OPOJISTENI.CZ (OPOJISTENI.CZ)
Zákony a právo  |  23.08.2023 15:17:49

Zrušení monopolu Pojišťovny VZP na zdravotní pojištění cizinců potvrdil i Senát

 Zrušení monopolu Pojišťovny VZP na zdravotní pojištění cizinců potvrdil i Senát

Legislativní sága povinného zdravotního pojištění cizinců a s tím spojený monopol Pojišťovny VZP spěje ke svému konci. Cizinci ze zemí mimo EU, kteří mají v Česku dlouhodobý pobyt, si budou moci znovu sjednat povinné zdravotní pojištění s kteroukoli pojišťovnou, která je bude nabízet. Senát to schválil v novele o pobytu cizinců v ČR. Nyní je na řadě podpis prezidenta. Novela nabyde účinnosti den po jejím vyhlášení ve Sbírce zákonů.

Vstupuje-li cizinec na území České republiky s dokladem o cestovním zdravotním pojištění je povinen nejpozději do 90 dnů ode dne vstupu na území České republiky uzavřít cestovní zdravotní pojištění v rozsahu komplexní zdravotní péče. Pojišťovna, která sjednává cestovní zdravotní pojištění, pak musí zveřejnit vzor pojistné smlouvy o cestovním zdravotním pojištění a pojistné podmínky na svých webových stránkách. Požádá-li pojistník pojišťovnu, s níž má sjednáno cestovní zdravotní pojištění, o sjednání nového cestovního zdravotního pojištění, je pojišťovna povinna předložit pojistníkovi nový návrh na uzavření smlouvy a tuto smlouvu s ním uzavřít.

Registr zdravotního pojištění cizinců

Pojišťovna, která sjedná cestovní zdravotní pojištění, předá údaje o sjednaném cestovním zdravotním pojištění do registru zdravotního pojištění cizinců, který bude spravovat Česká kancelář pojistitelů. Zmíněné údaje pojišťovna předává způsobem umožňujícím dálkový přístup (on-line) nejpozději do 24 hodin od uzavření smlouvy o cestovním zdravotním pojištění.

Registr zdravotního pojištění cizinců obsahuje údaje o sjednaném cestovním zdravotním pojištění v rozsahu jméno, příjmení, popřípadě ostatní jména pojištěného, datum a místo narození pojištěného, státní občanství pojištěného, číslo jeho cestovního dokladu, datum vzniku, změny, doby přerušení a zániku pojištění u příslušné pojišťovny. Dále obsahuje rodné číslo, popřípadě jiné číslo pojištěného a adresu místa hlášeného pobytu pojištěného na území, jsou-li k dispozici. Údaje podle tohoto odstavce se v registru zdravotního pojištění cizinců uchovávají po dobu 10 let ode dne zániku pojištění.

Státní orgány a právnické osoby, které z úřední povinnosti anebo vzhledem k předmětu své činnosti vedou evidenci osob, jsou povinny na písemnou výzvu České kanceláře pojistitelů a ve lhůtách jí stanovených sdělovat České kanceláři pojistitelů údaje potřebné pro vedení registru zdravotního pojištění cizinců. Tyto údaje se poskytují bezplatně. Údaje se pro účely výkonu jejich působnosti poskytují ministerstvu a policii a v rozsahu údajů uvedených v odstavci 2 také poskytovatelům zdravotních služeb. Tyto údaje se poskytují bezplatně.

Česká kancelář pojistitelů a pojišťovny využívají k plnění svých povinností při naplňování a správě registru zdravotního pojištění cizinců údaje a informační systém podle zákona upravujícího pojišťovnictví. Na úhradě nákladů za vedení registru zdravotního pojištění cizinců se podílejí pojišťovny sjednávající cestovní zdravotní pojištění poměrně podle úhrnu předepsaného pojistného.

