žádost o poskytnutí krizového bytu bytovému úseku majetkového odboru, viz shora.

c)Uzavření smlouvy o krizovém ubytování

Smlouva o krizovém ubytování na dobu určitou (dále smlouva) se uzavírá dle těchto pravidel pouze s osobou splňující výše uvedené podmínky. Tato smlouva bude uzavírána jako smlouva nepojmenovaná dle § 1746 a násl. zákona č. 89/2012 Sb., občanský zákoník, v platném znění na dobu určitou maximálně 30 dnů s vyloučením prolongace dle § 2285 občanského zákoníku. V odůvodněných případech lze smlouvu prodloužit na dobu dalších 30 dnů, a to pouze jedenkrát. Smlouva zaniká uplynutím sjednané doby ubytování. Smlouva může zaniknout dohodou smluvních stran. V případě hrubého a opakovaného porušení domovního řádu či v případě nedodržení smlouvy může dojít k odstoupení od smlouvy ze strany poskytovatele, které nabývá účinnosti druhého dne po doručení ubytovanému.

 

 

4. Podmínky užívání krizového bytu

 

1. Krizový byt má základní vybavení. Ubytovaný musí dodržovat čistotu v bytě a byt musí při odchodu předat ve stavu, ve kterém se ubytovaný do bytu nastěhoval. Ubytovaný je povinen zacházet s vybavením a zařízením krizového bytu šetrně, u spotřebičů dodržovat návod k použití. Veškerá zařízení a spotřebiče nesmí být použity k jiným účelům, než ke kterým jsou určeny. Vzniklé závady ohlásí ubytovaný neprodleně správci a vzniklé škody uhradí při ukončení ubytování. Ubytovaný nesmí z klíčů od bytu pořizovat kopie a poskytovat je třetí osobě.

2. Ubytovaný je povinen dodržovat domovní řád, přičemž jeho hrubé a opakované porušení je důvodem k okamžitému ukončení ubytování viz čl. 3 těchto pravidel.

 

 

5. Cena za ubytování

 

Cena za ubytování činí 50 denně pro jednoho dospělého uživatele a 100 denně pro dva a více dospělých uživatelů. Do výpočtu denní platby se nezapočítávají nezletilí uživatelé. Následující služby spojené s užíváním krizového bytu hradí poskytovatel: dodávka vody, elektrické energie, plynu, osvětlení společných prostor, kontroly a čištění spalinových cest. Ubytovaný je povinen provádět úklid společných prostor domu.

 

 

6. Ostatní ujednání

 

Se všemi úspěšnými žadateli o ubytování v krizovém bytu jsou po předchozím schválení poskytnutí bytu dle čl. 1 odst. 4 těchto pravidel uzavírány smlouvy dle čl. 3 těchto pravidel, a to v písemné formě a v souladu s těmito pravidly. Uzavření smlouvy zajišťuje bytový úsek majetkového odboru.

 

7. Závěrečná ustanovení

 

1. Ostatní, těmito pravidly nedotčené vztahy, se řídí příslušnými ustanoveními zákona č. 89/2012 Sb., občanský zákoník, v platném znění.

2. Jakékoliv výjimky z těchto pravidel jsou výlučně v pravomoci Rady města Jihlavy.

3. Tato pravidla byla schválena Radou města Jihlavy dne 2. 2. 2023 na 9. schůzi usnesením č. 431/23-RM a nabývají účinnosti dnem schválení. Těmito pravidly se ruší pravidla pro poskytnutí krizového bytu schválená Radou města Jihlavy dne 6. 5. 2021 na 70. schůzi usnesením č. 485/21-RM.

 

 

V Jihlavě dne 2. 2. 2023

 

 

Ing. arch. Martin Laštovička

náměstek primátora

 

 
Zodpovídá: Ing. Miroslava Volfšicová
Vytvořeno / změněno: 3.2.2023 / 5.9.2023
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688