Vlada.cz (Vláda)
Z domova  |  31.08.2023 17:26:42

Premiér Fiala navštívil výrobce Sellier & Bellot a jednal se zbrojaři o podpoře exportu

Předseda vlády ČR Petr Fiala navštívil ve čtvrtek 31. srpna závod výrobce střeliva Sellier & Bellot ve Vlašimi a zúčastnil se zde zasedání Sekce obranného průmyslu Hospodářské komory ČR. Hlavními tématy jednání se zástupci zbrojních firem byla implementace strategických bezpečnostních dokumentů ČR vládou, posilování role českého obranného průmyslu ve světě či proexportní strategie ČR. Jednání se zúčastnil rovněž vládní zmocněnec pro rekonstrukci Ukrajiny Tomáš Kopečný či prezident Hospodářské komory ČR Zdeněk Zajíček.

Obranný průmysl je klíčovou součástí české ekonomiky a jeho význam v současné bezpečnostní situaci v Evropě roste. Naše zbrojní výroba je ale závislá z více než 90 % na exportu, podpora vývozu ze strany státu je tak strategicky důležitá. „Musíme ji chápat i jako zahraničně-politický nástroj a součást budování obranyschopnosti státu a posilování jeho odolnosti v případě bezpečnostních krizí. Nemá to tedy pouze ekonomický význam, ale také strategický a bezpečnostní. Pokud jde o export, já jsem se na svých pracovních cestách setkal s tím, že český obranný průmysl je vysoce hodnocen. Mezi perspektivní regiony patří Blízký východ, jihovýchodní a střední Asie, Kavkaz či Afrika. Tam máme šanci uspět,“ uvedl premiér.

Předseda vlády také ocenil, že se jedná sektor, který významně přispívá do státního rozpočtu, jenom tři nejvýznamnější firmy zaplatily letos na daních o miliardu víc než loni. Zároveň stát od začátku konfliktu vydal vývozní licence za více než 87 mld. , což jsou peníze, které z velké části platí jiné státy za zboží zakoupené v ČR. S českými zbrojaři uzavřelo od začátku roku 2022 Ministerstvo obrany 758 kontraktů ve výši 43 mld. . „Zvýšení bezpečnosti a obranyschopnosti České republiky je jednou z našich priorit. Proto modernizujeme naši armádu, vybavujeme ji novou technikou, a proto podporujeme naše zbrojní výrobce,“ řekl premiér.

Klíčová je v podpoře našeho exportu naše ekonomická diplomacie. „Chceme pokračovat v tom co jsme začali během mé letošní velmi úspěšné pracovní cesty do Asie a chystáme na podzim cestu do několika afrických států, kde předpokládám, že se nám podaří získat nové kontrakty pro náš obranný průmysl,“ dodal premiér Fiala.

V červnu byla vládou přijata nová Bezpečnostní strategie a proces přípravy nové Obranné strategie ČR je v závěrečné fázi. Dokument klade důraz právě na roli našeho obranného a bezpečnostního průmyslu v zajištění obrany ČR, včetně zajištění bezpečnosti dodávek a bojové udržitelnosti ozbrojených sil.

Premiér si také prohlédl výrobní závod společnosti Sellier & Bellot, která je největším dodavatelem ozbrojeným složkám evropských zemí, zejména států v NATO. Firma v lednu tohoto roku otevřela novou výrobní halu a je připravena rozšiřovat produkci.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688