Research (J&T BANKA)
Akcie v ČR  |  21.08.2023 09:47:15

Pražská burza také podlehla negativnímu sentimentu, ale udržela se pod jednoprocentním poklesem - Ranní přehled

Komentář k akciovému trhu
Pražská burza - Index PX: 1,351 bodů (-0.8% d/d); objem: 371 mil.

Páteční obchodování navázalo na předchozí dny, kdy dominoval negativní tržní sentiment, a dále prohlubovalo týdenní ztráty. Většina hlavních evropských indexů v průběhu dne oslabovala o více než 1 % a zámořské akciové indexy po otevření trhu také neomylně zamířily do červených čísel. Ze sektorového pohledu si drobné zisky hájily pouze utility, drobné ztráty si držely také telekomunikace. V nemilosti investorů se naopak ocitly realitní a spotřebitelské tituly.

Pražská burza nebyla výjimkou, ale v porovnání se západoevropskými protějšky byl pokles o 0,83 % na 1 350,47 b. ještě milosrdný. Drobné zisky se podařilo udržet pouze akciím Colt CZ Group (567 , +1,25 %) a Philip Morris ČR (17 500 , +0,92 %), byť za nízké likvidity. Propadlíky dne byly akcie Kofoly (260 , -2,62 %) a Erste Group Bank (792 , -2,1 %).

Zobchodovaný objem zaostal za dlouhodobým průměrem, když dosáhl přibližně jeho poloviny.

USA - Dow Jones: 34,501 (+0.1%); S&P500: 4,370 (-0.0%); Nasdaq: 13,291 (-0.2%)

Akcie na Wall Street si během páteční seance vybraly oddechový čas. Indexy po většinu dne hledaly jasný směr, na trzích však chyběla významnější kurzotvorná zpráva. Mírné uklidnění přinesl pouze ústup výnosů na dluhopisech z lokálních maxim. Hlavní index S&P 500 nakonec ztratil necelý jeden bod (-0,01 %; 4 369,71 b.). Celkově však prodloužil sérii poklesů již na třetí týden v řadě, což je nejhorší výsledek od února.

Cena bitcoinu (-6,19 %; 26 167,5 USD) pokračovala ve volném pádu již druhý den v řadě v reakci na zprávu deníku The Wall Street Journal ohledně postupného zbavování se pozic v oblíbené kryptoměně ze strany Elona Muska a jeho společností.

Nedařilo se ani čínským titulům obchodovaných v USA kvůli dalším problémům se splátkou dluhu, tentokrát tamního finančního gigantu Zhongzhi Enterprise Group. Investoři se tak obávají, že problémy a pád realitního trhu v Číně se přelévá také do finančního sektoru.

Komentář k devizovému trhu

Závěr týdne byl na devizových trzích smíšený. Koruna k euru v pátek mírně posílila, z ranních 24,10 CZK/EUR se po 3 týdnech vrátila na úroveň 24,0 CZK/EUR. Podobně na tom byl i maďarský forint (+0,6 % d/d; 383 HUF/EUR).

Jasný trend nadále postrádal eurodolarový trh, kde obchodování kolísalo těsně pod hladinou 1,09 USD/EUR. Následně koruna k dolaru posílila téměř o 10 haléřů na 22,05 CZK/USD.

Kalendář – významné události

08:00 – Německo: PPI (červenec)

J&T BANKA, privátní a investiční banka úspěšných

Od roku 1998 nabízí služby a poradenství, které řeší nejen současné potřeby klientů, ale zohledňují i širší rodinné vztahy a delší časový horizont. Ochraňují majetek nejen před ekonomickými vlivy, ale i proti legislativním změnám a životnímu běhu. Zahrnují multigenerační správu majetku a nástupnictví, investiční poradenství, obchodování s cennými papíry, správu a strukturování majetku či služby life-style managementu. Vedle komplexních služeb family office a privátního bankovnictví poskytuje specializované financování v oblasti real estate a podnikových akvizic.

Do bankovního holdingu J&T Finance Group SE patří kromě české J&T Banky její slovenská pobočka, J&T Banka d.d. v Chorvatsku a slovenská bankovní skupina 365 (dříve Poštová banka).

Více informací na: www.jtbank.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Okomentovat na twitteru

Okomentovat na facebooku






Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688