OPOJISTENI.CZ (OPOJISTENI.CZ)
Pojištění  |  16.08.2023 12:00:00

V Německu dojde na podzim k nárůstu pojistného v havarijním pojištění


16.8.2023 Produkty, Zahraničí

Na německém specializovaném portálu EFAHRER.com byl zveřejněn článek o vývoji „havarijního pojištění“ v Německu. Někteří pojistitelé a organizace pro ochranu spotřebitelů očekávají, že tento podzim se u tohoto segmentu pojištění zvýší pojistné. V daném článku se dále kriticky upozorňuje zejména na tu skutečnost, že příjmy pojistitelů provozujících pojištění motorových vozidel byly v posledních letech rekordní a přesto bylo pojistné pro tento rok již v roce 2022 zvýšeno. Proč má tedy dojít k dalšímu zdražení?

Organizace pro ochranu spotřebitelů a někteří němečtí pojistitelé počítají s tím, že pojistné u pojištění motorových a zvláště pak u havarijního pojištění vozidel vzroste. Klaus-Jürgen Heitmann, člen představenstva pojišťovací skupiny HUK Coburg (a také „Sprecher“ představenstva, tj. první mezi rovnými), která je v Německu lídrem v tomto segmentu pojištění, uvedl, že skupina v tomto roce očekává vysoké ztráty, resp. bude hluboko v červených číslech. Heitmann předpokládá, že i v dalších letech budou němečtí pojistitelé provozující pojištění motorových vozidel ve ztrátě. I když se tento manažer nevyjádřil konkrétně ke zvýšení pojistného, tak se jeví, že úprava pojistného směrem nahoru je jediné východisko z dané situace.

V této souvislosti deník Handelsblatt zmínil, že v žádném z majetkových pojištění nebylo v minulých letech dosaženo v Německu takového nárůstu pojistného jako v pojištění motorových vozidel. Přitom míra inflace byla v uplynulých letech nízká a náklady na opravy byly v zásadě přijatelné. Z tohoto hlediska si pojistitelé mohli dovolit cenovou válku, aby zvýšili své tržní podíly. K tomu je nutno přidat zmínku o období pandemie Covid-19, kdy obzvláště v roce 2020 výrazně poklesl provoz na komunikacích. Tomu odpovídal nízký počet pojistných událostí. Příjmy pojistitelů byly ale vysoké.

Heitmann pokládá za klíčový problém tu skutečnost, že ceny náhradních dílů se zvýšily dvakrát více než inflace. I když pojišťovací skupina HUK Coburg aktuálně spíše nepočítá s úpravou sazeb, tak v příštím roce mohou majitelé aut s největší pravděpodobností počítat s výrazným nárůstem pojistného.

Podle sledovaného článku si ale Heitmann není vůbec jistý, zda se pojistitelé odváží opětovně navýšit pojistné. Jelikož konkurenční boj zůstává silný, tak v oboru nastane hledání rovnováhy mezi konkurenční schopností a nezbytnými reorganizačními opatřeními. Mnozí pojistitelé se jistě pokusí zavést úsporná opatření a budou se snažit vyhnout zvýšení sazeb.

Za upozornění stojí ještě vyjádření Heitmanna k pojišťování elektroaut. Faktem je, že podíl těchto vozidel na registracích nových aut v Německu stále roste. Zpočátku vzhledem k velmi opatrné jízdě řidičů elektroaut mohly být poskytovány výrazné slevy z pojistného. Tato doba je prý už pryč. Například skupina HUK Coburg dává nyní v případě elektroaut 5 % slevu, ale je docela možné, že tato sleva bude v budoucnu úplně odstraněna.

oPojištění.cz
informace ze světa pojištění a risk managementu

Zpravodajský portál, který poskytuje komplexní zpravodajství ze světa pojištění a risk managementu. Denně přináší aktuální zprávy o vývoji pojistného trhu, odborné analýzy, informace o nabízených pojistných produktech a rozhovory s významnými osobnostmi pojišťovnictví.

Více informací na: www.opojisteni.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Pojištění:

Čt 11:50  Rakouské ženy žijí déle ve špatném zdravotním stavu OPOJISTENI.CZ (OPOJISTENI.CZ)
St 17:00  Jak vypadá rakouský vozový park? OPOJISTENI.CZ (OPOJISTENI.CZ)






Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688