Raiffeisenbank a.s. (Raiffeisenbank a.s.)
Investice  |  16.08.2023 09:45:49

Ranní okénko - Ruská centrální banka reaguje na další pád rublu


Dnes bude zveřejněn jediný údaj tohoto týdne, který se týká České republiky, a to ceny průmyslových výrobců. Meziměsíčně očekáváme obdobný pokles jako při předchozím srovnání (-0,3 %), zatímco trh se kloní k mírně nižšímu poklesu (-0,1 %). Růst v meziročním srovnání by podle nás měl znovu zpomalit, tentokrát z 1,9 % na 1,3 % oproti trhu, který předpovídá pokles na 1,5 %. Cenové tlaky na straně nabídky by tak měly dále ustupovat i vzhledem ke zlepšení v dodavatelsko-odběratelských řetězcích. Zároveň firmy rozpouštějí své zásoby, které z důvodu poklesu cen nemá opodstatnění dále držet. Rovněž klesají nebo nerostou tak rychle některé komodity, takže výrobci nepropisují v takové míře zvýšené náklady opětovně do cen svých výstupů.

Středa bude velmi bohatá na globální data, kdy se dozvíme nejprve zpřesněný údaj o výkonu ekonomiky eurozóny ve druhém čtvrtletí tohoto roku. V mezičtvrtletním srovnání by po předchozím poklesu (-0,1 %) měl být potvrzen opětovný růst (0,3 %). Dále se o eurozóně dozvíme nejnovější údaje o průmyslové výrobě. Ta by měla mezičtvrtletně stagnovat. Tato statistika bude zveřejněna i v USA, ale v tomto případě je očekáván po dvou poklesech tentokrát meziměsíční růst o 0,2 %. Dorazí také údaje o výstavbě nových domů a ve večerních hodinách bude zveřejněn zápis z posledního zasedání Fedu, který by mohl obsahovat pozitivní pohled členů na snižující se inflaci, ale není jisté, zda tento vývoj bude pokračovat, a tak Fed nevyloučí žádnou z možností ohledně dalšího směřování měnové politiky.

Ruská centrální banka na svém mimořádném zasedání zvýšila základní úrokovou sazbu z 8,5 % na 12 %. Reagovala tak na oslabování ruského rublu od začátku roku, když byla v pondělí prolomena hranice 100 USD/RUB. Mezi důvody oslabování ruské měny se řadí významné navyšování veřejných výdajů především v oblasti zbrojení, pokles příjmů z nerostných surovin (především ropy a zemního plynu) z důvodu ztráty obchodních teritorií v Evropě či zavedení cenového stropu na ruskou ropu zeměmi G7. Sankce uvalené Evropskou unií se projevují také v podobě vyšších nákladů dovážených surovin a odlivu finančního kapitálu. Centrální banka se tak rozhodla po určité době znovu sazby zvýšit, aby zabránila dalšímu propadu rublu, ale je otázkou, zda tímto krokem neudusí tamní ekonomiku, která se již nyní nachází ve značných problémech.

Včera dorazily nejnovější výsledky průzkumu pomocí indexu ZEW v Německu. Hodnocení aktuální ekonomické situace skončilo o více než 8 bodů hůře, než se očekávalo. Přitom od začátku roku byl vývoj příznivější, pesimismus se zmenšoval, ale od května došlo k zásadnímu obratu, kdy bylo zřejmé, že se německá ekonomika dostala do recese. Propad indexu činí od května téměř 37 bodů, což je opravdu dramatický sešup dolů. Na druhé straně mnohem pozitivněji je vnímána budoucnost, kdy byl predikován výsledek podobný tomu z července, ale nakonec byl o více než 2 body lepší. Současná situace našeho západního souseda nám nemůže dělat radost a můžeme tak doufat, že se německá ekonomika se ode dna odrazí co nejdříve.

Spojené státy americké nabídly výsledek maloobchodních tržeb za červenec a ty meziměsíčně vzrostly o 0,7 %, přičemž trh očekával nárůst pouze o 0,4 %. Potvrdilo se, že Amazon Prime Day významně podpořil prodeje internetových obchodů, které se zvýšily o 1,9 %, což je nejvíce za tento rok. Pro samotnou společnost byl jeden ze dnů této akce nejúspěšnější v historii, co se týká výše prodejů. Nejžádanější byly produkty základní potřeby a školních potřeb. Tržby stouply ve většině sektorů (např. se sportovním náčiním, s oblečením, restaurace či bary). Hlavní silou americké ekonomiky tak zůstává spotřeba domácností, která drží tamní ekonomiku nad vodou. Na tento výsledek reagovaly trhy zvýšením pravděpodobnosti hiku ještě v tomto roce a zároveň by mohl Fed držet sazby na vyšší úrovni delší dobu.

Včerejší ekonomická data měla také velký vliv na akciové trhy. Americký index S&P 500 ztratil více než 1 % v důsledku lepšího výsledku maloobchodu, což si trh přebral jako signál, že Fed by ještě do konce roku mohl zvýšit sazby a držet je déle na vyšší úrovni. Naopak výnosy dluhopisů zaznamenaly vzestup. Ani německý DAX nezažil dobrý den, když odepsal téměř 0,9 % pravděpodobně v souvislosti s výsledky průzkumu ZEW o vnímání současné ekonomické situace. Pražská burza si sice vedla lépe, ale přesto ztráta 0,2 % neznamená důvod k jásání. Koruna během včerejška mírně oslabila a dostala se nad hranici 24,10 EUR/CZK.

Autor: Martin Kron, analytik
Editor: Vratislav Zámiš, analytik

Tým ekonomického výzkumu Raiffeisenbank a.s.

Okomentovat na twitteru

Okomentovat na facebooku






Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688