Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Investice  |  25.08.2023 06:53:16

Pozornost trhu směřuje do Jackson Hole (Ranní zpráva z finančního trhu)

Stěžejní událostí bude večerní vystoupení J. Powella a Ch. Lagardeové na sympoziu centrálních bankéřů v Jackson Hole. Ta by mohla poodhalit, zda zvyšování úrokových sazeb v USA stále zůstává ve hře a kolik utažení měnových podmínek lze ještě očekávat od ECB. Německý IFO index ve složce hodnotící současnou situaci vykáže zřejmě další zhoršení, ve výhledu na dalších šest měsíců budou ale němečtí průmyslníci optimističtější.

Německý IFO index se mírně zhorší, výhled bude optimističtější

Klíčovou událostí dnes bude vystoupení J. Powella a Ch. Lagarde na symposiu centrálních bankéřů v Jackson Hole. Šéf Fedu Jerome Powell by měl se svým projevem vystoupit kolem čtvrté hodiny odpoledne našeho času, zatímco vystoupení prezidentky ECB Christine Lagarde by mělo následovat kolem deváté večerní hodiny. Na programu by měly být spíše dlouhodobé změny hospodářských politik. Projevy obou centrálních bankéřů se nicméně nepochybně dotknou i současné ekonomické situace a případného směřovaní měnových politik. My v tuto chvíli očekáváme ještě jedno zvýšení depozitní sazby ECB na úroveň 4 % v září, zatímco v USAsazby dle naší prognózy svého vrcholu dosáhly.

Z dat dnes stojí za zmínku pouze německý IFO index za srpen. Ten si pravděpodobně mírně pohorší, ve složce očekávání by ale měl ukázat zlepšení. To by bylo poprvé od dubna letošního roku. Zatímco ukazatelé mapující situaci domácností potvrzují jejich solidní kondici, německému průmyslovému sektoru se v prvním pololetí letošního roku nedařilo. I zde nicméně očekáváme v následujících měsících zlepšení podmínek. Bez obratu v předstihových indikátorech to ale nepůjde.

Důvěra v českém průmyslu se zlepšuje

V Česku byly zveřejněny výsledky konjunkturálního průzkumu za srpen. Celkový ukazatel mírně vzrostl, vývoj jeho složek byl však diferencovaný. Zatímco v průmyslu, stavebnictví i službách důvěra rostla, u spotřebitelů a v obchodě naopak klesala. Průmyslníkům vylepšuje náladu rostoucí tempo výrobní činnosti i klesající objem zásob, které naakumulovali v předchozích měsících. Naopak více spotřebitelů se nyní obává dalšího vývoje celkové ekonomické situace i jejich vlastní finanční situace. Přestože je důvěra spotřebitelů výrazně výše, než byla ve stejném období loňského roku, za dlouhodobým průměrem zaostává. Česká koruna na zveřejněná data nicméně nijak nereagovala. V průběhu dne o 0,2 % oslabila a v odpoledních hodinách se její kurz nacházel na hladině 24,14 CZK/EUR. Mírně ztrácely i ostatní regionální měny. Polský zlotý 0,1 % na 4,47 PLN/EUR, maďarský forint 0,6 % na 384,7 HUF/EUR.

Společná evropská měna včera vůči americkému dolaru oslabila o 0,4 % na 1,083 USD/EUR. Americké objednávky zboží dlouhodobé spotřeby za červenec dopadly hůře, než se čekalo, po očištění o dopravní prostředky byl výsledek ale naopak lepší. Lépe dopadly i týdenní žádosti o podporu v nezaměstnanosti, kterých bylo nakonec jen 230 tisíc místo očekávaných 240 tisíc. Rozhovor pro agenturu Bloomberg poskytl bývalý šéf St. Louiského Fedu James Bullard. Podle jeho slov by oživení ekonomické aktivity během léta mohlo posunout plány americké centrální banky ukončit zvyšování úrokových sazeb.

Autor: Jana Steckerová

Tyto zprávy pro vás vytváří Investiční bankovnictví KB.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688