Patria (Patria Finance)
Investice  |  15.08.2023 09:07:00

Evropský trh s plynem zůstává napjatý - Rozbřesk

I když jsme si v letních měsících odvykli věnovat trhu s plynem významnější pozornost, prudké zdražení evropského benchmarku TTF o 30 % vyvolalo v minulém týdnu pozdvižení. V porovnání s cenovými skoky v roce 2022 se zdá pohyb ke 40 EUR/MWh zanedbatelný, z pohledu celkové tržní situace jde však i signál přetrvávající nervozity a napětí na straně nabídky.

Hlavním důvodem svižného zdražení plynu byla informace o hrozící stávce australských pracovníků v LNG sektoru. Šlo přitom pouze o možné riziko, nikoli materiální výpadek LNG dodávek, na které evropský trh s plynem reagoval velmi citlivě. To je dáno rostoucí závislosti EU na importech zkapalněného zemního plynu, jejichž podíl se za poslední dva roky více než zdvojnásobil a nahradil velkou část ruských dodávek. Stále však platí, že strana nabídky zůstává zranitelná a případné produkční výpadky mohou cenu poslat prudce vzhůru.

Rozbřesk: Evropský trh s plynem zůstává napjatý

Dobrou zprávou je, že situace z loňského roku by se již neměla opakovat. Vedle diverzifikace dovozů totiž Evropa udělala kus práce také na straně poptávky. V Česku klesla minulý rok spotřeba plynu meziročně o 17 %, zčásti díky řadě úsporných opatření, která přinesou dlouhodobou úlevu. Povzbudivý je také pohled na naplněnost zásobníků – aktuálně v celé EU na úrovni 87 %, přibližně o 15 p.b. nad dlouhodobým průměrem. V tomto kontextu se nám jeví ceny forwardových kontraktů pro tuto zimu okolo 50 EUR/MWh jako rozumné.

Rozbřesk: Evropský trh s plynem zůstává napjatý

Přestože ceny energií na velkoobchodních trzích oproti minulému roku výrazně propadly, tuzemští spotřebitelé se zatím výrazného zlevnění nedočkali. Z vývoje spotřebitelských cen je dobře vidět, že elektřina mírně zdražuje již tři měsíce v řadě, cena plynu v zásadě stagnuje. Výhled na nejbližší měsíce zůstává nejistý, nadále však předpokládáme, že by se měly ceny energií snižovat. Důležitou roli v tomto ohledu sehrají vládní cenové stropy, které v současnosti působí jako lehce přenošené dítě – brání ostřejšímu konkurenčnímu boji mezi obchodníky, a nakonec i svižnějšímu zlevňování energií pro koncové spotřebitele.


*** TRHY ***

Koruna

Koruna na začátku týdne drží dobyté pozice blízko úrovně 24,00 EUR/CZK. Tuzemský makro kalendář je dnes prázdný, zato ve Spojených státech přijde na řadu výsledek červencových maloobchodních tržeb. Ty by měly vykázat solidní dynamiku a podpořit převládající narativ soft landingu, což by se mělo líbit dolaru, ale již ne tolik české měně.

Eurodolar
Americký dolar včera po sérii negativních zpráv z Číny (slabší maloobchod, průmysl a další pokles sazeb z dílny PBOC) nabral opět sílu a posunul se hlouběji pod 1,10 EUR/USD. Obavy o globální růst po slabších číslech z Číny a z Německa jsou něčím, co dolaru logicky prospívá - i když podle nás americké sazby dosáhly svého vrcholu, v nejbližších měsících pravděpodobně zůstanou stabilní a viditelně nad čínskými (3,55%) i eurovými protějšky (3,75%). Slabší čísla z Číny a z Německa trhy v tomto názoru jenom utvrzují. Dnes a zítra budou v centru pozornosti americká čísla - maloobchodní tržby a během zítřka výsledek průmyslové výroby za červenec.

Akcie
Tento týden by měl být poměrně slabý na nová makroekonomická data a výsledková sezóna se pomalu blíží ke svému konci. Objemy obchodů byly včera spíše podprůměrné a volatilita na poměry posledních dní rovněž výrazně menší. To se však netýkalo technologického sektoru, hlavně pak výrobců polovodičů - Nvidia +7,1 %, AMD +4,1 %. Je však třeba brát v potaz, že právě polovodičový sektor má za sebou poměrně výraznou korekci z minulého týdne. Důvodem obratu na vývoji cen akcií Nvidia byl (mimo jiné) komentář ze strany Morgan Stanley - tato banka radí Nvidii nakupovat a věří, že při výsledcích (23.8.2023) ohlásí společnost opět velmi silná čísla.

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Okomentovat na facebooku



Přečtěte si také:

18.04.2024Trh práce v USA zůstává napjatý, ČNB opatrná (Komentář) Investiční bankovnictví (Komerční banka)
02.02.2024Americký trh práce zatím zůstává napjatý (Ranní zpráva z finančního trhu) Investiční bankovnictví (Komerční banka)
19.10.2023Americký trh práce zůstává napjatý (Ranní zpráva z finančního trhu) Investiční bankovnictví (Komerční banka)
15.08.2023Evropský trh s plynem zůstává napjatý ČSOB-Dealing (ČSOB-Dealing)



Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688