Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Podílové fondy  |  01.09.2023 18:06:20

ETF v Evropě: Trh je již obrovský, stále je však teprve na začátku expanze

Evropský trh s ETF potřeboval jen něco málo přes 20 let, aby nashromáždil aktiva v hodnotě 1,2 bilionu liber v přibližně 2 000 fondech. Jejich využívání asset manažery, finančními poradci a mladší generací soukromých investorů ovšem začalo nabírat na síle až v posledních několika letech. Investoři stále častěji zařazují ETF do svých portfolií, ať už kvůli diverzifikaci, přístupu k novým příležitostem, nebo jednoduše kvůli snížení nákladů. Z ETF jsou nyní mnohdy skládána celá portfolia. Přesto vše nasvědčuje tomu, že se trh nachází teprve v počátečních fázích růstu. Průzkumy zdůrazňují jako důvod, proč mnoho investorů v současnosti ETF nedrží, nedostatečné porozumění.

ETF jsou k dispozici prakticky pro jakoukoli expozici a lze je nakupovat a prodávat téměř na všech investičních platformách a obchodních aplikacích. Právě absence na investičních platformách byla přitom v minulosti pro mnoho poradců a správců majetku největší překážkou při zahrnování ETF do portfolií.

Většinu investorů zpočátku přitahují ETF kvůli schopnosti poskytovat nízkonákladové a vysoce spolehlivé sledování základních benchmarků. Na trhu s ETF stále převládají fondy sledující indexy S&P 500 a MSCI World, a to jak z hlediska počtu produktů, tak z pohledu objemu aktiv.

Roste však poptávka po expozici vůči dalším třídám aktiv a indexům. Jednou z takových oblastí jsou nástroje s fixním úrokem/příjmem, které nyní představují přibližně čtvrtinu aktiv v rámci ETF (akcie tvoří necelých 70 %, zbytek jsou komodity). Poptávka po pevném výnosu vznikla díky investorům, kteří hledali dodatečný výnos v době, kdy byly sazby nulové, a upravovali duraci a expozice na dluhopisovém trhu během období zpřísňování měnové politiky.

Zásadním investičním tématem je v současnosti ESG, které v posledních několika letech zajišťovalo zhruba polovinu celkového čistého přílivu peněz. Poptávka se týkala jak akcií, tak pevně úročených aktiv, a pohybovala se prostého vyloučení aktiv, která nepodporovala ESG, přes nejpřísnější přístupy v jednotlivých třídách aktiv až po novější strategie zaměřené na klima.

Mnozí investoři také využívají sektorové ETF k taktickým úpravám portfolií, přičemž se tím snaží vyjádřit své názory na trh. "V oblasti pevných výnosů by podle našeho názoru měli investoři nadále využívat ETF pro nízkonákladový a likvidní přístup k vybraným státním dluhopisům, úvěrům investičního stupně nebo trhům s vysokými výnosy, a to v závislosti na tom, jak se bude v nadcházejících měsících vyvíjet výhled sazeb a výnosů bondů. V portfoliích by se mohlo objevit také zlato, a to z důvodu diverzifikace a jako investice pro všechny, kteří se obávají ekonomických nebo geopolitických rizik," říká Eva Miklášová, která má ve společnosti Invesco na starosti trhy v Rakousku a v zemích střední a východní Evropy.

Další články najdete na www.investicniweb.cz






Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688