Lukáš Kovanda, Ph.D. (Trinity Bank)
Komodity  |  07.08.2023 17:46:40

Česko je letos pátým největším vývozcem elektřiny v EU, elektřinu však tuzemské domácnosti mají jednu z nejdražších. Letošní pokles burzovních cen elektřiny v EU škodí českému zahraničnímu obchodu, avšak méně, než kolik získává souvisejícím zlevněním plyn


Česká republika letos v prvním pololetí vyvezla o 3,6 milionu megawatthodin elektřiny více, než jí dovezla. Řadí se tak k největším čistým exportérům elektřinyEvropě. Větším čistým vývozcem elektřiny jsou v EU jenom Francie, Švédsko, Španělsko a Nizozemsko.

Pokud však bereme v potaz vedle situace v letošním prvním pololetí také situaci v letech 2021 a 2022, je Česko nadále v souhrnu třetím největším čistým vývozcem elektřiny v EU. Před Českem se za období od začátku roku 2021 až do poloviny letoška v EU umisťují pouze Francie a Švédsko.  

Údaje vyplývají z nově zveřejněné statistiky britské společnosti EnAppSys, která je od letoška součástí norské skupiny Montel, viz zde. Data za první pololetí 2021 jsou zde, za druhé pak zde. Datarok 2022 se nacházejí pod odkazem zde.

Loni v prvním pololetí dosahoval čistý vývoz elektřinyČR celkem pěti milionů megawatthodin, předloni v prvním pololetí to byly 3,3 miliony.  

Přesto, že Česko střednědobě představuje třetího největšího vývozce elektřinyEU, české domácnosti čelí jedněm z nejvyšších cen této energie. Loni ve druhém pololetí například platily za elektřinu včetně daní a poplatků čtvrtou nejvyšší cenu v EU a 2,5násobek toho, co v průměru domácnosti ve zbývajících zemích Visegrádské čtyřky, které se přitom v posledních letech i letos zpravidla řadí k čistým dovozům elektřiny. Za megawatthodinu elektřiny loni ve druhém pololetí české domácnosti platily 9412 korun, ukazují data Eurostatu (zde). Jedná se o nejnovější dostupná data.

Letošní meziroční pokles čistého vývozu elektřiny z ČR, stejně jako citelný pokles její burzovní ceny, k němuž letos v EU dochází, negativně poznamenávají vývoj salda zahraničního obchodu ČR. Toto saldo však letos i tak skončí „v plusu“, zhruba 130 miliard korun, na rozdíl od loňského historicky rekordního schodku, přes 200 miliard. Společně s cenou elektřiny na burzách EU klesá totiž také cena plynu, která vlastně cenu elektřiny určuje. Česko, resp. jeho zahraniční obchod, jakožto čistý dovozce nejen plynu, ale také ropy a ropných produktů totiž letos těží z propadu cen těchto surovin více, než kolik ztrácí meziročně levnější exportovanou elektřinou a rovněž meziročně nižším objemem jejího čistého vývozu.


 

Lukáš Kovanda, Ph.D.

Hlavní ekonom, Trinity Bank

TRINITY BANK

Trinity Bank působí na finančním trhu již 25 let a vznikla transformací Moravského Peněžního Ústavu – spořitelního družstva. Má více než 92 000 klientů a její bilanční suma přesahuje 65 miliard Kč.

Trinity Bank se specializuje na privátní a korporátní bankovnictví, u fyzických osob se zaměřuje především na vkladové a spořicí produkty, které nabízejí nadstandardní zhodnocení úspor.

Více informaci na: www.trinitybank.cz

08.08. 15:51  prvenstvi (Mono)
08.08. 09:25  prvenstvi (Dacan Strom)
08.08. 06:12  Od tebe to sedí (xxx)
07.08. 23:39  prvenstvi (R2)
07.08. 20:44  prvenstvi (Tomasso)

Okomentovat na twitteru

Okomentovat na facebooku






Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688