mzv.cz (MZv ČR)
Ze světa  |  18.08.2023 20:14:00

Využití malých satelitů hraje nepostradatelnou roli v širší vesmírné ekonomice a české firmy si to uvědomují.

Využití malých satelitů hraje nepostradatelnou roli v širší vesmírné ekonomice a české firmy si to uvědomují.

18.08.2023 / 19:56 | Aktualizováno: 18.08.2023 / 20:14

Začátkem srpna proběhl, na Utah State University, již 37. ročník konference SmallSat Expo, kterého se poprvé účastnili i zástupci Brněnského kosmického klastru - Brno Space Cluster - spojuje zástupce firem, univerzit a výzkumných center, kteří společně pracují na projektech pro Evropskou vesmírnou agenturu v hodnotě více než 80 milionů EUR. Cílem agentury je pomáhat firmám v jihomoravském kraji být aktivní a konkurenceschopný v komerčním vesmíru. Účast na SmallSat Expo, jedné z největších a nejprestižnějších událostí, v oblasti malých satelitních technologií na světě českým zástupcům otevřela další prostor k prezentaci mezi špičkovou komunitou v oboru. Jedním z klíčových diskutovaných témat letošního ročníku byl pokrok v technologii malých družic. Akce propojuje zástupce vlád, průmyslu, velkých korporací a akademické obce. Letošní akce přilákala na 4000 účastníků, přes 260 komerčních vystavovatelů ze 44 zemí světa. Přítomni byli zástupci USA, Kanady, Austrálie, Evropy (Itálie, Německo, Polsko, Česká republika, Rakousko, UK, Španělsko, Bulharsko, Nizozemí, Francie) a Asie, kterou zastupoval, Tchaj-wan, Jižní Korea a Japonsko, které se jako jediné představilo formou národního stánku. Zástupci českých firem, kteří se akce účastnili díky finanční podpoře projektů na podporu ekonomické diplomacie (PROPED) měli možnost představit inovativní projekty a špičkové technologie, absolvovat několik zasedání věnovaných diskusi o obchodních modelech, tržních trendech a investičních příležitostech v odvětví malých družic. Kromě toho proběhlo nespočet B2B setkání s potenciálními zákazníky, partnery a investory, které firmám poskytly nová partnerství a spolupráci na mezinárodní úrovni.

V uplynulém desetiletí došlo v oblasti vesmíru k nebývalému nárůstu počtu družic. S více než 4 000 provozními družicemi na oběžné dráze se zvýšily obavy z kosmického odpadu a možných kolizí. S rostoucím počtem družic a dalších komerčních vesmírných aktivit je stále důležitější mít nástroje pro řízení vesmírného provozu. Vládní agentury, jako je NASA, FCC (Federal Communication Commisssion) a Space Force USA, výrazně investují do technologií, které zachovají a umožní svobodu navigace ve vesmíru. I když existují větší platformy, jejichž cílem je plnit podobné úkoly, malé družice (dále jen SmallSats) představují účinný a ekonomický způsob, jak zabránit přetíženým oběžným drahám a snížit potřebu provozních družic provádět orbitální manévry, aby se vyhnuly nekontrolovanému odpadu. Technologie roje zvyšuje efektivitu těchto typů operací, protože roje družic SmallSat by mohly být umístěny na oběžnou dráhu před většími družicemi a účinně "zametat" volnou cestu pro hlavní družici mise. Kromě toho jsou SmallSats důležitými nositely vesmírné ekonomiky, kdy pozorování země, komunikace a další služby jsou dnes velmi často provozované právě na malých družicích. Zatímco SmallSats nadále hrají nepostradatelnou roli v širší vesmírné ekonomice, analytici NSG (National System for Geospatial Intelligence) předpokládají v příštích deseti letech jejich další nárůst. Společnosti, které pracují na využití SmallSatů pro servis na oběžné dráze a řízení kosmického provozu, zaznamenávají již v současnosti nárůst poptávky po službách, protože potřeba udržovat bezpečnou navigaci ve vesmíru bude stále důležitější. Kromě toho konference uvedla několik zajímavých novinek v satelitním průmyslu. Společnost Momentus představila svoji první satelitní platformu M 1000 založenou na orbitálním přenosovém prostředku Vigoride. Nízkonákladová platforma nabízí velkou kapacitu a špičkový výkon až 3 kW. Společnost Moog předvedla svou malou satelitní pohonnou jednotku pro solární pole (SADA), kompaktní řešení napájení pro polohování solárních polí. Tato inovace nabízí lepší účinnost pro malé družice.

