Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Akcie ve světě  |  18.08.2023 16:39:10

Příznivá data z USA a obavy vzbuzující čínská ekonomika (Komentář)

Tento týden zveřejněné statistiky průmyslové produkce pozitivně překvapily jak v Evropě, tak i USA, a stejně tomu bylo také v případě amerických maloobchodních tržeb. Průmyslová produkce eurozóny v červnu meziměsíčně vzrostla o 0,5 %, zatímco podle tržního konsensu měla pouze stagnovat. To, že nakonec produkce za celou eurozónu dopadne oproti původním odhadům lépe, bylo již zřejmé po zveřejnění údajů pro jednotlivé členské státy. Za červnovým růstem přitom stál především vývoj v Irsku, kde běžně velmi volatilní data ukazují na zvýšení průmyslové produkce o výrazných 13,1 % m/m. Ze čtyřech největších ekonomik eurozóny však byla produkce meziměsíčně vyšší pouze v Itálii (o 0,5 %). V Německu, Francii a Španělsku naopak klesla, a to ve všech případech poměrně rychlým tempem kolem 1 % m/m. S pozitivním překvapením pak bylo spojeno také zveřejnění měsíčních dat z USA za červenec. Průmyslová produkce zde vzrostla meziměsíčně o 1,0 %, oproti očekáváným +0,3 %. Celkové maloobchodní tržby pak byly meziměsíčně vyšší o 0,7 % (konsensus činil +0,4 %). Růst v rámci tzv. kontrolní skupiny, která je očištěna o vliv volatilních položek a je více směrodatná z hlediska vývoje reálné spotřeby amerických domácností, dosáhl dokonce 1 % m/m (konsensus činil 0,5 %). Poslední měsíční indikátory z reálné ekonomiky USA tak zatím bezprostřední riziko vzniku recese neindikují. Nadále ale platí to, že především předstihové ukazatele pro průmysl (evropský i americký) vykreslují pesimistický obrázek blízké budoucnosti.

Písemný záznam z posledního zasedání amerického Fedu zachytil obavy centrálních bankéřů z toho, že by inflace mohla zůstat zvýšená po delší dobu. Někteří centrální bankéři oproti proinflačním rizikům však již zmiňovali i riziko možného zhoršení hospodářského vývoje. Jednota názorů mezi členy FOMC tak byla ve srovnání předchozími zasedáními menší. Přes výše zmíněná pozitivní data z reálné ekonomiky USA nakonec dolarové sazby na krátkých splatnostech zůstaly v mezitýdenním srovnání v podstatě beze změny. Finanční trhy tedy další zvyšování úrokových sazeb Fedu nadále nečekají (zvýšení sazeb na následujícím zářijovém zasedání dávají šanci pouze ve výši 10 %, zatímco pro listopadové zasedání je to zhruba 25 %). K mírnému nárůstu tento týden došlo pouze u sazeb s delšími splatnostmi (2 až 3 roky), a to o zhruba 10 bb. Prozatímní odolnost americké ekonomiky tedy spíše podle investorů povede k tomu, že úrokové sazby zůstanou vyšší po delší dobu, než aby dále rostly. První snížení amerických úrokových sazeb finanční trhy aktuálně zaceňují zhruba na jaře příštího roku. Další informace ohledně kroků centrálních bank by mohlo v příštím týdnu přinést symposium v Jackson Hole, které je na programu od 24. do 26. srpna.

Růst globálních úrokových sazeb tlumily množící se obavy ohledně stavu čínské ekonomiky. Data tamní průmyslové produkce a maloobchodních tržeb za červenec zveřejněná v tomto týdnu výrazně zklamala. Jedná se tak o další předstihové indikátory, které ukazují na přetrvávající slabost čínské ekonomiky, navíc v prostředí klesajících cen (i když tedy hlavně vlivem levnějších komodit). Tamní centrální banka ve výsledku tento týden mírně snížila úrokové sazby a další uvolnění měnové politiky bude podle nás ještě následovat. S problémy se navíc stále potýká pro čínskou ekonomiku důležitý realitní sektor.

Zvýšená riziková averze spojená s děním v Číně přispěla k posílení amerického dolaru. Ten během tohoto týdne vůči euru zpevnil o přibližně 0,7 %. Česká koruna navzdory tomu za celý týden mírně posílila o zhruba 0,3 %. Zatímco globální nálada rozvíjejícím se trhům, mezi které patří i ten s českou korunou, v tomto týdnu nepřála, tak tento negativní vliv byl na korunovém trhu vyvážet efektem plynoucím z růstu tržních sazeb. Investoři totiž postupně snižují sázky na míru, s jakou podle nich bude ČNB do konce letošního roku snižovat úrokové sazby. Nyní finanční trh zaceňuje snížení v rozsahu 50-75 bb. Podle nás je to však stále hodně, když snižování úrokových sazeb ze strany ČNB očekáváme až v příštím roce.

Autor: Martin Gürtler

Tyto zprávy pro vás vytváří Investiční bankovnictví KB.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Akcie ve světě:

Pá 15:25  Výsledky Chevronu za 1Q roku smíšené Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)
Pá 10:40  Anglo American odmítla rezolutně nabídku na převzetí od BHP Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)

Přečtěte si také:

25.01.2024Žádné změny ze strany ECB a další silná data z USA (Komentář) Investiční bankovnictví (Komerční banka)
04.01.2024Německá inflace nepatrně pod odhady a silná data z USA (Komentář) Investiční bankovnictví (Komerční banka)
20.10.2023Pozitivní signály z robustní ekonomiky v USA a oživení v Číně (Komentář) Investiční bankovnictví (Komerční banka)
18.10.2023USA: Příznivá data z maloobchodu Research (Česká spořitelna)



Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688