ČSÚ (ČSÚ)
Cestování  |  08.08.2023 10:09:19

Cestovní ruch ve Středočeském kraji ve 2. čtvrtletí 2023 - meziročně se zvýšil počet hostů v hromadných ubytovacích zařízeních o 10,3 %,

8. 8. 2023

Ve druhém čtvrtletí roku 2023 se ve Středočeském kraji meziročně zvýšil počet hostů v hromadných ubytovacích zařízeních o 10,3 %, počet přenocování byl vyšší o 9,6 %. Počet hostů i přenocování se jednak vrátil nad úroveň dosahovanou v předcovidovém období a zároveň byl nejvyšší od roku 2012. Nejvyššího počtu hostů i počtu přenocování od roku 2012 dosáhl kraj také ve všech třech měsících druhého čtvrtletí. Meziroční nárůsty návštěvnosti zaznamenaly všechny kraje; nejvyšší byly v Praze, u Středočeského kraje šlo o devátý nejvyšší mezikrajský nárůst. Tuzemští hosté tvořili téměř 78 % klientely ubytovacích zařízení, meziročně vzrostl počet jak domácích, tak i zahraničních hostů. Zahraniční návštěvníci přijížděli nejčastěji z Německa a Slovenska.

Za celé 1. pololetí letošního roku vzrostl počet hostů v ubytovacích zařízeních meziročně o 20,6 % a počet jejich přenocování o 17,8 %. Návštěvnost se od počátku roku meziměsíčně zvyšovala a ve všech měsících 1. pololetí meziročně vzrostla; meziroční nárůst se však meziměsíčně snižoval. Vyššího podílu z celorepublikové návštěvnosti dosahoval Středočeský kraj na jaře (ve 2. čtvrtletí), než tomu bylo na začátku roku během zimních měsíců (v 1. čtvrtletí).

2. čtvrtletí 2023

Podle předběžných údajů přijelo v průběhu 2. čtvrtletí 2023 do hromadných ubytovacích zařízení1 (dále jen HUZ) ve Středočeském kraji celkem 353,8 tis. návštěvníků2, což bylo o 7,1 % více, než přijelo v období před pandemií koronaviru (tj. ve 2. čtvrtletí roku 2019) a zároveň nejvíce od roku 2012, kdy jsou v oblasti cestovního ruchu k dispozici srovnatelné statistiky.

Hosté v hromadných ubytovacích zařízeních v krajích v 2. čtvrtletí 2023
Hosté v hromadných ubytovacích zařízeních v krajích v 2. čtvrtletí 2023

V porovnání se stejným obdobím loňského roku se ubytovalo o 33,0 tis. hostů více, což představovalo meziroční nárůst počtu hostů v kraji o 10,3 %. Meziročně vyšší návštěvnost zaznamenaly všechny kraje; nejvyšší v Karlovarském (nárůst o 21,4 %), nejnižší v Kraji Vysočina (nárůst o 5,4 %). Nárůst ve Středočeském kraji byl o 4,0 p. b. nižší než celorepublikový průměr (14,3 %) a z mezikrajského pohledu byl devátý nejvyšší.

Na celkovém počtu ubytovaných hostů v ČR se Středočeský kraj podílel z 6,1 %. Nejvíce turistů bylo ubytováno v Praze (podíl na ČR 33,9 %), nejméně v Pardubickém kraji (2,5 %). Podíl Středočeského kraje byl mezi kraji pátý nejvyšší.

Počet ubytovaných hostů ve Středočeském kraji ve 2. čtvrtletí meziměsíčně rostl; v dubnu bylo ubytováno 95,0 tis., v květnu 121,2 tis. a v červnu 137,6 tis. hostů. Meziroční růst v počtu ubytovaných hostů v jednotlivých měsících se naopak postupně snižoval; v dubnu se jednalo o 14,7 %, v květnu o 11,6 % a v červnu to bylo o 6,3 % více než ve stejném měsíci předchozího roku.

S počtem návštěvníků se ve Středočeském krajimeziročně zvýšil na hodnotu 753,9 tis. i celkový počet přenocování, a to o 9,6 %. Z mezikrajského pohledu se jednalo o sedmý nejvyšší meziroční nárůst. Podobně jako u počtu hostů zaznamenaly počty přenocování ve Středočeském kraji z pohledu měsíčních statistik meziroční nárůsty a zároveň nejvyšší absolutní hodnoty od roku 2012.

Měsíční vývoj počtu přenocování hostů HUZ ve Středočeském kraji v letech 20172023
Měsíční vývoj počtu přenocování hostů HUZ ve Středočeském kraji v letech 2017–2023

Průměrná délka pobytu jednoho hosta ve Středočeském kraji ve 2. čtvrtletí 2023 představovala 2,13 nocí. V porovnání s celorepublikovým průměrem (2,39) byla průměrná délka pobytu kratší a nižší mezi kraji zaznamenaly ve 2. čtvrtletí 2023 už jen Kraj Vysočina (2,02) a Jihomoravský kraj (1,85), naopak nejdelší pobyty v rámci ČR vykázali návštěvníci Karlovarského kraje (3,73).

