muni.cz (Masarykova univerzita)
Z regionů  |  21.08.2023 09:59:58

Univerzitní centrum v Telči slouží vzdělávání i kulturním akcím. Už osmnáct let

Univerzitní centrum v Telči slouží vzdělávání i kulturním akcím. Už osmnáct let

Univerzitní centrum Telč (UCT) vytváří už od roku 2005 ve svých zrekonstruovaných prostorách především zázemí aktivitám Masarykovy univerzity.

Univerzitní centrum Telč sídlí v objektu bývalé jezuitské koleje ze 17. století.
Univerzitní centrum Telč sídlí v objektu bývalé jezuitské koleje ze 17. století.

Foto: archiv

 

Programy celoživotního vzdělávání, semináře, konference, přednášky, mezinárodní hudební kurzy, zázemí pro akce jednotlivých fakult MU, letní i zimní školy či stálá expozice Míly Doleželové. Tyto všechny aktivity hostí ve svých prostorách Univerzitní centrum Telč, které spravuje Kulturní centrum MU.

Lucie Zemanová v UCT už šestým rokem pracuje jako organizační referentka. Do kanceláře pana ředitele jsem nastoupila v květnu 2018. S nadsázkou říkám, že se tímto místem uzavřel jeden z kruhů mého života. V letech 19942000 jsem totiž studovala na Vyšší odborné škole Jihlava, která měla právě v budově bývalých jezuitských kolejí své dislokované pracoviště. Nynější Univerzitní centrum MU v Telči se tedy prolíná takřka celým mým životem, vysvětluje rodačka z Jihlavy.

Lucie Zemanová pracuje v UCT šestým rokem.
Lucie Zemanová pracuje v UCT šestým rokem.

Foto: Patrik Krolák

 

V prostředí cestovního ruchu se Lucie Zemanová pohybuje na různých pozicích v různých institucích více než dvacet let. Celý život je přitom spjatá s Vysočinou. Většinu dětství a mládí jsem prožila v krajině Žďárských vrchů. Krajina pod Javořicí mi učarovala, stejně tak romantické prostředí historického městečka Telče. Našla jsem zde svůj druhý domov, vybrala si muže, vdala se a vychovala dvě dcery. V současnosti se pokouším ukončit studium na VŠPJ v Jihlavě, též v oboru cestovní ruch, abych mohla získat bakalářský titul, přibližuje.

V Univerzitním centru Telč se na organizaci akcí podílí desetičlenný tým včetně ředitele Jaroslava Makovce. Práce v univerzitním centru přináší mnohé úsměvné příhody. Díky vytíženosti se u nás vystřídá mnoho lidí, a ne vždy vše plyne jednoduše a poklidně. Drobné těžkosti, kdy nám ubytovaní hosté pravidelně odvážejí klíčky od pokojů, vstupní či parkovací karty a výměnou nám zanechávají různé svršky, snubní prsteny nebo inzulinové injekce, jsou někdy nahrazeny i dramatičtějšími událostmi. Zažili jsme třeba výjezd hasičské jednotky, kdy se při vaření podařilo spustit požární hlásiče kouřem z mikrovlnky. Po skončení incidentu někteří evakuovaní zjistili, že stojí venku ve sněhu jen v ponožkách. Policejní jednotky jsme naposledy povolali i k odchytu uprchlého páva, který k nám zavítal při útěku z nedalekého ranče. Křik poštolek a žebrání kosích mláďat na nádvoří řešíme domluvou. Mimochodem - příjmení našeho správce je Drozd, s úsměvem vypráví Lucie Zemanová.

Zázemí UCT, například historický přednáškový sál, využívají nejvíce fakulty a pracoviště MU.
Zázemí UCT, například historický přednáškový sál, využívají nejvíce fakulty a pracoviště MU.