Potenciál nárůstu SmallSats a inovací v této oblasti si uvědomují i české firmy, které se zabývají výrobou komponentů a subsystémů v oblasti SmallSats. Vstup České republiky do ESA v roce 2008 vytvořil první předpoklad k tomu, aby se ČR mohla podílet na přípravě špičkových technologií a pokrokových aplikací družicových systémů, které pak nacházejí uplatnění v celé řadě oborů, jako je doprava, logistika, zemědělství, řízení nakládání s přírodními zdroji, sledování životního prostředí, smart cities a v mnohých dalších. K rozvoji kosmických aktivit přispívá i Národní kosmický plán ČR 2020-2025 směřující k tomu, aby ČR hrála významnou roli v rámci mezinárodního společenství v oblasti kosmických aktivit a souvisejících oblastech a aby se tak zvyšoval vliv ČR na evropské i globální scéně. V neposlední řadě hraje významnou roli i v Praze sídlící agentura EUSPA European Global Navigation Satellite Systems Agency) ze kterého těží i české firmy, protože na trh přichází více vesmírných aplikací a produktů, které pocházejí z České republiky.

Účast českých firem TRL Space, Zaitra, CORAC Engineering, World from Space, Groundcom a Spacemanic, na SmallSat Expu v Utahu tak představovala skvělou příležitost jak na tyto aktivity navázat. České firmy v průběhu týdenního programu představily partnerům, potenciálním zákazníkům a dodavatelům od inteligentních řešení zpracovávání dat pro vesmírné mise zahrnující edge computing a umělou inteligenci, modulární škálovatelná a odolná telekomunikační řešení pro vesmírné aktivity až po poskytování letově ověřených, inovativních a spolehlivých nanosatelitních řešení a řešení pozemních stanic na míru. Kromě panelových diskusí a prezentací konference poskytla také platformu pro navazování kontaktů a sdílení znalostí. Účastníci měli možnost navázat kontakty se špičkami v tomto odvětví jako např. zástupci vesmírných agentur NASA, JAXA, nebo obrovských korporací Airbus, Mitsubishi Electric USA, či v poslední době rychle rostoucí SpaceX. Konference také nabídla cennou platformu pro zkoumání nových pokroků, diskusi o průmyslových trendech a podporu inovací v sektoru malých družic. To potvrzuje i vyjádření jednoho z účastníků mise Libora Pala z TRL Space „Z mého pohledu šlo o velmi úspěšnou konferenci, na které jsem získal spoustu nových kontaktů, zajímavé postřehy a větší přehled o aktuální situaci na trhu ve „space průmyslu“. V průběhu konference jsem navštívil i technické „side meetingy“, kde byly prezentovány aktuální trendy, aktuální technické vymoženosti a tyto poznatky budu používat i prezentovat v naší společnosti pro další mise a projekty. Tím, že konference koncentruje společnosti z celého světa, došlo k velké úspoře mého času na hledání společností a kontaktů potřebných pro naše projekty, cestování na osobní schůzky a také k možnosti hledat společnosti, o kterých u nás v Evropě nevíme“.

SmallSat Utah

SmallSat Utah

Pro Českou republiku byla účast na konferenci jakýmsi prvním vstupem mezi již dlouhodobě vytvářenou komunitu klíčových hráčů v oblasti inovativních technologií SmallSats. České firmy se utvrdily v tom, že i přes značnou konkurenci v této oblasti jejich inovativní řešení v oblasti malých družic rozhodně dokážou oslovit i v mezinárodním měřítku.

Generální konzulát v Los Angeles bude na základě vyjádření zúčastněných firem usilovat o podporu účasti České republiky na zmiňované akci i v příštím roce. Jde o obor, ve kterém dosahujeme vynikajících výsledků a který potvrzuje naši vyspělost v oblasti inovativních technologii. To působí pozitivně i na potvrzení našeho dobrého jména ve světě a vytváří důvěru v naše technologie i pro další obory.

Zpracovala: Jana Přikrylová, ekonomická diplomatka , Generální konzulát ČR v Los Angeles


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688