Mezi nejčastější hosty ubytovacích zařízení ve Středočeském kraji patřili ve 2. čtvrtletí 2023 tuzemští návštěvníci, tzv. rezidenti3 (77,6 %), kterých se ubytovalo o 11,3 tis. (tj. o 4,3 %) více než ve stejném období předchozího roku. Hostů přijíždějících ze zahraničí, tzv. nerezidentů4, přijelo do kraje o 21,7 tis. více než v předchozím roce, což představovalo 37,7% meziroční nárůst. Počet ubytovaných rezidentů v kraji byl za období posledních dvanácti let nejvyšší, počet nerezidentů pak druhý nejvyšší (v roce 2019 přijelo o 1,1 % hostů ze zahraničí více).

Největší skupinu hostů ze zahraničí (podle státního občanství) tvořili občané Německa (podíl 31,5 % ze všech zahraničních hostů), následovali návštěvníci ze Slovenska (14,5 % nerezidentů), Polska (9,5 %), Rakouska (6,0 %) a Ukrajiny (4,4 %).

Hosté v HUZ podle zemí ve 2. čtvrtletí 2023

Hosté v HUZ podle zemí ve 2. čtvrtletí 2023

Hosté v HUZ podle zemí ve Středočeském kraji ve 2. čtvrtletí 20172023
Hosté v HUZ podle zemí ve Středočeském kraji ve 2. čtvrtletí 2017–2023

1. pololetí 2023

V průběhu celého 1. pololetí roku 2023 přijelo do hromadných ubytovacích zařízení na území Středočeského kraje 542,2 tis. návštěvníků, což bylo nejvíce od roku 2012, kdy jsou v oblasti cestovního ruchu vedeny srovnatelné statistiky a zároveň o desetinu více než přijelo v období před pandemií koronaviru (oproti lednu až červnu 2019 to bylo o 9,9 % více). V porovnání se stejným obdobím loňského roku se ubytovalo o 92,4 tis. (tj. o 20,6 %) více než ve stejném období předchozího roku.

Meziročně vyšší návštěvnost zaznamenaly všechny kraje; nejvyšší hl. m. Praha (nárůst o 38,1 %), nejnižší Liberecký kraj (nárůst o 6,2 %). Nárůst ve Středočeském kraji byl o 1,3 p. b. nižší než celorepublikový průměr a z mezikrajského pohledu třetí nejvyšší.

Na celkovém počtu ubytovaných hostů v ČR se Středočeský kraj v první polovině tohoto roku podílel z 5,7 %. Vyššího podílu na návštěvnosti celé republiky dosahoval kraj z pohledu čtvrtletí v tom druhém; zatímco v zimních měsících (1. čtvrtletí) činil podíl na ČR 5,0 %, na jaře (2. čtvrtletí) to bylo 6,1 %.

Návštěvnost Středočeského kraje se v průběhu 1. pololetí meziměsíčně zvyšovala, a to od minima v lednu (54,9 tis. hostů) po maximum v červnu (137,6 tis. hostů). Meziroční nárůst v počtu hostů se naopak meziměsíčně snižoval od maxima v lednu (o 79,0 %) po minimum v červnu (o 6,3 %).

Celkový počet přenocování dosáhl za 1. pololetí letošního roku 1 160,4 tis. a ve srovnání se stejným obdobím loňského roku vzrostl o 17,8 %, v tomto případě se jednalo o třetí nejvyšší meziroční nárůst mezi kraji.

Hosté v hromadných ubytovacích zařízeních v krajích v 1. pololetí 2023
Hosté v hromadných ubytovacích zařízeních v krajích v 1. pololetí 2023

Průměrná délka pobytu jednoho hosta ve Středočeském kraji v 1. pololetí 2023 představovala 2,14 noci, což bylo méně než celorepublikový průměr (2,48) a z mezikrajského pohledu se jednalo o třetí nejnižší hodnotu.

Další informace naleznete v Rychlé informaci ČSÚ, ve Veřejné databázia v krajských tematických tabulkách.

Kontakt:
Bc. Ondřej Junášek
oddělení informačních služeb, Krajská správa ČSÚ pro Středočeský kraj
T 274 054 175
E infoservisstc@czso.cz



1Hromadné ubytovací zařízení (HUZ) – zařízení s minimálně pěti pokoji a zároveň deseti lůžkysloužící pro účely cestovního ruchu, tj. poskytující přechodné ubytování hostům (včetně dětí) za účelem dovolené, zájezdu, lázeňské péče, služební cesty, školení, kursu, kongresu, symposia, pobytu dětí ve škole v přírodě, v letních a zimních táborech apod.

2Pojmem „návštěvník (host) v ubytovacím zařízení“ rozumíme každou osobu (včetně dětí), která využila služeb ubytovacího zařízení k přechodnému ubytování. Mezi hosty nezapočítáváme občany ČR ani cizince, kteří využijí ubytovacích služeb pro přechodné ubytování za účelem zaměstnání.

3Rezident (domácí návštěvník), jehož rezidentská země je stejná jako navštívená země; může to být občan sledované země nebo cizí státní příslušníci žijící ve sledované zemi.

4Nerezident (zahraniční návštěvník), jehož země sídla je jiná, než je navštívená země; za nerezidenta je považován také občan sledované země trvale žijící v cizině.

Do celkových výsledků návštěvnosti jsou započítány údaje týkající se ukrajinských státních příslušníků, kteří si ubytování hradili sami. Vzhledem k válečnému konfliktu na Ukrajině však nebylo ve všech případech možné na straně provozovatelů ubytovacích zařízení rozlišit, zda jde o turistu či uprchlíka. Do počtu návštěvníků tak mohly být započítány i osoby, které nelze objektivně považovat za účastníka cestovního ruchu dle mezinárodních doporučení.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář







?
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688