Přechodná ustanovení

Pojistník, který s Pojišťovnou VZP uzavřel cestovní zdravotní pojištění při pobytu nad 90 dnů po 2. srpnu 2021 do dne nabytí účinnosti nového zákona, a to v rozsahu komplexní zdravotní péče, má právo toto pojištění vypovědět ve lhůtě 3 měsíců ode dne nabytí účinnosti nového zákona. V takovém případě však nemá pojistník nárok na vrácení uhrazeného jednorázového pojistného, které v plné výši bez výjimky náleží Pojišťovně VZP. Limit pojistného plnění sjednaný v pojistné smlouvě uzavřené přede dnem nabytí účinnosti tohoto aktualizovaného zákona v částce nižší než 400 000 EUR na jednu pojistnou událost se uplynutím 3 měsíců ode dne nabytí účinnosti zákona zvyšuje na 400 000 EUR. Pojišťovna je oprávněna s touto změnou limitu pojistného plnění upravit nově výši pojistného. Toto její právo zanikne, nevyužije-li ho do 1 měsíce ode dne změny. Nesouhlasí-li pojistník s novou výší pojistného, má právo pojištění vypovědět bez výpovědní doby. Toto jeho právo zanikne, nevyužije-li ho do 1 měsíce ode dne, kdy se o změně výše pojistného dozvěděl. V každém případě však nemá pojistník nárok na vrácení uhrazeného jednorázového pojistného, které v plné výši bez výjimky náleží Pojišťovně VZP.

Při úhradě poskytnuté zdravotní služby použije pojišťovna limit pojistného plnění ve výši platné v den poskytnutí takové služby; v případě lůžkových zdravotních služeb se za den poskytnutí zdravotní služby považuje den propuštění pojištěného z lůžkové péče nebo den jiného ukončení hospitalizačního případu. A ještě uveďme, že podle nového zákona Česká kancelář pojistitelů zřídí podle novely zákona registr zdravotního pojištění cizinců do jednoho roku ode dne nabytí účinnosti tohoto zákona.

Hlasovani senat 1„Byli jsme svědky krádeže za bílého dne, kdy se komerčním pojišťovnám sebrala možnost obchodu za 800 milionů ročně a se dala jedné pojišťovně. Potvrdila se tím slova Olivera Cromwella, že – zasedá-li parlament, nikdo si není jist ani životem, ani majetkem. (úsměv). Monopol PVZP byl zkrátka špatným rozhodnutí. A věděli to i tehdejší ministři, paní Schillerové za finance, pana Hamáček za vnitro a pan Vojtěch za zdravotnictví. Všichni tři před dvěma lety hlasovali proti. Už jsem viděl v politice hodně věcí, ale ty obstrukce a to, že si někdo najal na ředitele České asociace pojišťoven dehonestační kampaň a běžely o něm nejrůznější vymyšlené lživé články na internetu, bylo přespříliš. Mně osobně volali najatí novináři a ptali se, co budu dělat, když náš senátní zákon bude mít reputační problém, předkládali nejrůznější absurdní návrhy, aby ten zákon zdrželi, aby v Poslanecké sněmovně neprošel. Dokonce v oficiálním zápisu VZP se objevilo, že zainteresovaní poslanci mají držet zaparkovaný ten zákon v Poslanecké sněmovně a neprojednávat. Takže už jsem dlouho neviděl takovéto obstrukce a tolik lží a falše, kolik se kolem toho zákona hromadily,“ uvedl na jednání Senátu senátor za ODS Tomáš Jirsa.

„Rád bych také ještě dodal že, jak jsem skeptický k EU, tak překvapivě zafungovala a začala posílat na českou vládu dopisy, aby ten monopol zrušila. A 14. 7. tohoto roku dokonce s námi zahájila kvůli porušení evropského práva ustavením toho monopolu infringement a dostali jsme dva měsíce lhůtu na nápravu. Pevně věřím, že díky dnešnímu dni se do té nápravy vejdeme,“ doplnil Tomáš Jirsa.

„Věříme, že díky zrušení monopolu Pojišťovny VZP dojde k narovnání podmínek trhu v oblasti pojištění cizinců a klienti opět dostanou na výběr, a tím i kvalitnější službu. Zároveň novela významně posílí transparentnost a zvýší minimální limity plnění. Návrat k respektování evropského práva, se kterým byl monopol v kolizi, je dobrá zpráva doslova pro všechny zúčastněné,“ uvedl před časem výkonný ředitel České asociace pojišťoven Jan Matoušek.

„Změnu jednoznačně vítáme, protože dosavadní stav byl porušením některých principů, zejména volné soutěže. Po několika letech se tím vracíme k normálu. Jsme přesvědčeni, že znovuzavedení konkurence přinese větší stabilitu, svobodu volby a lepší služby pro klienty. Budou mít k dispozici nabídky respektovaných a silných komerčních společností, jejichž kapitálová vybavenost je nadstandardní. S navýšením limitů plnění v souladu s kvalitou medicínských služeb souhlasíme, protože žádoucím způsobem odráží vývoj úrovně a nákladů v našem zdravotnictví," řekl v červenci Rastislav Havran, CEO finanční skupiny UNIQA v ČR a SR.

