mzv.cz (MZv ČR)
Ze světa  |  04.09.2023 12:27:00

Čeští velvyslanci se sešli v Praze, s ministrem Kulebou jednali o ruské agresi

Čeští velvyslanci se sešli v Praze, s ministrem Kulebou jednali o ruské agresi

04.09.2023 / 12:25 | Aktualizováno: 04.09.2023 / 12:27

Dopady ruské války na Ukrajině, nová bezpečnostní strategie a současné priority české zahraniční politiky. Tato témata dominovala letošní poradě českých velvyslankyň a velvyslanců v Černínském paláci. Tu zahájili předseda vlády Petr Fiala a ministr zahraničních věcí Jan Lipavský.

Během prvního dne porady k vedoucím zastupitelských úřadů promluvil také ministr zahraničních věcí Ukrajiny Dmytro Kuleba (více zde Ministr Lipavský jednal s ukrajinským protějškem Kulebou | Ministerstvo zahraničních věcí České republiky (mzv.cz). Ukrajinský ministr představil současné ukrajinské diplomatické úsilí směřující k mírovému ukončení ruské agrese proti Ukrajině. Jeho základem je 10bodový mírový plán prezidenta Zelenského, který Česko plně podporuje.

Česko je opět vidět. Jsme čitelní. Jsme aktivní v pomoci Ukrajině a máme jasnou hodnotovou zahraniční politiku. Podařilo se nám vrátit Česko na mapu světa. Česká diplomacie brání hodnoty naší země a spoluutváří její bezpečnost,řekl na úvod porady ministr zahraničních věcí Jan Lipavský ve svém projevu (Články a projevy ministra Lipavského (2023) | Ministerstvo zahraničních věcí České republiky (mzv.cz)).

Šéf české diplomacie promluvil k vedoucím zastupitelských úřadů také o nově přijaté bezpečnostní strategii. „Součástí Strategie je i ujištění, že když budeme do své bezpečnosti investovat, tak ji ve spolupráci se spojenci dokážeme zajistit. A právě proto považuji za zásadní, že v nové Bezpečnostní strategii je zahraniční služba jasně definována jako nedílná součást bezpečnostního systému státu. Jste to vy, diplomaté, kteří dlouhodobě formujete prostředí, které nám umožní prosazovat životní zájmy našeho státu, získávat informace a detekovat krizové procesy ve světě. Péče o bezpečnost země patří k hlavním úkolům české diplomacie,“ řekl Jan Lipavský.

Před velvyslanci letos vystoupili také další členové vlády – Jana Černochová, ministryně obrany, ministryně pro vědu, výzkum a inovace Helena Langšádlová a ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela.

Na 120 velvyslankyň, velvyslanců, generálních konzulek a konzulů se během porady zabývali nejen aktuálními zahraničněpolitickými otázkami, ale také podporou lidských práv, zlepšováním konzulární služby českým občanům či ekonomické diplomacii.


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688