mzv.cz (MZv ČR)
Ze světa  |  16.08.2023 03:20:00

Česká republika zahájila proces k získání stavebního povolení na národní pavilon pro EXPO 2025

Česká republika zahájila proces k získání stavebního povolení na národní pavilon pro EXPO 2025

16.08.2023 / 02:58 | Aktualizováno: 16.08.2023 / 03:20

ČR po několika měsících intenzivních příprav Stavebnímu úřadu v Ósace předložila 14. srpna 2023 žádost o povolení dočasné stavby včetně všech požadovaných dokumentů. Stalo se tak druhou zemí, hned po Jižní Koreji, která se posunula do této klíčové fáze příprav. Tamní stavební úřad má nyní zhruba 6-8 týdnů, aby dokumenty schválil.

Proces k získání stavebního povolení v Japonsku se stává z několika fází, mezi nimi například odevzdání základního plánu Japonské asociaci pro světovou výstavu 2025, tj. organizátorovi EXPO 2025. To Česká republika učinila na počátku června 2023. V pondělí 14. srpna 2023 pak podalo klíčovou Žádost o povolení dočasné stavby – jedná se o fázi nejdelší, kdy tamní stavební úřad detailně posuzuje celou řadu aspektů každého projektu. Vydání tohoto povolení trvá 6-8 týdnů. Během této doby budou architekti a projektanti z Apropos Architects ve spolupráci s Terezou Šváchovou, Nikoletou Slovákovou a japonským studiem Kino Architects dopracovávat dokumentaci tak, aby Česko mohlo během podzimu předložit japonským úřadům finální dokumentaci pro vydání stavebního povolení. To by pak mělo být vydáno během cca 2 týdnů.

K účasti na EXPO 2025 se prozatím přihlásilo 153 států a 8 mezinárodních organizací, přičemž vlastní pavilon (tzv. typ A) plánuje postavit 56 zemí či regionů. Další státy a organizace si plánují pronajmout předpřipravené prostory od organizátorů.

„Česko se na základě rozhodnutí vlády na konci loňského června stalo 125. zemí, která se k účasti na EXPO 2025 přihlásila. Už v říjnu jsme podepsali účastnickou smlouvu mezi prvními devíti zeměmi a nyní jsme druzí, kdo předložil na úřad v Ósace žádost o povolení dočasné stavby. Je to důležitý milník pro získání stavebního povolení. Celý náš tým intenzivně pracuje na tom, abychom náš pavilon stihli připravit včas a tak, jak jsme si na počátku projektu stanovili. Jsme si vědomi rostoucích cen materiálů i pracovní síly v Japonsku, které podobně jako Česko bojuje s inflací. Děláme však maximum pro to, abychom světu ukázali unikátní národní pavilon, který se stane jednou z největších českých dřevostaveb a který už nyní budí ohlas daleko za českými hranicemi. Očekáváme, že bude patřit mezi nejzajímavější a nejvýraznější pavilony celého expa,“ komentoval tento krok generální komisař české účasti na EXPO 2025 Ondřej Soška.


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688