OPOJISTENI.CZ (OPOJISTENI.CZ)
Ze světa  |  04.09.2023 11:57:00

Škodní inflace v pojištění aut ohrožuje německé pojišťovny

V podmínkách vysoké inflace vydávají němečtí pojistitelé letos podstatně více peněz za škody aut, než kolik inkasují na pojistném. Následkem toho se odvětví pojištění vozidel ocitá v červených číslech.

Očekává se, že německé automobilové pojišťovny utrpí v letošním roce ztráty více než 2,5 miliardy EUR. Vyplývá to z aktuální prognózy Celostátního svazu německých pojistitelů (GDV). „V letošním roce zaplatí motoristé za pojištění svých vozidel přibližně 30,2 miliardy EUR. Pojišťovny však musí vynaložit více než 32,8 miliardy EUR na pojistné události a svůj provoz a administrativu. Sečteno a podtrženo, každé vybrané euro je kompenzováno výdaji ve výši 1,09 EUR,“ říká výkonný ředitel GDV Jörg Asmussen.

V pozadí nepříznivého vývoje je vysoká inflace. V porovnání s předchozím rokem se očekává, že příjmy pojišťoven motorových vozidel vzrostou o 3,7 %, ale výdaje zhruba o 12 % - zejména kvůli vyšším nákladům na opravy. „Náhradní díly i práce v autoservisech jsou stále dražší,“ říká Asmussen.

Tento trend je podle něj patrný již delší dobu. „V loňském roce stála průměrná plechová škoda v pojištění odpovědnosti z provozu motorových vozidel (povinného ručení) u osobních automobilů asi okolo 3 700 EUR. V roce 2013 to bylo ještě 2 400 EUR,“ uvedl porovnání Asmussen. Kromě vyšších nákladů na opravy se po skončení omezení mobility v souvislosti s pandemií covidu-19 nadále zvyšoval počet nehod, a tím i škod.

Aby se pojišťovny motorových vozidel opět dostaly ze ztrátového pásma, musely by upravit pojistné sazby. „Samozřejmě existuje souvislost mezi vývojem škod a kalkulací výše pojistného v segmentu aut,“ uvedl generální ředitel GDV Asmussen. Jak konkrétně se současná situace projeví na vývoji cen pojištění aut, je však věcí rozhodnutí jednotlivých pojišťoven, nikoliv svazu.

oPojištění.cz
informace ze světa pojištění a risk managementu

Zpravodajský portál, který poskytuje komplexní zpravodajství ze světa pojištění a risk managementu. Denně přináší aktuální zprávy o vývoji pojistného trhu, odborné analýzy, informace o nabízených pojistných produktech a rozhovory s významnými osobnostmi pojišťovnictví.

Více informací na: www.opojisteni.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688