Foto: archiv

 

Objekt bývalé jezuitské koleje ze 17. století, ve kterém UCT sídlí, je druhým největším komplexem budov v Telči. Masarykova univerzita jej získala v roce 2002, kdy v něm zahájila první vzdělávací aktivity. Samotné Univerzitní centrum Telč bylo založeno v roce 2005. V letech 20092011 prošly prostory rozsáhlou rekonstrukcí. Každoročně hostí UCT přibližně 130 akcí, z toho je více než polovina spojena i s využitím ubytování přímo v centru. Ubytovací kapacita našeho centra je 70 lůžek a každý rok se u nás ubytuje okolo 1 500 hostů. Za posledních deset let jsme ubytovali přes dvanáct tisíc návštěvníků. Letos prošly velkou rekonstrukcí také studentské pokoje, kde palandy nahradily pohodlné postele, nově přibyl kuchyňský kout a zrenovovány byly i koupelny na pokojích. Už teď máme pozitivní ohlasy, že rekonstrukce přinesla ubytovaným hostům daleko víc komfortu, vyjmenovává Lucie Zemanová.

Knihovna i kavárna

V posledních letech se podařilo prostory UCT více otevřít i pro telčskou veřejnost. Návštěvníci Telče mohou využívat zrekonstruované nádvoří, kde je v přízemí otevřena také univerzitní kavárna. Součástí objektu je i univerzitní knihovna a recepce s pobočkou Munishopu. Příjemné prostředí kavárny a univerzitní knihovny samo vybízí k výstavám, koncertům či přednáškám. V průběhu deseti let se u nás konalo více než 1180 vzdělávacích či kulturních akcí, z toho skoro polovina byla vícedenních. Mnoho akcí pořádáme ve společné produkci našich partnerů a kolegů, zejména telčských poboček Národního památkového ústavu či Muzejního spolku a Muzea Vysočiny Jihlava. Dlouhodobým záměrem MU je rozvíjet prostřednictvím univerzitního centra spolupráce s místními partnery: krajem Vysočina, městem Telč, Ústavem teoretické a aplikované mechaniky AV ČR, ZUŠ Telč, GOB a SOŠ Telč, Panským dvorem a dalšími. Právě spolupráce s institucemi v Telči pro nás představuje velký potenciál do budoucna, naznačuje Lucie Zemanová.

Tradiční součástí aktivit UCT je i Univerzita třetího věku (U3V), kterou v Telči provozuje Masarykova univerzita již od roku 2006. V rámci MU patří tento soubor programů celoživotního vzdělávání zaměřeného na vzdělávání seniorů k vysoce oceňovaným projektům. V Telči byla myšlenka na provoz kurzů pro seniory spojena hned se samým začátkem vzniku centra. První kurzy se nakonec konaly od roku 2006 a byly přivítány s velkým zájmem, kterému se těší dodnes. Při zakončení kurzu pořádá U3V vždy výlety pro účastníky. V minulosti jsme takto navštívili třeba již zaniklou středověkou ves Pfaffenschlag u Slavonic, zahrady v Kroměříži nebo klášter v Nové Říši. Letos jsme absolvovali celodenní exkurzi po památkách měst Polná a seznámili se s dosud živou historií případu vraždy Anežky Hrůzové, přibližuje Lucie Zemanová.

Stálá expozice Míly Doleželové je otevřena už třetí měsíc. Zaznamenala velký zájem.
Stálá expozice Míly Doleželové je otevřena už třetí měsíc. Zaznamenala velký zájem.

Foto: Lucie Zemanová

 

Stálá expozice Míly Doleželové

Významnou událostí pro UCT bylo letos v červnu otevření stálé expozice všestranné umělkyně Míly Doleželové. Zájemci mohou obdivovat více než 170 obrazů a kreseb této svébytné malířky světového významu. Její díla najdete v soukromých i veřejných sbírkách v Mexiku, Velké Británii, Francii, Izraeli nebo Spojených státech. Naplnila se tak naše dlouholetá snaha o návrat díla Míly Doleželové do Telče, kde mnoho let působila a čerpala inspiraci. V uplynulých dvou letech jsme uspořádali už dvě menší výstavy jejích děl, ale teprve se stálou expozicí dostalo její rozsáhlé dílo prostor, který si zaslouží. V této chvíli je výstava otevřena již třetí měsíc a zaznamenala obdivuhodný zájem a ocenění ze stran zasvěcených odborníků i veřejnosti, s potěšením uvádí Lucie Zemanová.

