Export (export.cz)
Export  |  05.09.2023 13:46:02

Šanghaj usiluje o zlepšení podmínek pro zahraniční investory, slibuje rovný přístup

Vláda Šanghaje i provincií Zhejiang, Jiangsu a Anhui přijímá řadu kroků ve snaze obnovit pověst oblasti delty řeky Yangtze jako ideální lokality pro směřování investic a zahraničního kapitálu. Vládní plán poskytuje zahraničním firmám informace pro jejich podnikání v Číně.

Ilustrační foto: Shutterstock

Město Šanghaj tvoří jádro oblasti delty řeky Yangtze, jednoho z nejvýznamnějších ekonomických a finančních center v Číně. Šanghaj lze bezesporu považovat za nejvíce kosmopolitní město Číny, kde se soustředí značná část zahraničních pracovníků a firem. I zde je ale nyní patrné skomírající tempo růstu zahraničních investic reflektující snížení zájmu o Čínu jako investiční destinaci.

Vláda Šanghaje i provincií Zhejiang, Jiangsu a Anhui tomuto trendu věnuje velkou pozornost a přijímá řadu kroků k jeho zvrácení ve snaze obnovit pověst oblasti jako ideální lokality pro směřování investic a zahraničního kapitálu. Nové kroky vychází z nedávného stanoviska Státní rady k „další optimalizaci prostředí pro zahraniční investice, zlepšení práce v oblasti podpory investic a navýšení intenzity lákání zahraničních investic“, jehož text lze nalézt na webu v čínském jazyce.

FORMY PODPORY INVESTIC

Politika místních vlád se bude v oblasti podpory zahraničních investic soustředit zejména na zvýšení úrovně a kvality využití zahraničních investic, zajištění rovnějšího zacházení pro podniky se zahraničními investicemi, posilování ochrany podniků se zahraničními investicemi, usnadnění obchodních operací, či navyšování finanční a daňové podpory. Níže jsou vybrané body plánu, které si zaslouží zvýšenou pozornost:

  • Zintenzivnit úsilí o přilákání zahraničních investic do klíčových odvětví.
  • Urychlit realizaci zahraničních investičních projektů v biofarmaceutickém sektoru, povzbudit podniky se zahraničními investicemi, aby v Číně dle zákona prováděly klinické zkoušky léků pro buněčnou a genovou terapii, a optimalizovat proces registrace výrobních léků, které byly převedeny ze zámoří do Číny.
  • Zabezpečit podnikům se zahraniční investicí účast na vládních zakázkách v souladu se zákonem. Urychleně zavést příslušná opatření k dalšímu objasnění konkrétních norem pro „vyrobeno v Číně“.
  • Provádět zvláštní kontroly s cílem zajistit rovné podmínky pro účast podniků se zahraniční investicí na veřejných zakázkách, v souladu se zákonem vyšetřovat a řešit nezákonné a neregulérní jednání rozdílného zacházení vůči podnikům se zahraniční investicí.
  • Zajistit, aby se podnikům se zahraniční investicí dostávalo stejné podpory. Nevylučovat ani nediskriminovat podniky se zahraniční investicí a jejich produkty a služby pod záminkou omezování používání zahraničních značek, pokud neexistují jasná ustanovení v zákonech a předpisech nebo obavy související s národní bezpečností.
  • Zlepšit mechanismus ochrany práv a zájmů podniků se zahraniční investicí. Zejména rázně zasahovat proti zlovolným operacím, které porušují legitimní práva a zájmy podniků se zahraniční investicí prostřednictvím zveřejňování a šíření nepravdivých a neoprávněných informací online, vyšetřovat příslušné odpovědné organizace a jednotlivce a jednat s nimi přísně v souladu se zákonem.
  • Posílit administrativní ochranu práv duševního vlastnictví. Zlepšit správní systém rozhodování ve sporech o porušení patentů.
  • Optimalizovat zásady pro pobyt zahraničních zaměstnanců podniků se zahraniční investicí. Poskytovat kvalifikovaným podnikům se zahraniční investicí možnost, aby požádaly o trvalý pobyt pro zahraniční zaměstnance z vyššího managementu a technického personálu.
  • Koordinovat a optimalizovat kontroly u podniků se zahraniční investicí a dále snížit podíl a četnost kontrol u podniků se zahraniční investicí s nízkým úvěrovým rizikem.
  • Posílit financování na podporu zahraničních investic, zvýšit podporu projektům s přelomovým významem.
  • Podporovat podniky se zahraničními investicemi, aby reinvestovaly na domácím trhu. Implementovat zásady dočasného odpuštění daně z příjmu ze zisků reinvestovaných v Číně zahraničními investory.
  • Implementovat příslušná daňová zvýhodnění pro podniky se zahraničními investicemi. Vést a pomáhat cizincům využívat preferenční politiky osvobození od daní pro dotace na bydlení, poplatky za jazyková školení, školné pro děti atd. v souladu s příslušnými národními předpisy.

České firmy by výše zmíněným bodům měly věnovat pozornost. Realizace vytyčených cílů by mohla mít pozitivní dopady na jejich působení a investice v Číně. Současně se také přinejmenším jedná o cenné informace o tom, jakých podmínek se mohou na místním trhu dožadovat, pokud by jim nebyly poskytovány automaticky.

Lukáš Svatek, ekonomický diplomat, Generální konzulát ČR v Šanghaji

Moderní ekonomická diplomacie



Moderní ekonomická diplomacie je časopis, který vydává Ministerstvo zahraničních věcí ČR a který je určen především pro české exportéry. Jedná se o dvouměsíčník, ve kterém vývozní firmy najdou praktické informace o exportních trzích, o službách které jim nabízí Ministerstvo zahraničních věcí a síť ambasád spolu se zahraničními kancelářemi českých státních agentur a institucí. Čtenářům přináší také informace o našich seminářích a podnikatelských misích, o možnosti zapojení se do B2B aktivit České rozvojové agentury a financování exportu. Obsahuje také články, komentáře, analýzy a rozhovory o trendech v oblasti světové ekonomiky, perspektivních exportních oborech a úspěšných českých exportérech.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář






?
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688