HK ČR (Hospodářská Komora ČR)
Obchod a služby  |  05.09.2023 13:21:13

Krátkodobé ubytování potřebuje jasná pravidla, jeho význam v cestovním ruchu poroste

S rostoucím počtem turistů a digitalizací se bude zvyšovat význam online ubytovacích platforem. Tento trend musí Česká republika zachytit a stanovit pro krátkodobé pronájmy jasná a srozumitelná pravidla. Zaznělo to na kulatém stole pořádaném Hospodářskou komorou za účasti evropských poslanců, zástupců ministerstev, ubytovatelů a dalších odborníků. Evropská unie aktuálně finišuje nařízení, které např. zavádí přehlednou evidenci ubytovatelů přes Airbnb i další platformy.

„Takzvané sdílené ubytování je zajímavým doplňkem klasické nabídky ubytovacích zařízení. Přináší do ekonomiky další prostředky. Je nezbytné, aby však platila jednoznačná pravidla. Je nezbytné, aby stát zajistil nabídku snadné registrace, ale na druhé straně i nesmlouvavý přístup k těm, kteří nebudou pravidla respektovat. Stávající nejasnost bohužel nahrává mnoha subjektům v šedé zóně,“ řekl viceprezident Hospodářské komory Filip Dvořák.

Nová pravidla pro krátkodobé pronájmy bytů by měl Evropský parlament na svém plénu projednávat zhruba za měsíc. Ministerstvo pro místní rozvoj proto už nyní připravuje příslušnou novelu zákona, která pravidla krátkodobého ubytování převede do českého právního prostředí

„V této souvislosti upozorňujeme, že chceme minimalistickou aplikaci evropských pravidel. Česká legislativa je pověstná gold platingem přijímaných pravidel. Jde hlavně o to, aby norma nepřenášela na podnikatele a zákazníky zbytečnou administrativu,“ upozornil viceprezident Hospodářské komory a prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu Tomáš Prouza s tím, že je nutné rozlišovat mezi ubytovateli ve městech a těmi, kteří např. pronajímají jen několikrát za rok chalupu na horách.

Kulatého stolu Hospodářské komory se vedle viceprezidentů Komory Tomáše Prouzy a Filipa Dvořáka zúčastnil europoslanec Ondřej Kovařík, ředitel agentury CzechTourism Jan Herget, zástupci ministerstev financí, pro místní rozvoj a průmyslu a obchodu nebo reprezentanti Spotřebitelského fóra.

Hospodářská komora České republiky

Hospodářská komora ČR je nejvýznamnějším reprezentantem podnikatelské sféry. Sdružuje více než 16 000 členů organizovaných v 59 komorách v regionech a ve 124 oborových asociacích. Více než 60 ze 100 největších českých firem je členem HK ČR.

Posláním Hospodářské komory je vytvářet příležitosti pro podnikání, prosazovat a podporovat opatření, která přispívají k rozvoji podnikání v ČR, a tím i k celkové ekonomické stabilitě státu.

Více informaci na: www.komora.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688