Tisková zpráva (Tisková zpráva)
Podnikání  |  23.08.2023 16:39:22

Vedení firem po česku: Dojmologie místo tvrdých dat, varují účetní

Odhady místo přesných čísel. Zastaralé údaje místo aktuálních dat. To je realita mnoha českých firem. Představy se od skutečnosti často liší o desítky procent. Absence pravidelných přehledů a analýz vede ke špatně nastaveným cenám, nečekaným ztrátám i chybám ve strategickém řízení.

Chybějící aktuální čísla jsou typická pro řízení celé řady tuzemských firem. Přitom platí, že na základě domněnek či zastaralých údajů se podnik efektivně řídit nedá. Finanční analytici a účetní se s nedostatkem aktuálních dat setkávají běžně zejména u menších a středních firem, typicky například internetových obchodů. Výsledkem “impresivního“ vedení podniku pak bývají nečekaně vysoké ztráty projektů či zbytečně velké investice. Nepřesnosti vedou k neefektivnímu rozhodování, špatně zvoleným dlouhodobým strategiím či chybnému alokování zdrojů 

Typickým příkladem, kdy podnikatelé podléhají zkresleným údajům, jsou prodeje do zahraničí. „Zboží jde přes hranici obvykle bez DPH, zatímco nákup téhož produktu byl s DPH. Není v lidských silách udržet složité přepočítávání pod kontrolou jen s pomocí excelových tabulek,“ vysvětluje Marcela Lonková ze společnosti This One, která se věnuje digitalizaci účetnictví. Takové firmy žijí dlouhou dobu v nerealistických představách o výši svých výdělků, a teprve hloubkově provedený digitální report jim otevře oči. „Jeden majitel e-shopu například celkem úspěšně prodával do zahraničí, ale měl nízké ceny a vysoké režie, pronajímal si kancelář a sklady, splácel několik firemních aut. Teprve detailní report mu ukázal, že výsledky podnikání se liší od jeho představ o celých třicet procent a že musí zdražit nejméně o polovinu, pokud chce do černých čísel,“ uvádí Lonková. Kvalitní finanční reporting tak podle ní hraje čím dál větší roli v úspěchu firem na trhu.

Obava z technologií je brzdou rozvoje každého CFO, říká belgický profesor

Důležitost zapojení digitálních nástrojů do finančního řízení firem zdůrazňuje pro americký ekonomický magazín Fortune ve svém dlouholetém výzkumu Kristof Stouthuysen, profesor na belgické obchodní škole ve Vlericku a na univerzitě v Lovani. Posledních šest let se zabývá výzkumem digitální transformace finančních procesů v malých i větších firmách a poukazuje na sedm klíčových dovedností, které musí finanční ředitelé rozvíjet, aby udrželi krok s postupující digitalizací. Musí umět využívat pokročilou analytiku, musí být schopni identifikovat a vysvětlovat výstupy strojového učení, být ochotni spolupracovat na správě dat, zavádět do týmů analytické dovednosti, nesmí se bát experimentovat, musí být schopni řídit kulturní změny a zapojovat do digitalizace všechny členy týmu. „Mnoho finančních ředitelů se stále chová, jako by jejich hlavním úkolem bylo pouze vykazovat čísla," říká Stouthuysen. „Tento tradiční účetní typ finančního ředitele ale tráví příliš mnoho času transakčními procesy. Úspěšný finanční ředitel si uvědomuje, že technologický vývoj, kterému v současnosti čelíme, může firmě přinést spoustu výhod," dodává Stouthuysen.

Technologií je na trhu dost, s výběrem poradí experti

Aktuálně je na trhu již mnoho moderních nástrojů pro reportování, různé softwary a nespočet aplikací, které umožňují generování komplexních reportů, analýzu dat a vytváření vizuálních prezentací. „Vyzkoušeli jsme jich celou řadu, některé aktuálně testujeme a vypadají slibně,“ popisuje Marcela Lonková s tím, že s klienty obvykle nejdříve prochází fází sběru dat z různých zdrojů, v rámci které je možné zavést i nové procesy a digitální účetnictví. „Následně provádíme analýzu a konzultace, po nichž následuje vytvoření samostatných reportů a interpretace výsledků klíčových pro strategická rozhodnutí. Reporting z účetních dat tak není pouze rutinní úkol, ale klíčový nástroj pro moderní firmy, který má zásadní vliv na strategické rozhodování a celkový úspěch,“ dodává Lonková.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Podnikání:

Pá 15:25  Výsledky Chevronu za 1Q roku smíšené Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)
Pá 12:44  Projekt Airlock posouvá Holcim k uhlíkové neutralitě Tisková zpráva (Tisková zpráva)
Pá 10:40  Anglo American odmítla rezolutně nabídku na převzetí od BHP Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)





?
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688