Raiffeisenbank a.s. (Raiffeisenbank a.s.)
Investice  |  14.08.2023 09:13:26

Ranní okénko - Tento týden dorazí tuzemské ceny výrobců a americké maloobchodní tržby


Tento týden bude mezi nejzajímavější globální ekonomická data patřit statistika maloobchodních tržeb ze Spojených států, informace z amerického průmyslu nebo zápis z posledního zasedání Fedu. Tato trojkombinace poskytne nejaktuálnější pohled na probíhající vývoj americké ekonomiky a nabídne také nápovědu k rozhodnutí Fedu na nejbližším zasedání (20. září). Data z minulého týdne šla oběma směry, kdy na jedné straně nižší výsledek meziroční inflace v kombinaci s ustupujícími inflačními očekáváními nahrávají více holubičímu přístupu Fedu. Na druhou stranu páteční výsledek cen ve výrobě překvapil silnějším meziročním růstem (+0,3 % m/m), především díky dynamice ve velkoobchodních službách (+0,5 % m/m), která byla nejsilnější za poslední takřka rok. To může pro Fed představovat důkaz více zakořeněných cenových tlaků napříč řetězci a být důvodem pro další hike. Z tuzemských dat dorazí v polovině týdne jen ceny výrobců, které by měly potvrdit probíhající desinflační proces na nabídkové straně.

Dnes je ekonomický kalendář prázdný a týden tak odstartuje až v úterý německý index ZEW. Po červencovém poklesu neočekává medián výraznější změnu, kdy utaženější finanční podmínky spolu s obavami ohledně dalšího růstu německé ekonomiky drží index na podprůměrných hodnotách. Během zítřka dorazí také americké maloobchodní tržby podpořené mj. slevovými nákupy během Amazon Prime Day. Trh proto očekává relativně silný meziměsíční růst.

Ve středu přijde jediný tuzemský zápis v podobě cen výrobců. Stejně jako trh očekáváme další meziměsíční pokles. Z USA dorazí zápis z posledního zasedání Fedu, který patrně ukáže, že členové komise vnímají probíhající desinflační proces, obavy z dlouhodobějšího vývoje jim ale neumožňují s jistotou vyloučit další hike. Možnosti tak patrně i do dalších měsíců zůstanou otevřené.

Ve čtvrtek bude trh více zajímat jen tradiční týdenní report z USA ohledně počtu žádostí o podporu v nezaměstnanosti. V pátek týden uzavře finální výsledek červencové inflace v eurozóně.

Na konci týdne vzhledem ke smíšeným datům z USA hledal americký akciový index S&P 500 směr a pátek uzavřel jen s nepatrnou ztrátou (-0,1 %). Německý DAX naopak odepsal více jak 1 % a v podobné ztrátě zakončil i celý týden. Pražská burza ztratila v pátek 0,5 %. Koruně se naopak v závěru týdne dařilo a během pátku posílila až pod 24,10 EUR/CZK. Pomohlo především více jestřábí vyznění zveřejněných zápisků z posledního zasedání ČNB, které naznačuje scénář vyšších sazeb po delší dobu.

Autor: Vratislav Zámiš, analytik
Editor: Martin Kron, analytik

Tým ekonomického výzkumu Raiffeisenbank a.s.
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Okomentovat na twitteru

Okomentovat na facebooku



Přečtěte si také:

09.10.2023Ranní okénko - V tomto týdnu vyjde česká a americká inflace Raiffeisenbank a.s. (Raiffeisenbank a.s.)



Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688