mzv.cz (MZv ČR)
Ze světa  |  10.08.2023 07:49:00

Mongolsko - oáza demokracie a obchodních příležitostí. Mongolsko, známé svým bohatstvím v minerálech a vzácných kovech, se postupně snaží diverzifikovat svou ekonomiku mimo těžební odvětví.

Mongolsko: oáza demokracie a obchodních příležitostí

10.08.2023 / 07:29 | Aktualizováno: 10.08.2023 / 07:49

Mongolsko, známé svým bohatstvím v minerálech a vzácných kovech, se postupně snaží diverzifikovat svou ekonomiku mimo těžební odvětví. Pozornost věnuje rozvoji turismu a modernizaci městských služeb. V důsledku rychlé urbanizace Ulánbátaru se otevírají nové obchodní příležitosti v oblasti infrastruktury a ekologických řešení. Novelizace investičního zákona přinese větší transparentnost a podporu zahraničních investorů.

Pokladna minerálů a kovů

Mongolsko se může pochlubit nejen ohromujícím a pestrým minerálním bohatstvím. Kromě významných ložisek zlata, mědi a uhlí se zde skrývají i neobjevené zásoby vzácných kovů, jako jsou wolfram, niob, tantal a molybden, jež představují slibné investiční příležitosti. Tyto kovy najdou uplatnění v mnoha průmyslových odvětvích díky svým jedinečným fyzikálním a chemickým vlastnostem. Některá z klíčových odvětví, ve kterých se vzácné kovy využívají, zahrnují elektroniku, zelené technologie, obranný a letecký průmysl, energetiku, automobilový průmysl a zdravotnictví. Podle studie amerických geologů z roku 2009 disponuje Mongolsko zásobami vzácných zemin v množství 31 milionů tun, což tvoří přibližně 17 % všech známých světových rezerv. To řadí Mongolsko na druhé místo v seznamu světových zásobníků těchto surovin, hned za Čínou. Poptávka moderního světa po těchto zdrojích, kombinovaná s jejich vzácností, zdůrazňuje potenciál Mongolska jako investičního centra. Pokud se současný trend udrží, poptávka po těchto surovinách v roce 2024 vzroste až čtyřnásobně ve srovnání s rokem 2020.

Hospodářský růst za hranicemi těžby

Mongolsko nabízí ekonomický potenciál, který přesahuje jeho bohaté minerální zdroje. Vzestup HDP z 2,5 % v roce 2022 na očekávaných 5,8 % v roce 2023 signalizuje dynamický ekonomický rozvoj. Země, uvědomujíc si rizika závislosti na těžbě, intenzivně pracuje na diverzifikaci své ekonomiky. Je kladen důraz na podporu vnitřní spotřeby a turistický sektor je vnímán jako klíčový pro budoucí růst. Při pohledu na Ulánbátar, kde žije téměř polovina z 3,4 milionu obyvatel země, vystupuje do popředí potřeba modernizace městských služeb. Kombinace demografických změn a výzev v těžebním odvětví, spojených s vysokými náklady na dopravu kvůli zastaralým technologiím a nedostatečně rozvinuté infrastruktuře, představuje nové možnosti pro české podnikatele zaměřené na inovace v oblasti infrastruktury a těžby.

Příležitosti v dalších sektorech

Rychlá urbanizace Ulánbátaru a expandující jurtoviště představují výzvy ve vodním hospodářství a odpadovém managementu. Oblasti s tradičními mongolskými domovy (jurty), často čelí nedostatku vody a chybí jim kanalizace. České firmy zaměřené na čištění odpadních vod a moderní městská řešení zde mohou najít připravený trh. S ohledem na časté povodně v Mongolsku se mobilní protipovodňové zábrany stávají nezbytnými pro mnoho oblastí země. České firmy tak mají možnost přinést svou technologii a know-how v oblasti ekologických řešení a ochrany před katastrofami. V zemědělství se Mongolsko strategicky snaží být soběstačnějším zvýšením své produkce. Vize spočívá v přechodu od tradičních metod k pokročilejším a udržitelnějším postupům. Tento přechod nabízí příležitosti pro české podniky, které mají zkušenosti s představením uzavřených systémů pro mléčný a masný dobytek, moderních technologií pro dojení a porážku, a chladírenských zařízení, které v Mongolsku chybí.