Jedním z nejhlasitějších kritiků monopolu byl nedávno tragicky zesnulý specialista ministerstva financí a legenda českého pojišťovnictví Vladimír Přikryl. Ten mimo jiné zastával tento názor: „Povinné soukromé zdravotní pojištění cizinců provozuje PVZP jako svůj pojistný produkt na základě povolení k činnosti v souladu se zákonem o pojišťovnictví. Toto pojištění provozuje za podmínek odpovídajících směrnici Solventnost II, svým jménem, na svůj účet na základě smluv uzavíraných s pojistníky, a to za podmínek a sazeb, které k tomu v souladu se zákonem sama stanoví. Tato její činnost podléhá dohledu ČNB podle zákona o pojišťovnictví. Zavedení monopolu PVZP tak zcela jednoznačně znemožnilo činnost konkurenčním pojišťovnám, které pro obdobný produkt mají stejné povolení ať ČNB, nebo v rámci tzv. jednotného evropského pasu povolení domovského orgánu členského státu. To je v přímém rozporu s právem EU. Nemluvě o zásadním rozporu monopolu s připravovanou směrnicí, kterou se stanoví rámec pro ozdravné postupy a řešení krize pojišťoven a zajišťoven. Ta považuje povinné pojištění za kritickou funkci, která musí být v případě hrozícího úpadku pojišťovny zachována, a to zejména tím, že se takový pojistný kmen převede na jinou pojišťovnu nebo na překlenovací podnik. Kmen monopolního pojištění však na nikoho převést nelze. V porovnání s tím jsou akademické diskuse o ústavnosti či neústavnosti zavedení monopolu PVZP opravdu úsměvné.“

A jeho slova, jak ostatně uvedl i senátor Tomáš Jirsa“ ve svém červencovém přehledu případů neplněných povinností potvrdila i samotná Evropská komise. Ta Českou republiku oficiálně vyzvala, ať pravidla pro pojišťování cizinců změní, a u vede ho do souladu s pravidly Evropské unie. Evropská komise se rozhodla zahájit řízení o nesplnění povinnosti zasláním formální výzvy České republice [INFR(2023)4008] z důvodu, že nezajistila správné uplatňování směrnice o pojišťovnictví a zajišťovnictví (směrnice 2009/138/ES), známé jako "Solventnost II". Tato směrnice stanoví harmonizovaná pravidla pro povolování pojišťoven a zajišťoven v EU. Určité změny českého práva přijaté v roce 2021 vytvořily dočasný monopol určité pojišťovny na soukromé zdravotní pojištění, které je za určitých podmínek povinné pro některé cizince pobývající v České republice. Novelizované české právní předpisy brání občanům ve výběru jiné pojišťovny. Kromě toho brání pojišťovnám vykonávat v České republice související činnosti. Komise se proto domnívá, že české právní předpisy jsou v rozporu s ustanoveními směrnice Solventnost II. Ustanovení směrnice zejména stanoví, že pojistník může uzavřít smlouvu s jakoukoli pojišťovnou, která má řádné povolení k činnosti v kterémkoli členském státě. To lze učinit, pokud uzavření smlouvy není v rozporu s příslušnými právními předpisy na ochranu obecného zájmu a pokud je povolení pojišťovny platné pro celou EU a týká se činnosti vykonávané v rámci volného pohybu služeb. Česká republika má nyní dva měsíce na to, aby přijala nezbytná opatření k nápravě nedostatků zjištěných Komisí. Pokud Komise neobdrží uspokojivou odpověď, může se rozhodnout zaslat odůvodněné stanovisko,“ uvedla Evropská komise.

Více informací ZDE: www.senat.cz/xqw/webdav/pssenat/original/108870/91307

oPojištění.cz
informace ze světa pojištění a risk managementu

Zpravodajský portál, který poskytuje komplexní zpravodajství ze světa pojištění a risk managementu. Denně přináší aktuální zprávy o vývoji pojistného trhu, odborné analýzy, informace o nabízených pojistných produktech a rozhovory s významnými osobnostmi pojišťovnictví.

Více informací na: www.opojisteni.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář






?
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688