mzv.cz (MZv ČR)
Ze světa  |  22.08.2023 14:46:00

První evropský závod firmy TSMC na výrobu mikročipů vznikne v Drážďanech

Střední Německo vítá další investici v oblasti výroby mikročipů. Přední světový výrobce TSMC z Tchaj-wanu, který pokrývá 30% světové spotřeby čipů, hodlá vystavět ve spolupráci s firmami Bosch, Infineon a NXP v Drážďanech svou první evropskou továrnu. Investice bude mít počáteční hodnotu 10 miliard EUR a zaměstná přibližně 2.000 kvalifikovaných odborníků. Zahájení výstavby závodu je plánováno během druhé poloviny roku 2024, výroba by zde měla začít v roce 2027. Jedná se o největší firemní investici v Sasku od roku 1990, místní politici toto rozhodnutí považují za nejlepší zprávu roku, ne-li desetiletí.

Spolková i saská vláda nadšeně přivítaly definitivní rozhodnutí tchajwanského koncernu TSMC vystavět svou první evropskou továrnu v Drážďanech, oficiálně oznámené 8. srpna 2023. Odborné komentáře v této souvislosti hovoří o nové etapě průmyslového rozvoje Saska, jejíž význam je srovnatelný s prvními velkými investicemi v regionu po znovusjednocení Německa počátkem 90. let 20. století. Tento projekt značně posílí pozici a realizaci záměrů technologického hubu Silicon Saxony, který je již nyní největší čipovou aglomerací v Evropě. Nový závod TSMC by mohl posunout Silicon Saxony na celosvětové úrovni mezi vůbec nejvýznamnější technologické huby v oblasti výroby čipů. Výstavba podniku začne v blízkosti drážďanského letiště a stávající továrny Bosch ve druhé polovině příštího roku, na 50hektarovém pozemku vznikne unikátní projekt výroby čipů na základě 22- 28 nanometrové technologie. Budoucími odběrateli čipů z drážďanského závodu TSMC se stanou především výrobci z oblasti automobilového průmyslu. Svobodný stát Sasko tento projekt v nejbližší době podpoří významnými investicemi do rozvoje infrastruktur v oblasti zásobování vodou a energiemi.


V současné době vyrábí v Drážďanech mikročipy tyto společnosti:

GlobalFoundries – 3.200 zaměstnanců, zahájení výstavby továrny v roce 1996
Bosch – 500 zaměstnanců s plánem zvýšení na 700, zahájení výroby 2021
X-Fab – 500 zaměstnanců, výroba od roku 2007
Infineon – 3.250 zaměstnanců, výroba od roku 1995, ohlášení podstatného rozšíření výroby v roce 2023

Pro úplnost připomínáme i plánovanou investici firmy Intel v Magdeburgu, který leží v sousedním Sasku-Anhaltsku. Intel letos v létě oznámil navíc svůj záměr vybudovat další továrnu na výrobu mikročipů v polské Vratislavi.

Dne 7. září 2023 by mělo být v Drážďanech založeno nové podnikatelské sdružení, nazvané „Chip – Allianz“, jehož cílem je rovněž podpora dalšího rozvoje výroby čipů v Sasku. Zatím není známo, kdo má být členem tohoto sdružení, ani jaký bude jeho vztah k výše uvedenému hubu Silicon Saxony. Saská vláda kromě toho již počátkem letošního března oznámila v Bruselu záměr iniciovat vznik „Evropské aliance výrobců polovodičů“, jejímiž členy by mělo být kromě Saska dalších 12 evropských regionů z 9 ČS EU, ve kterých se nacházejí závody na výrobu čipů. Mezi předpokládanými členskými regiony aliance je uváděn i Jihomoravský kraj. Aliance by měla vzniknout během první poloviny roku 2024.