Zlepšující se investiční prostředí

Letošní novelizace investičního zákona svědčí o odhodlání Mongolska přizpůsobit svou ekonomiku nejlepším globálním postupům. S cílem zajistit transparentnost nová legislativa zaručuje větší ochranu zahraničních investorů před svévolnými kroky, nabízí stabilitu v oblasti regulace a zaručuje nediskriminaci. Jedním z nejdůležitějších změn v novém investičním zákonu je upravení podmínek pro zahraniční investory, kteří dříve museli při registraci doložit kapitál v minimální výši 100 000 USD. Tato podmínka byla nyní zrušena. Jedním z dalších kroků, kterým mongolská vláda prokazuje své odhodlání vytvořit podnikatelsky přívětivější prostředí, bylo zřízení Investiční a obchodní agentury k 1. červenci 2023. Tato agentura bude sloužit jako průvodce zahraničním investorům při jejich investičních aktivitách v zemi.

Podpora pro exportéry

Čeští exportéři, kteří mají zájem proniknout na mongolský trh, se mohou obrátit na obchodně-ekonomický úsek velvyslanectví České republiky v Mongolsku, který poskytuje řadu klíčových individuálních služeb. Mezi nimi lze jmenovat konzultace ohledně exportních a investičních záměrů, asistenci při jednání s oficiálními institucemi Mongolska a státními podniky, podporu u veřejných zakázek a průzkumy trhu. Díky úzce zaměřeným službám, jako je vyhledání obchodních partnerů, zajištění logistiky nebo poskytování informací k založení firmy v Mongolsku, se české společnosti mohou snáze a rychleji integrovat na místní trh.

Kromě individuálních služeb mohou české firmy v Mongolsku využít také programu PROPEA. Jedná se o doplňkový nástroj, jehož hlavním cílem je zajištění kvalitních služeb českým firmám, které vstupují na náročné zahraniční trhy, a to za finanční podpory Ministerstva zahraničních věcí ČR. Z rozpočtu PROPEA je dotováno 70 % ceny poskytnuté služby, zatímco zbylých 30 % je hrazeno ze spolufinancování firem. Všechny podrobnosti o službách PROPEA lze najít na oficiálních stránkách www.propea.cz/mongolia.

V závěru můžeme konstatovat, že Mongolsko nabízí mnohem víc než pouze svůj bohatý minerální potenciál. Ačkoliv podnikání v tak odlehlém regionu přináší určitá rizika, potenciál a možnosti, které Mongolsko představuje, tyto obtíže kompenzují. Díky dynamicky se rozvíjející ekonomice a stále se zlepšujícímu podnikatelskému klimatu se stává atraktivní destinací pro zahraniční investory. Mongolsko, stojící na prahu ekonomické transformace, tak nabízí široké spektrum obchodních příležitostí a pevný základ pro budování česko-mongolské obchodní spolupráce.

Vardan Khachatryan, ekonomický diplomat, Velvyslanectví ČR v Mongolsku


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Ze světa:

Po   8:34  Najbliższy tydzień przyniesie dużo słońca i letnie temperatury Instytut Meteorologii (imgw.pl)
Ne 23:22  The 8-14 Day Outlook from the NWS Climate Prediction Center shows odds leaning... US National Weather Service (weather.gov)
Ne 20:58  SCIO press conference on China's imports, exports in Q1 2024 China state infooffice (scio.gov.cn)
Ne 20:48  Clusters of severe storms and heavy rain are possible through early tonight from... US National Weather Service (weather.gov)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688