Hudební akademie i letní tábor pro zrakově postižené

Zázemí UCT v letních měsících využívají pro své potřeby především fakulty a pracoviště Masarykovy univerzity. Mezi tradiční akce patří také Letní škola pro doktorandy, hudební a výtvarné dílny U3V či Letní škola evropských studií Diplomatické akademie MZV ČR. Z dalších letních akcí zde bývají pravidelně kurzy angličtiny pořádané Jazykovou školou při FF MU. Letos poprvé na ně navázal i víkendový kurz francouzského jazyka s rodilými mluvčími a lektory z Alliance Française Brno. Letní program v Univerzitním centru Telč nabízí pravidelně i mezinárodní hudební kurzy. Studenti konzervatoří a vysokých hudebních škol z celého světa se přijíždějí účastnit Music Academy Telč, dříve známé jako Francouzsko-česká hudební akademie v Telči.

Nádvoří UCT ožívá každé léto koncerty studentů Music Academy Telč.
Nádvoří UCT ožívá každé léto koncerty studentů Music Academy Telč.

Foto: Lucie Zemanová

 

Do Telče se letos po deseti letech vrátila i Letní škola nevidomých. Mezinárodní letní tábor pro mládež se zrakovým postižením (ICC) se navíc koná po tříleté covidové pauze, kdy probíhal pouze virtuálně. Letní tábor pro studenty ve věku od 16 do 21 let pořádá Středisko pro pomoc studentům se specifickými nároky Teiresiás MU ve spolupráci s ICC Association se sídlem v rakouském Linci už poosmadvacáté. V minulosti tábor postupně hostila už většina evropských zemí. V České republice se konal dvakrát, v letech 2005 a 2013. Jsme moc rádi, že zahajovacího večera se zúčastnil i rektor Masarykovy univerzity Martin Bareš, přibližuje Lucie Zemanová.

Kovová plastika akademického sochaře Josefa Klimeše na nádvoří s názvem Každý má právo na vzděláni.
Kovová plastika akademického sochaře Josefa Klimeše na nádvoří s názvem Každý má právo na vzděláni.

Foto: Lucie Zemanová


Plastika Josefa Klimeše i výstava Tomáše Kubíka

Na nádvoří centra je od začátku léta instalovaná kovová plastika akademického sochaře Josefa Klimeše nazvaná Každý má právo na vzděláni. Vznikla pro výstavu EXPO v roce 1958 v Bruselu a až do roku 2015 ji autor pokládal za ztracenou. Telč je prvním místem, kde je tato přes čtyři metry vysoká socha instalovaná po náročné několikaleté opravě. Socha ozdobí nádvoří až do konce října.

Ještě do konce srpna potrvá v malé galerii a univerzitní kavárně výstava obrazů a kreseb Tomáše Kubíka. Tento přední představitel hyperrealistické malby na výstavě prezentuje díla z let 19982023. K vidění je zejména výběr z obrazových cyklů poslední doby - Projekt Michelangelo, Smrt a dívka a cyklus portrétů nazvaný Portrétní dokument v renesančním stylu.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář


Přečtěte si také:

06.06.2023Univerzitní centrum Telč chystá kulturní program na léto muni.cz (Masarykova univerzita)
25.10.2022Hradec Králové: Dotace na kulturní a sportovní akce 2023 - I. kolo Hradec Králové (hradeckralove.org)
18.07.2022Boleslavské kulturní léto nabízí řadu akcí Mladá Boleslav (mb-net.cz)



Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688