Jiří Zendulka
(Kurzy.cz)
Z domova  |  24.08.2023 15:44:12

Český stát od RWE nečekaně kupuje za v přepočtu 8,7 miliard korun zásobníky zemního plynu. Tedy za 24násobek loňského zisku RWE Gas Storage CZ

Český stát se prostřednictvím státní firmy ČEPS stane vlastníkem šesti podzemních zásobníků plynu s celkovým provozním objemem přes 2,7 mld. m3. ČEPS coby státní  provozovatel elektroenergetické přenosové soustavy se tak stane největším provozovatelem podzemních zásobníků plynu v České republice. Od stávajícího vlastníka německé RWE zkrátka ČEPS za 360 mil. EUR koupí její dceřinou společnost RWE Gas Storage CZ, s.r.o., která zmiňované zásobníky vlastní. Transakci ve středu na svém zasedání schválila vláda, dnes došlo k podepsání kupní smlouvy.

Dokončení transakce, která podléhá schválení regulačními úřady, se očekává v tomto roce. ČEPS převezme zmiňovanou firmu ve stávající podobě, resp. včetně jejich 250 zaměstnanců. Předseda představenstva ČEPS Martin Durčák uvedl k transakci následující: ČEPS bude nákup krátkodobě financovat z přebytku vlastních zdrojů. Tím disponuje díky významnému propadu nákladů na služby výkonové rovnováhy a díky poklesu cen elektřiny nakupované na pokrytí ztrát v přenosové soustavě. Využije rovněž výnosy z aukcí z přeshraničních kapacit“.

Připomenout lze, že ČEPS dlouhodobě patří k ziskovým státním firmám. Loni vykázala rekordní zisk 6,6 mld. , což bylo meziročně o 57 % více. Během roku 2022 bylo firmou přeneseno celkem 68 624,5 GWh (objem energie na výstupu z přenosové soustavy), což přitom bylo o 98,1 GWh méně než v roce 2021.

Ziskovost kupované RWE Gas Storage CZ je v porovnání podstatně nižší. Loni zisk EBITDA klesl na 595 mil. , potažmo čistý zisk na 363 mil. (z 875,5 mil. roce 2021). Celkové výnosy firmy loni dosáhly necelých 1,7 mld. . Ke konci roku pak celková aktiva firmy činila 7,43 mld. .

RWE se rozhodla ponechat si aktivity se skladováním plynu pouze v Německu, když se nejedná o její hlavní činnost. Markus Krebber, CEO německé společnosti RWEobchodu uvedl: „Jsme rádi, že jsme v ČEPS našli kompetentního a zkušeného kupce, pro kterého má naše podnikání v oblasti skladování plynu v České republice klíčový strategický význam. To poskytuje zaměstnancům jistotu a také příležitost pokračovat v rozvoji společnosti i jejího podnikání. RWE Gas Storage CZ je ziskovou a zavedenou společností, která hraje důležitou roli v zajištění bezpečnosti dodávek v České republice“.

Zmiňované zásobníky jsou díky svému objemu schopné pokrýt asi 2 dvouměsíční spotřebu plynu České republiky v období zimních měsíců. Jak jsme naposledy v úvodu týdne uváděli v článku „Zásoby plynu v Česku k 19. 8. dosáhly téměř 94% naplněnosti zásobníků“, letos v letních měsících dochází k abnormálně výraznému naplnění zásobníků.

Jiří Zendulka

V oblasti financí se Jiří Zendulka pohybuje od dob kupónové privatizace, takže již 30 let. Pracoval na různých pozicích u obchodníků s cennými papíry, aby u nich následně zakotvil především jako analytik. Dlouhodobě své názory prezentuje ve sdělovacích prostředcích. Vyznavač tradičních hodnot kapitalismu, resp. naopak kritik většiny nestandardních zásahů do ekonomik ze strany vlád a centrálních bank.

Okomentovat na twitteru

Okomentovat na facebooku






Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688