Drážďanská továrna TSMC je nejen saským úspěchem, ale i jedním z kroků v dosažení cíle EU na výrobu 20% světové spotřeby čipů do roku 2030. Nyní činí evropský podíl méně než 10%. Projekt je tedy plně v souladu s Evropským aktem o čipech, schváleným v letošním dubnu a předpokládané dotace mohou dosáhnout až 5 miliard EUR. Zúročí se tak několikaletá snaha spolkové i saské vlády a podpoří se výroba a další rozvoj místního automobilového průmyslu. Budoucími odběrateli čipů TSMC z Drážďan budou například saské automobilové závody firem Porsche (závod v Lipsku), Volkswagen (závod na elektromobily ve Zwickau) a BMW (závod v Lipsku).

Koncentrace vysoce specializovaných závodů s sebou přinese i řadu problémů, například se očekává nedostatek kvalifikovaného personálu. Uvažuje se o zřízení speciálního vzdělávacího programu, tzv. Čipové akademie“, neboť již nyní si menší výrobci stěžují, že nadnárodní koncerny dokáží jejich zapracované zaměstnance odlákat. Vznik tohoto školicího střediska rovněž finančně podpoří Svobodný stát Sasko.

V oborech souvisejících se softwarem, polovodiči a telekomunikacemi pracuje v Sasku nyní víc než 76.000 lidí, cílem je navýšit jejich počet v nejbližších 10 až 15 letech o dalších 30 000 osob, celkově by tak zde v tomto oboru působilo více než 100.000 profesionálů. Připravované vzdělávací a rekvalifikační programy předpokládají i podporu vyššího zapojení žen a zaměstnanců vyšších věkových kategorií do výroby čipů. Kromě čipových gigantů hledají zaměstnance i společnosti jako Zeiss, Jenaoptik či Vodafone, zastoupení mají i výrobci solárních panelů a specializovaní výrobci chemických polotovarů. Kvůli nedostatku disponibilních odborníků v Sasku hodlá vedení TSMC přesunout do nového závodu v Drážďanech zhruba 10% zaměstnanců (z plánovaného počtu 2000) z již existujících asijských závodů této firmy.

Druhým úskalím se jeví zásobování továrny vodou, což představovalo pro TSMC problém i na Tchaj-wanu. V Drážďanech je zvýšená spotřeba vody ze strany továren rovněž patrná, spotřebují zhruba polovinu celkového množství a jejich nároky stoupají. Proto byl v uplynulých dvou letech vybudován systém 15 vrtů poblíž řeky Labe, které využívají spodní vodu a v průmyslové kvalitě ji dodávají do továrny Infineonu, kde se dále čistí.

Rozvoj čipového průmyslu je jedním z pilířů inovativního přístupu k budoucímu rozvoji saské ekonomiky v souladu s aktuálními průmyslovými trendy a s postupným nárůstem významu elektromobility pro dopravní systémy a infrastrukturu. Z nových průmyslových projektů v Sasku mohou profitovat i české společnosti z blízkého či vzdálenějšího okolí, předpokládáme i zesílení spolupráce v oblasti výzkumu a vzdělání. Na druhé straně případný odliv kvalifikovaných českých expertů na výrobu mikročipů do Saska by mohl být brzdou pro další rozvoj výroby čipů v ČR, především plánovaného rozšíření kapacit závodu americké firmy Onsemi v Rožnově pod Radhoštěm. Někteří ekonomičtí odborníci rovněž kritizují vysokou výši německých dotací, poskytovaných na rozvoj výroby mikročipů, protože s tím spojený nárůst daňového zatížení může být podle jejich názoru brzdou pro rozvoj jiných průmyslových odvětví a může rovněž do jisté míry deformovat podnikatelské prostředí.


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Ze světa:

Ne 10:47  China's urban passenger trips jump 27.7% in 2023 China state infooffice (scio.gov.cn)
Ne 10:47  China's bond market issuances hit 7.16 trln yuan in March China state infooffice (scio.gov.cn)
Ne   3:03  A regional outbreak of severe storms with strong, potentially long-track tornadoes US National Weather Service (weather.gov)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688