Vlada.cz (Vláda)
Daně a účetnictví  |  15.08.2023 13:22:30

Informace k daňové uznatelnosti minimální výše poskytnutého daru u fyzických i právnických osob

Sekretariát Rady vlády pro nestátní neziskové organizace pro Vás připravil ve spolupráci s Generálním finančním ředitelstvím návodné informace související s oblastí daňové uznatelnosti minimální výše poskytnutého daru u fyzických i právnických subjektů dle POKYNU č. GFŘ–D –59 k jednotnému postupu při uplatňování některých ustanovení zákona č. 586/1992 Sb., o daních z příjmů, ve znění pozdějších předpisů.

Pokyn GFŘ nabyl účinnosti 1. 1. 2023 a lze ho poprvé použít za zdaňovací období, které započalo v roce 2023. V oblasti daňové uznatelnosti minimální výše poskytnutého daru nedošlo ani nedochází k žádným změnám.

Stále platí, že dle § 15 odst. 1 zákona o daních z příjmů (dále jen „ZDP“) lze dar poskytnutý fyzickou osobou uznat v základu daně za předpokladu, že jeho ÚHRNNÁ hodnota ve zdaňovacím období přesáhne 2 % ze základu daně nebo činí ALESPOŇ 1000 Kč. Slovo v „úhrnu“ znamená, že ve zdaňovacím období může být poskytnuta měsíčně částka 100 , ale za zdaňovací období se jedná v souhrnu o částku 1200 , pak je splněna podmínka pro uznatelnost daru.

Jiný daňový režim je u právnických osob, kde dle § 20 odst. 8 ZDP platí, že lze dar poskytnutý právnickou osobou uznat v základu daně za předpokladu, že jeho hodnota činí ALESPOŇ 2000 . To jinými slovy znamená, že pokud právnická osoba bude každý měsíc darovat částku 200 , v úhrnu za zdaňovací období bude sice splněn zákonný limit 2000 , nicméně nebude splněna podmínky MINIMÁLNÍ výše KAŽDÉHO poskytnutého daru ve výši 2000 . Pro právnickou osobu tak absentuje podmínka „úhrnu“ daru, je zde podmínka „minimální hodnoty daru“.

Zároveň je ve vysvětlivce č. 3 k § 20 odst. 8 ZDP (již dlouhodobě/tedy nejedná se o novinku), co musí obsahovat doklad k prokázání poskytnutého daru.

Poskytnutá bezúplatná plnění (např. dary) prokáže poskytovatel dokladem, ze kterého musí být patrno, kdo je příjemcem bezúplatného plnění, hodnota bezúplatného plnění, předmět bezúplatného plnění, účel, na který bylo bezúplatné plnění poskytnuto, a datum poskytnutí bezúplatného plnění. V případě, že 10% snížení základu daně činí méně než 2 000 , bude při splnění podmínky minimální hodnoty bezúplatného plnění 2 000 odpočítána pouze částka představující 10% základu daně. Při posuzování minimální výše hodnoty daru je nutné přihlédnout ke způsobu darování.

V příloze naleznete POKYN č. GFŘ – D - 59, který vydalo Generální finanční ředitelství.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





?

Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688