Město Benešov (benesov-city.cz)
Z regionů  |  01.09.2023 11:20:00

Benešov: Blíží se první školní den – jak ho zvládnout z hlediska dopravy?

Se zahájením nového školního roku rodiče i jejich děti řeší spoustu otázek. Jednou z nich je jistě i ta, jakým způsobem se děti do škol a školek budou dopravovat. Autem, pěšky, městskou nebo jinak?
 

 
 
Dopravní situace ve městě se s prvním školním dnem mění. Provoz oproti prázdninám houstne, auty se hemží celý Benešov a před školami se tvoří kolony. Aby první školní den proběhl bez komplikací, rodiče se elegantně vyhnuli dopravní zácpě a jejich děti přišli do školy nebo školky včas, připravili jsme si pro vás několik tipů a užitečných informací.

Dobrou zprávou pro všechny dojíždějící je dokončení první etapy rekonstrukce krajské komunikace Červené Vršky – k té by mělo dojít v předvečer nového školního roku, tj. v neděli 3. září. Tento vývoj přinese významnou úlevu dopravě, protože umožní průjezd kruhovou křižovatkou pod nemocnicí a následně přes most nad železniční tratí.

Do školy městským autobusem

cedule mhd
V blízkosti vstupu u všech základních škol i v interiéru samotných autobusů již nyní najdete informační cedule MHD, které nabízejí odpověď na otázku „Kterým busem do školy?“. Cedule jsou umístěny u ZŠ Dukelská, ZŠ Jiráskova, ZŠ Karlov, ZŠ a PŠ Hodějovského a ZŠ Aperto. Žáci a rodiče se tak mohou snadno dozvědět, jestli jim z místa bydliště jede k jejich škole žluto-modrý městský autobus, a pokud ano, tak v kolik hodin.

Školní spoje budou od září oproti minulému školnímu roku významně posíleny, a tak tuto formu dopravy vřele doporučujeme – ke každé ZŠ přijede před začátkem vyučování hned několik autobusů. Odpadne hledání parkovacího místa i nervózní posouvání v koloně přímo před školou, jízda busem je navíc zdarma. MHD pojede např. z okrajových částí města nebo přilehlých osad, a to třeba z Mariánovic, Spořilova, Bukové Lhoty, Pomněnic, Racku nebo Zbožnice.

Pro vyhledání přesného spoje použijte mobilní aplikaci PID, kde vidíte i případné výluky, které se pojí s dopravními uzavírkami. Všechny aktuální jízdní řády najdete zde.

Další možnosti pohybu po městě

Pokud máte školku nebo školu v docházkové vzdálenosti a čas vás tolik netlačí, zvažte variantu pěší dopravy. Společná chůze pomůže dětem zahnat možné obavy z nového školního roku, a když si navíc trasu bezpečně projdou se svými blízkými a jsou na to už dost velké, příště to třeba zvládnou samy. Užitečné tipy, jak naše nejmenší učit pohybu v dopravě, najdete např. v brožuře od iniciativy Pěšky městem. Při dobrém počasí mohou děti chůzi vyměnit za jízdu na kole nebo koloběžce.

Žákům, studentům i jejich rodinám přejeme do nového školního roku jen to nejlepší! A všechny řidiče, chodce i jezdce prosíme o dodržování dopravních předpisů a opatrnost. Cyklisti nebo jezdci na koloběžkách či odrážedlech, nezapomeňte nasadit helmu.

P.S.: Pokud už školní lavice nenavštěvujete nebo děti školou povinné nedoprovázíte, využijte pro pohyb po městě sdílená kola – za prvních 15 minut jízdy nic neplatíte a do práce se dostanete mnohem rychleji než pěšky. V dopravní špičce možná vyhrajete i pomyslný závod s auty. Pro půjčení kol využívejte mobilní aplikaci nextbike.
Do školy městským autobusem  cedule mhd V blízkosti vstupu u všech základních škol i v interiéru samotných autobusů již nyní najdete informační cedule MHD, které nabízejí odpověď na otázku „Kterým busem do školy?“. Cedule jsou umístěny u ZŠ Dukelská,  ZŠ
Do školy městským autobusem  cedule mhd V blízkosti vstupu u všech základních škol i v interiéru samotných autobusů již nyní najdete informační cedule MHD, které nabízejí odpověď na otázku „Kterým busem do školy?“. Cedule jsou umístěny u ZŠ Dukelská,  ZŠ
do skoly mhd
do skoly mhd
do skoly mhd
 
Zodpovídá: Mgr. Tereza Lípová
Vytvořeno / změněno: 30.8.2023 / 1.9.2023

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688