OPOJISTENI.CZ (OPOJISTENI.CZ)
Zdravotní  |  09.08.2023 20:00:00

Výdaje na zdravotnictví loni v Rakousku poprvé překročily hranici 50 miliard EUR

 Výdaje na zdravotnictví loni v Rakousku poprvé překročily hranici 50 miliard EUR
9.8.2023 Zahraničí

Běžné výdaje na zdravotní péči v Rakousku v roce 2022 činily 50,81 miliardy EUR, a tedy 11,4 % hrubého domácího produktu (HDP). Ve srovnání s rokem 2021 se nominální výdaje na zdravotnické služby a zboží zvýšily o 1,69 mld. EUR, což odpovídá nárůstu o 3,4 %. Předběžný odhad přinesl v červnu Spolkový statistický úřad Rakouska Statistik Austria.

„V roce 2022 se výdaje na zdravotní péči související s pandemií výrazně snížily, ale současně však nadprůměrně vzrostly výdaje v jiných oblastech zdravotnického systému. Zejména veřejné výdaje na nemocnice, léčbu v ordinacích a léky zvyšovaly v roce 2022 běžné výdaje na zdravotnictví. V důsledku toho veřejné a soukromé výdaje na zdravotní péči dohromady poprvé překročily hranici 50 miliard eur,“ vysvětlil generální ředitel Statistik Austria Tobias Thomas.

Z jakých zdrojů vyšší výdaje čerpaly

V roce 2022 se spolek, spolkové země, obce a instituce sociálního pojištění podílely na vynaložené částce 39,56 miliardy EUR běžných výdajů na zdravotnictví, což odpovídá nárůstu o 2,8 % oproti roku 2021. Na jedné straně se výrazně snížily výdaje veřejného zdravotnictví související s pandemií, a to o 1,25 miliardy EUR v porovnání s rokem 2021, na druhé straně se výdaje veřejného sektoru zdraví podstatně zvýšily, zejména na nemocniční zařízení, na léčbu v sektoru praktických lékařů nebo na léky. Podíl veřejných výdajů na běžných výdajích na zdravotnictví tak v roce 2022 činil 77,8 %.

Běžné výdaje na zdravotnictví soukromých domácností, z dobrovolných zdravotních připojištění, neziskových soukromých organizací a podniků činily 11,26 miliardy EUR, tj. 22,2 % běžných výdajů na zdravotnictví v minulém roce. Soukromé běžné výdaje tak meziročně od roku 2021 do roku 2022 posílily o 5,8 %. Loňský nárůst byl tak vyšší než průměrný nárůst zaznamenaný mezi lety 20152021 (2,3 %). Je třeba zdůraznit, že se jedná o první odhad, nikoli finálně potvrzená data 2022.

oPojištění.cz
informace ze světa pojištění a risk managementu

Zpravodajský portál, který poskytuje komplexní zpravodajství ze světa pojištění a risk managementu. Denně přináší aktuální zprávy o vývoji pojistného trhu, odborné analýzy, informace o nabízených pojistných produktech a rozhovory s významnými osobnostmi pojišťovnictví.

Více informací na: www.opojisteni.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Zdravotní:

28.02.2024  Zdravotnictví 2030 představuje manuál zdravotních pojišťoven k zajištění... Svaz zdravotních pojišťoven ČR (Svaz zdravotních pojišťoven ČR)
27.02.2024  OSVČ, pozor: zdravotní problémy jako časovaná bomba Tisková zpráva (Tisková zpráva)
10.01.2024  Plány zdravotních pojišťoven letos budou v mínusu o 10 miliard. Rezervy se téměř... Svaz zdravotních pojišťoven ČR (Svaz zdravotních pojišťoven ČR)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688